Fortsatt sjunkande risk i Alm Equity preferens


För snart 3 månader sedan köpte jag Alm Equity preferens igen. Jag ägde den för några år sedan men sålde när tecknen blev fler på en dålig bostadsmarknad. Alm Equitys agerande i den här "krisen" imponerade på mig och när de släppte sin Q3 rapport för 2019 fick jag det sista kvittot jag behövde för att investera i preffen. Risken är inte låg men hanterbar.

En av sakerna de gjort under de här åren av sämre tider är att skifta fokus mer mot att bygga upp ett förvaltningsbestånd. Fastigheter som genererar hyresintäkter åt dem alltså. Sådana intäkter är mycket stadiga och pålitliga oavsett vad som händer i Sverige och på börsen. Historiskt har de främst varit ett projektbolag snarare än att äga fastigheter och ta emot hyra.

Igår meddelade de att de byggstartar ytterligare 449 lägenheter i Södra Häggvik för egen förvaltning. De väntas stå klara år 2022 och generera ett driftnetto om 31 miljoner kronor. Intäkter som stärker bolaget och minskar risken. Ju fler fastigheter de har i egen förvaltning desto större blir det här pålitliga kassaflödet och risken i preffen minskar i takt med det.

Nu har Alm Equity preferens stigit en del sedan jag köpte men den ser ändå okej ut. Åtminstone om den kommande bokslutsrapporten fortsatt imponerar. Bokslutsrapporten presenteras 27 februari och jag avvaktar den innan jag eventuellt köper mer. Jag vill likt förra köpet ha ett kvitto på att det tickar på i samma linje. Det verkar det göra men jag väntar gärna och har det svart på vitt.

Preffen pyntar 8,4 kronor utdelning per år och på nuvarande kurs om 114 kronor innebär det en direktavkastning om 7,36 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis och nästa kommer i början av april.

Länk till Alm Equity preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Hej P

  Hur många % vågar man ha här?

  Ligger själv på 1,8 % av portföljvärde.

  Hälsn
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja, det hänger ju på hur riskbenägen man är. Jag är ganska försiktig av mig och kan tänka mig upp till 1 procent vikt för Alm Equity preffen i min portfölj. Nu ligger den kring 0,5 procent.

   Är man rejält riskvillig kan man resonera att 7 procent är okej ty man skulle kunna tjäna in det på resterande del av portföljen om hela den steken går förlorad. Alltså om alla pengarna i Alm Equity går upp i rök och de väger 7 procent i din portfölj så har du en rimlig möjlighet att på dina andra innehav generera såpass avkastning att du är åter på plus/minus noll ett år senare.

   Man får helt enkelt hitta sin egen risknivå.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack, efter din input ligger jag nog kvar på mina 1,8%.

  /Erik

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko, hur ser du på volati pref, som alternativ/ diversifiering från fastighetssektorn? Under inlösenkurs och yieldar 6%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Volatis lägsta inlösenkurs är 625 kronor och gäller från år 2025. Jag fokuserar alltid på den lägsta inlösenkursen vilket jag tycker är det relevanta.

   Det är nog en okej preff och som du säger ger den riskspridning i en portfölj bland massor av fastighetspreffar. Den skiljer sig dock på det viset att fastighetsbolaget har reala tillgångar som alltid betingar ett värde. Volati har diverse verksamheter som inte är värda en krona om det går åt fanders. Akademibokhandeln tex är ingen fantastisk verksamhet och på sikt skulle den kunna gå samma öde som Teknikmagasinet, SEARS, Expert och en rad andra butikskedjor. Något att reflektera över.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Inser att jag är lite av en risktagare här men Alm utgör 26% av mitt portföljvärde. Jag är ganska inriktad på preffar eftersom jag är skeptisk till börsen och gärna har stabil utdelning.

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena M,
   Ja det är en bra bit ifrån min "comfort zone" men förmodligen går det bra. Det är ju grejen; ofta går det bra och det går bra så länge det går bra. Men när det inte går bra ja då gäller det att man varit nykter i sitt ställningstagande och faktiskt står ut med sitt beslut. Det får liksom inte bli jordens undergång, då har man ju inte varit realistisk utan snarare levt i någon sorts dröm.

   Smällar skall man ta med en klackspark, hey shit happens och det här kalkylerade jag med.

   Lycka till med dina preffar. Jag är förtjust i preffar egentligen men på sistone har det blivit allt färre av dem då de nu erbjuder historiskt låg direktavkastning samtidigt som jag ser bra möjligheter i stammisar som SEB mfl. Ett tag hade jag nära 50% preffar och nu är det under 10%. Ja om jag räknar in D-aktier annars är det nära noll då Alm preffen är den enda jag har i dagsläget. Men D-aktier är ju närapå samma sak.

   Ha det gott.

   Mvh petrusko

   Radera

Mer utav globala utdelningsfonden

  Idag slog jag till på fler andelar i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield . Det är en global fond som sålla...