Cibus Nordic höjer utdelningen


Fastighetsbolaget Cibus har idag släppt sin bokslutskommuniké för 2019. Förvaltningsresultatet steg till 0,92 euro per aktie. Likt övriga nyckeltal ser det ut som en kraftig ökning, förvaltningsresultatet blev 25 procent högre mot 2018. Detta är dock missvisande då bolaget inte var aktivt första kvartalet under 2018. Detta är viktigt att ha i åtanke när man tittar på siffrorna som i den aspekten inte alls är så imponerande.

Substansvärdet i form av EPRA NAV steg ett par procent till 11,4 euro per aktie vilket framstår blekt jämfört med andra fastighetsbolag som sett sina tillgångar värderats upp rejält. Cibus uttryckte vid ett tillfälle förra året visst missnöje med hur externt bolag värderat deras fastigheter. Jag föredrar en mer sansad syn på saken framför att hetsa fram högre värdering. Sådant kan leda till problem. Misstag kan begås och uppstå i spåren av det.

Utdelningen föreslås höjas till 0,89 euro vilket innebär en höjning om nästan 6 procent. I rapporten kommunicerar de luddigt kring utdelningen. Jag tippar att många småsparare som läser det där kommer klura vad de menar. Själv tolkar jag det som att utdelningen är spikad men det är lite oklart hur och när den skall delas upp. De pyntar ju utdelning kvartalsvis.

Det är ett litet bolag det här och de kommunicerar därefter. Eller snarare, de kommunicerar som ett junior bolag. Äh, jag vill inte säga att de kommunicerar kass.. De gör det inte bra helt enkelt. Jag hoppas att de agerar desto skickligare. Att gnälla över värderingen av fastigheterna är ju inte första klass direkt. Förmodligen skall man inte lägga så stor vikt vid det heller, det var nog bolagets försök att förklara (bortförklara) utvecklingen av substansvärdet.

De delar ut 97 procent av förvaltningsresultatet. Substansvärdet växer mycket långsammare än sektorkollegor. Substansvärdet per aktie är cirka 120,5 kronor vilket innebär en premie om drygt 25 procent på nuvarande kurs om 151,5 kronor. Sammantaget kan man konstatera att Cibus är dyrt. Det är en väldigt hög värdering och än så länge har bolaget inte visat upp något som är i närheten att motivera en så här hög värdering.

Jag äger Cibus men köper inte mer på nuvarande kurs, det är dyrt. På sikt behöver de visa bättre prestanda om jag skall behålla mitt ägande. Så här kan de inte prestera, det håller inte.

Länk till Cibus Nordic Real Estate hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Äger Cibus men köper inte heller mer på dessa nivåer. Det blev en liten slurk igår men nu får det vara. Tråkigt att de inte kan vara tydligare kring utdelningen.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vad tror du om säkerheten i utdelningen framöver?
  Dem har som mål att öka utdelningen med 5% per år men delar nu ut 97%.
  Jag börjar bli orolig över säkerheten i utdelningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Ja de presterar ju med nöd och näppe så de täcker utdelningen. De behöver klart bättre prestanda för att kunna fortsätta höja utdelningen +5 procent per år. Det finns absolut potential för dem att lyckas. Hyreshäjningar i ordinarie bestånd är en liten del och sedan gör de förvärv som skall addera till resultat per aktie. Annars gör de inte grejen bra. Det är inget fantastiskt bolag Cibus och visst finns det mängder med andra bolag som jag tycker är betydligt bättre.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Förstår inte vad ni ser i detta bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag förstår dig. Det är inte lika lätt att se grejen i det här bolaget. Det är inte ett fantastiskt bolag. Jag har gått in i det med synen att det är ett okej bolag som bör kunna fortsätta leverera en hög utdelning. Jag hade högre förväntningar än prestandan de visat upp hittills men det kan nog bli fart på grejerna framöver. Det finns väldigt många andra bolag som jag tycker är bättre. Cibus är ett yield case. För att boosta upp direktavkastningen. Jag mixar min portfölj med olika typer av innehav där en typ är sådana här som levererar hög direktavkastning men där jag har lägre förväntningar på kurstillväxt/totalavkastning.

   Mvh petrusko

   Radera

iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF

Det här är är en börshandlad fond med inriktning mot amerikanska bolag med sund finansiell ställning och god utdelningspotential. iShares...