Investmentbolaget Latour höjer utdelningen


På morgonen idag släppte investmentbolaget Latour sin bokslutsrapport. I vanlig ordning höjer de sin utdelning. Sedan noteringen i mitten av 80-talet är utdelningstillväxten helt fantastisk. De har inte höjt vartenda år men närapå. Nu föreslår de en utdelning om 2,75 kronor vilket är en höjning med 10 procent från förra vårens 2,5 kronor.

I bilden ovan ser man hur de olika börsbolagen i Latours portfölj utvecklats under 2019. Det är en riktigt fin avkastning ifrån flertalet medan Fagerhult sticker ut med en desto sämre. De har gjort ett förvärv och tillhörande nyemission. I samband med det har aktien gått knackigt. Fagerhult är ett bra bolag i grund och botten och jag är glad att de ingår i Latours portfölj. Om du inte riktigt har koll på vad de gör kan jag tipsa om att titta upp mot gatubelysningen när du är ute och går nästa gång. Det är stor chans att det står Fagerhult på den. De sysslar med LED-belysning och så är det i min stad i vart fall att det är Fagerhultsprylar på de nya LED-lamporna.

Jag brukar hylla Nordlock till skyarna i samband med Latours rapporter men det gör jag inte denna gången. Medan de presterar på en nivå många andra bolag bara kan drömma om så är det relativt sig självt en svagare prestanda Nordlock visar upp nu. Det speglar en svagare konjunktur som både Latour och andra bolag uttalat sig om.

VD Johan Hjertonsson lyfter fram den svagare konjunkturen och efterfrågan i sitt VD ord men påpekar att Latour står beredda och starka inför ev ytterligare svagare period. Historiskt har de varit duktiga att hantera sådana här svackor och presterat förhållandevis bra trots allt.

Per igår (13/2) var Latours substansvärde 137 kronor. På nuvarande aktiekurs kring 166 kronor betyder det en premievärdering om 21 procent vilket är historiskt superhögt. Runt 10-15 procent premie har det varit förr när Latour varit högt värderad medan den nu alltså är avsevärt dyrare än så. Sedan noteringen 1985 har man när som helst fram till nu kunnat köpa Latour och fått en god avkastning oavsett hög/låg värdering. Det är dock  historia nu och inte alls säkert att det blir likadant framöver. Är man sugen på att köpa Latour kan man överväga att sprida ut köpen över tid. Aktiekursen brukar röra sig en hel del under året och genom att sprida köpen kan man kanske få ett rimligare snitt än nuvarande superhöga värdering.

Jag äger Latour och tror på bolaget även i framtiden men höjer ett varningens finger för värderingen. På några års sikt kan det slå hårt på aktiekursen om värderingen tex går till en rabatt på 10 procent.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

17 kommentarer:

 1. Min första bloggkommentar.
  Alltid trevligt med utdelningshöjning.

  Jag har en fråga angående motivation och kapital på börsen. Jag började investera i indexfonder 2011 och utdelningsaktier 2014. Arbetade tidigare offshore utanför europa och var skattebefriad. En perfekt kombination för att lägga grunden till en portfölj. Totalt har jag precis passerat 5 MSEK i portföljvärde. Under det senaste halvåret har jag märkt att min motivation på jobbet minskat rejält. Min nuvarande svenska månadslön är nästan obetydlig jämfört med hur portföljen går. Sedan årsskiftet har min portfölj ökat i värde med 300 000 så varför gå till jobbet för att få ut 34 000 i månaden? Jag var mer hungrig att spara tidigare och skicka in det på börsen men nu är de sparade pengarna på månadslönen endast en piss i Mississippi. Jag är fullt medveten om att det är ett lyxproblem men har du eller någon annan av utdelningsbloggarna märkt av något liknande när er portfölj tagit fart?

  Vill passa på att tacka för en bra blogg som jag följt under ett par år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Eightbug,
   Bra gjort hörru och grattis. Visst är nysparet av liten betydelse när portföljen redan är stor men det bygger vidare och på flera års sikt gör det stor skillnad. På kort sikt kan det verka som ingenting precis som du säger.

   Om du känner att du tappat suget lite för ditt jobb så tycker jag att du skall ta dig en ordentlig funderare på vad du vill göra. Vad brinner du för? Vad är viktigt för dig? Klura på det och sätt en plan för att säkerställa att du idag eller på sikt gör det där du brinner för.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack, det fungerar verkligen bra med utdelningsstrategin i kombination med några indexfonder.

   Det finns många bra bloggar som tar upp tips och tankar om sparande och ackumulering av aktier men nästan ingen skriver om hur det känns att gå i mål eller i alla fall hur det känns att se målet. Vi är många som springer detta maratonlopp.

   Tack igen för en bra blogg och bra svar på min fråga. Funderingar är ju något som en större portfölj verkligen för med sig. :)

   Mvh
   Eightbug

   Radera
 2. Latour kan man alltid lita på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktiestinsen gillade verkligen Latour. Det gör jag med! :)

   Radera
 3. Kul att du har lyckats skrapa ihop 5M i tillgångar. I för att vara pesimist men börsen kan rasa 30 - 50% under ganska så kort tid. Kanske inte i år eller nästa år. Sånt hände, jag har själv varit med om 3 sådana händelser under min fond och aktie resa. Så det hjälper att ha en eller flera strategier om det skulle hända

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Big Peat, har absolut räknat med att det kommer dippa och korrigeras från de nivåer vi har idag. Min tanke gäller mer synen på arbetet (tror jag). Vi som investerar och följer dessa bloggar om utdelningsinvestering eller indexfondsinvestering har ju sakta men säkert pumpat in pengar under längre tid i våra portföljer. Inte gjort snabba klipp. När den passiva inkomsten blir större och större så förlorar ju lönen tillslut sin betydelse. Det som tidigare var arbete för att få lön för bland annat portföljen bör ju tillslut bli en hobby och något man kan tänka sig göra gratis om man nu vill ha en sysselsättning. Jag undrar mest om någon av er har varit i samma sits. Själv har jag börjat fundera på deltid eller en annan position inom företaget som kanske är roligare men har lägre lön.

   /Eightbug

   Radera
 4. Känner delvis igen mig i Eigtbugs inlägg.Jag hade ett mkt välbetalt jobb med lön på närmre 100tkr/mån dock intensivt och slitsamt,när jag fyllde 58 så var mina portföljer värda runt 6milj och motivationen att sträva vidare avtog snabbt,speciellt när skatten tar det mesta och beslutet att klippa lönearbete togs snabbt.Det var det bästa jag gjort och lever lycklig som fri idag och tjänar betydligt mer netto än på arbete

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "Anonym" och andra här,
   Intressant diskussion här och precis vad som jag satt just i helgen och grubblar över. Jag blev jätte glad när hittade era kommentar fast kanske det vore utmärkt om Petrusko hade haft en separat tråd för detta.
   Jag hoppar i och ställer en rad frågor till just er som slutat med ert lönearbetet. Det är oerhört värdefullt och intressant höra vad ni har för åsikter och är tacksam för ert svar:
   Jag också är en av er som har en portfölj som vuxit tillräcklig under åren och ger tillräcklig för att kunna klarar min FIRE och även mer till resor och nöje. Jag har sen ett år tillbaka planerat att säga upp mig från hösten iår. Jag har 5 år kvar till min pension,dvs jag behöver planera klara 5 år på egen hand och utdelningar tills ordinarie pension ramlar in. Allt hittills har det gått som planerat och t.o.m. bättre. Jag känner precis som Eighbug beskriver tappat mer och mer intresset att gå till jobbet. Nu när det närmar sig den brytpunkten, blir jag mer och mer fundersam och börjar ifrågasätta mer om jag gör rätt? Finns det något som jag missat? Vilka risker finns osv... Att sluta jobba är ingen tvekan om det! Men min fråga till er som gjort det och lever på utdelningar:
   Hur resonerar ni om börsens risker? Att försörja sig endast på utdelningar, innebär att börsen bör inte krascha helt och bolagen bör minst ge någon utdelning, jag räknar bort portföljens värdering vilket är ointressant, men vad händer om ett läge som 2008 inträffas igen? Hur har ni tänkt för sånt situation? Trots att jag äger idag ca 100 olika aktier i olika branscher, olika valutor och olika länder och de är de mesta av stora etablerade, ändå vill/söker mig en plan B för det värsta fallet. Intressant höra hur ni motiverat.

   Radera
  2. Läste en intressant bok på temat some hette "4 hour work week" och där resonerade dom kring detta. Som människa är man sjukt rädd för att göra nåt nytt men det du ska fokusera på är om det går åt pipan hur svårt är det för dig att få tillbaka ditt gamla liv. Visst med 5 år kvar till pensionen är det kanske inte jätte enkelt att återskapa sitt liv exakt men iallafall.
   Tänker man på det sättet så tror jag beslutet är enklare

   Radera
  3. Tack Johan för din kommentar.
   Jag ska få tag på boken och läsa, lär den intressant.
   Jag känner faktiskt tvärtom med den anledning att jag har bara 5 år kvar till pension, dvs jag vet att jag behöver klara själv endast 5 år tills jag får mina ordinarie pensionspengar (Allmänna o Tjänstepension), jag har även en IPS på halvmiljon som kan ta ut när som helst och kortast på samma antal år 5 år, detta ej räknat i FIRE kalkylen. Perioden 5 år är så kort som man kan i värsta fall säljer 1 miljon och konsumera men detta räknar jag som den värsta scenarion med tanke på att mina 100 bolag, minst 70% har varit på börsen minst över 30-40 år och klarat ge utdelning under senaste 2-3 börskrascher.

   Jag ser de mesta som idag försörjer sig på bara utdelningar är unga och har börjat EFTER senaste börskrasch 2008 (om nu ska vi kalla 2008 en krasch, den var väl en minikrasch i jmf med de historiska som hänt), det innebär att många som idag lever på utdelningar har inte upplevt och inte beprövat sitt liv med utdelningar i en kraschperiod, där kommer min fråga: Har de verkligen tänkt ut en plan B? Vad de gör om utdelningar krymper till 10-20%? Många är betydlig yngre och många år kvar till pension, om de nu får några pension med tanke på att de jobbar inte.

   Radera
  4. Hej Thomas,
   Intressant tanke om 2008. Om utdelningarna stryps vid en krasch så faller ju den inkomstkällan samt att portföljen tappar mycket värde. Om man nu inte har någon inkomst så kommer man bli tvungen att sälja delar av sin portfölj under en period så aktierna är lågt värderade vilket inte är optimalt.

   Jag har ännu inte börjat se över mixen i portföljen för den dagen jag kliver av arbetet. En tanke är att flytta en del av pengarna som finns i aktier till någon annan typ av investering som är mer stabil men på bekostnad av potential. Inte ett rent räntekonto men något annat.
   Det skulle vara en intressant post i en blogg som detta att se vilka tankar som finns.

   Radera
  5. Ja, jag skulle nog inte ta den risken att helt sluta jobba och försörja mig på utdelningar om jag var 30. Om man mot förmodan skulle bli av med sin inkomstkälla har man ju ingenting att falla tillbaka på. Har man däremot 15-20 års arbetserfarenhet så borde startsträckan att återställa en "jobbinkomst" vara betydligt lägre. I ditt scenario så kanske det värsta blir att du får flytta till nåt land där du får mer valuta för pengarna under ett par år

   Radera
 5. Hej Petrusko! Ändrar utseende på bloggen å börjar med annonser?

  SvaraRadera
 6. Hej! Vore tacksam om du hade lust att dela med dig av dina tankar kring en kombination av olika investmentbolag. Om du bara kunde köpa just investmentbolag vilka skulle du då köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin,
   Intressant fråga. Jag skrev ett inlägg som svar. Länk nedan:


   https://petrusko.blogspot.com/2020/02/3-favoriter-bland-investmentbolagen.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Om Du nu bara vill ha investmentbolag så köp Splitan aktiefond investmentbolag. Fonden har slagit index med hästlängder. Du får fin riskspridning.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera

Mer utav globala utdelningsfonden

  Idag slog jag till på fler andelar i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield . Det är en global fond som sålla...