Sparkonto+ | Sparkonto med ränta hos Avanza


Historiskt har jag haft sparkonto hos SBAB. Det är statligt och de ligger stadigt på en rimlig ränta. Inte högst ränta men hyggligt okej. Avanza har länge haft någon sorts sparkonto men jag har inte brytt mig om att kolla in det ens. Det har jag dock gjort nu.

Jag har skaffat ett Sparkonto+ Resurs hos Avanza. Enkelt förklarat så är Avanza bara en förmedlare av tjänsten, pengarna sparas hos Resurs bank.

Det här bytet gjorde jag av ett par anledningar. Primärt för smidighet/snabbhet. Pengarna går att flytta omgående mellan sparkontot och mina aktiedepåer. I tillägg till detta är även räntan något högre än den SBAB erbjuder.

Japp man kan få högre ränta än de 0,6 procent som det här kontot ger i dagsläget men jag väger in smidigheten och mitt personliga omdöme och val av bank. Exempelvis kan man få 0,65 procent ränta hos Avanza via Sparkonto+ Collector men jag har hellre pengarna hos Resurs bank som jag har större förtroende för. Det där är ju upp till var och en att resonera kring.

Idag skaffade jag kontot och i princip samma minut som jag klickat mig igenom processen fick jag mitt konto och kunde föra över pengar. Jag testade att föra över från en depå hos Avanza och det gick på direkten. Jag testade även föra över ifrån SBAB och det gick på cirka 1,5 timma. Det där tror jag var en del flyt inblandat. Kanske jag råkade pricka in ett par avstämningstider precis. Man kanske inte skall förvänta sig 1,5 timma varje gång utan snarare några timmar. Well, det märker man med tiden när man gjort många insättningar.

Ett sparkonto är rimligt för kortsiktigt spar. Pengar man skall använda inom något/några år. Ett vanligt syfte är ett buffertspar. Själv har jag det delvis till buffert men primärt för att fondera utdelningar över året. Jag lever på utdelningar och sådana får jag gott om vissa månader medan andra är desto tunnare. Våren är den fetaste perioden och jag sätter då undan pengar för att klara mig i bla december som är en månad då jag inte får så mycket utdelning.

Så här använder jag sparkontot. Ett litet Ps. sådär också är att jag äger aktier i Resurs vilket gör det lite extra kul att ha sparkonto hos dem.

16 kommentarer:

 1. Snyggt! Vi har sedan en tid tillbaka också bytt från SBAB till Avanza, men vi kör Collectors version.

  Fick dock rekommenderat Santander som sparkonto, men har inte orkat/hunnit sätta mig in i hur det ser ut där. Är kanske lite högre ränta, men vet inte om det överväger att ha pengarna på Avanza (även om de inte ligger hos Avanza) redo att stoppas in på börsen eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Näe precis. Så har jag resonerat; att det går ju få högre ränta lite här och var men jag gör ändå mitt val.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag har mitt sparkonto hos Sevenday som ger 0.95% i ränta. Räntan betalas ut varje månadsskiftet. Tar en dag att ta ut pengarna. Fungerar riktigt smidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja de har ju insättningsgaranti och räntan du nämner är förhållandevis hög så det låter ju nice.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tänk på att föra över pengar i tid från kontot om det tex. ska inhandlas utländska värdepapper på börser som är öppna när sparkontot inte längre tillåter uttag den tiden på dagen. Har svurit några gånger själv när jag har velat köpa aktier men inte kunnat föra över pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helllo,
   Ja så kan det vara med vissa stopptider. Jag som har kredit hos Avanza kan dock alltid lösa sådant via den om det kniper. Så för jag över till kreditkontot dagen efter i sådana fall.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag använder inte sådant sparkonto, utan jag för över med direktinsättning till Avanza från min banka via trustly, då kommer pengarna in på kontot direkt och det fungerar dygnet runt. Kan dock köpa att man vill ha en buffert som ger något mer än 0% ränta, men personligen för mig blir det inga pengar när räntan är under 1%, eftersom man också ska skatta på dessa ränteintäkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det låter smidigt det med. Glöm dock inte "många bäckar små". Apropå ditt resonemang att det inte blir något med så låg ränta.

   Mvh petrusko

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej petrusko.

  När jag ligger obelånad lägger jag min gratis kredit på Collectors sparkonto hos Avanza. Ger inte så hög avkastning, men alla plus i kanten är bra :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slimis,
   Klockrent hörru. Jag har tänkt på det scenariot och jag skulle göra likadant. Om jag inte utnyttjade min kredit skulle jag använda 50.000 som gränsen är för räntefritt och sätta på ett sådant konto. Det blir inte mycket i slutändan men det är närapå helt effortless så det är ju bara att göra och resonera många bäckar små.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Smart, antog att det bara gällde ISK/KF konton med aktier o fonder. Aldrig maxat min kredit..än :)

   Bra tips, alla pengar som ger plus utan ansträngning välkomnas!

   Radera
 6. Jag har sedan länge Sparkonto+ Collector hos Avanza. Valde kontot då de har högst ränta av alla Sparkonto+. De har statlig insättningsgaranti så den räknar jag med. Är det för naivt att tro insättningsgarantin kommer att rädda mig om Collector t.ex skulle konka?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Krusse, det är inte naivt.

   Radera
  2. Tjena Krusse,
   Haha, nej det är klart rimligt att resonera som du gör. Statliga insättningsgarantin är att lita på.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko!
  Jag har också mina sparkonton hos Avanza. Är skönt att ha allt sparande samlat hos just Avanza.

  Som du säger går det att hitta lite högre ränta hos andra nischaktörer men den lilla slanten väger inte upp enkelheten och det sköna i att ha allt samlat på samma ställe.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 8. Hej Petrusko,

  Vad tänker/tycker du om att ha sparpengarna i t ex en 10/90 portfölj, Avanza Auto 1, räntetrippeln eller liknande istället för vanligt sparkonto.

  En annan variant är att hålla "krigskassan" i guld men det törs nog inte vi vanliga dödliga småsparare.

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...