Brookfield Renewable höjer utdelningen och gör förvärv


Brookfield Renewable Partners meddelade idag att de lagt ett bud på resterande A-aktier i Terraform Power. De kontrollerar redan 62 procent av bolaget och har nu lagt ett bud som innebär en premie om 11 procent mot senaste aktiekurs. Det är inget fett pris men samtidigt kan det ändå vara en rimlig deal. Ägarna i Terraform Power får en mer likvid aktie och ett mer tillväxtorienterat bolag i Brookfield Renewable Partners.

Brookfield är redan väldigt stora men när den här affären är slutförd kommer de vara en riktig jätte globalt sett på förnybar energi. Vatten och vindkraft är huvudsaklig inriktning.

Aktien backar några procent idag vilket är ganska vanligt i samband med att man meddelar att fler aktier skall ges ut. Det är den kortsiktiga rörelsen medan i det långa loppet blir det nog bra det här. Terraform Power väntas att bidra till stigande vinst per aktie från dag 1.

I samband med detta meddelar Brookfield Renewable Partners att de höjer sin utdelning med 5 procent till 2,17 us dollar. Upp från tidigare 2,06 us dollar. Var uppmärksamma nu på att jag skriver US DOLLAR. Jag brukar poängtera det här tydligt varje gång jag skriver om bolaget men ändå kommer förvirrade räknefel där folk blandar ihop kanada och us dollar. Aktien handlas i kanadensiska dollars men pyntar utdelning i us dollars. Skall man räkna direktavkastning själv behöver man alltså först växla över till kanadensiska pengar. Inte bara ta 2,17 delat med aktiekurs alltså.

Bolaget har som målsättning att höja utdelningen med 5-9 procent per år och har levererat bra på det i flera år. De har en bra strategi och potentialen framöver är god.

Just nu är aktiekursen i Brookfield Renewable Partners 60,59 kanada dollar vilket ger en direktavkastning om cirka 4,7 procent.

Aktien går att handla hos Nordnet. Hos Avanza går det inte längre att köpa dessa då de tycker det är krångligt att hantera dem. Det är lite speciellt med utdelningar i olika delar osv vilket gör att folk hör av sig till kundtjänst.

22 kommentarer:

 1. Tack för infon Petrusko!
  Jag gillar Brookfield!
  Är det bara Renawable som höjer utdelningen idag, eller har även Property höjd sin utdelning?

  Brookfield går även att köpa på Nordea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   BPY väntas höja sin utdelning också och meddelar det i samband med presentation i början av februari.

   Att BEP meddelade idag hör ihop med det där förvärvet. Det är ju en deal sweetener att veta att man får höjd utdelning (för ägarna i Terraform alltså).

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Är det inte typiskt sunken gammelbank? Det blir jobbigt när folk hör av sig till kundtjänst, så bäst att sabotera handeln för övriga och sedan skylla på något helt annat? Dagens Avanza är påväg rakt utför.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza har blivit "Fat & Happy" och lägger till sig med allt mer av storbanksfasoner. Ta uppköpet av Hemfosa t.ex. erbjudandet var 120 spänn eller 5,5 SBB aktier per Hemfosa aktie. Den konverteringen gjorde också Avanza för alla Hemfosa aktier förutom 1 aktie för vilken betaldes med 75 kr. Avanza skyller på fraktionering, men den enda fraktionering som kan förekomma är 0,5 SBB aktie, värde ca 11-12 kr (lite beroende på vad SBB betalas just nu). Visst, det är bara småpengar för den enskilde, men Hemfosa hade ca 14000 ägare när uppköpsbudet kom så för Avanza blir det 120-75 = 45 * 14000 = 630 000 kr vilket blir en rejäl slant för Avanza. Jmf hur storbankerna agerar. (vad jag har läst på sociala medier så har alla Avanza kunder som tackade jag till uppköpserbjudandet fått 1 styck Hemfosa aktie utbytt till 75 kr)

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 3. Hej! Brookfield Renewable partners LP (BEP.UN) finns hos Avanza. Den har jag köpt tidigare. Vad skiljer den från BEP? Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Ja den finns på Avanza men det går inte längre att köpa den hos dem.
   De har spärrat den möjligheten.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vad är/blir skillnaden att äga den på den amerikanska börsen kontra kanada?

   Radera
  3. Ah nu märkte jag att det tog stopp. Snopet. Mvh Jens

   Radera
 4. Vad är blir skillnaden att köpa den på amerikanska börsen istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jimmy,
   Det är ingen skillnad, den är dubbelnoterad i Kanada och USA. I USA handlas den i USA-dollar och i Kanada i deras dollar. Utdelningen betalas i USA-dollar oavsett vilken notering man har. Den amerikanska noteringen är jag osäker på om den går att köpa hos Nordnet. Den Kanadensiska går att köpa hos dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Har någon mer noterat att BEPC ska komma, den borde gå att handla även via Avanza om den släpps?
  Läs mer här https://bep.brookfield.com/~/media/Files/B/Brookfield-BEP-IR-V2/events-and-presentations/2019-bep-inc-presentation-vf.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tomas,
   Japp det är på gång och den bör gå att handla via Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej!

  Riktigt segt att det inte går att köpa den på Avanza, funderade på att plocka in den i min utdelningsportfölj som ligger hos Avanza. Ett av få tillfällen där Nordnet är bättre :)

  Vet du om det är likadant med de andra Brookfield bolagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är likadant med de övriga Limited Partnership-bolagen. Infrastructure och Renewable kommer göra en förändring i bolagstrukturen och bli en vanlig noterad aktie. Detta lär medföra att de kommer gå att handla hos Avanza. Detta kommer ske senare i år.

   Property finns redan dubbelnoterad som en REIT och heter då BPR som ticker. Det är alltså samma grej som BPY och den går att handla nu.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Är inte tickern BPYU för Brookfield Property REIT, eller har jag fel?

   Radera
  3. Hej Gurkan,
   Nu mera är tickern BPYU för Brookfield Property REIT. De har ändrat och tidigare var den BPR.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej,
  ja skönt att det fortfarande går att handla via nordnet. Det kanske ändras framöver så behöver kanske köpa på mig en bunt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det kommer ändringar men för de här bolagen är det åt det positiva hållet. BIP och BEP kommer ändra bolagstruktur till vanligt bolag och den aktien bör gå att handla hos Avanza. Denna förändring sker senare i år. Först i BIP och senare i BEP.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Kan tillägga att våren 2020 avser bep göra en unikt split och skapa bepc.Vilket innebär att den kommer att gå att handla på samtliga näthandlare. Blir typ med bpy/bpr där man dubbelnoterar aktien med olika struktur. Innebär ävne mer fondflöden i aktien då många är förhindrade att handla limited partnerskap. Mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja precis det kommer bli bra. Som du är inne på kommer det medföra att väldigt mycket större kapital kommer ha möjlighet att investera i de här bolagen och de är ju helt rätt i tiden. Det finns oändligt kapital som vill investera i både infrastruktur och vatten/vindkraft.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Ser att Avanza har utdelningen angiven i CAD och inte i Dollar på sin hemsida.

  SvaraRadera
 10. Hej Petrusko!

  I en kommentar skrev du "Det är ju en deal sweetener att veta att man får höjd utdelning (för ägarna i Terraform alltså)".

  Som nuvarande ägare till Terraform får jag nog säga nja här.
  Att få mina Terraform växlade mot ett antal Brookfield Renewable ger mig faktiskt en sämre utdelning.

  Så här ligger det till (jag använder ett innehav om 200 aktier i Terraform som räkneexempel):
  Senaste kvartalsutdelningen var på 0,214 USD *200 ger 42,80 USD.

  Vid ett eventuellt köp kommer jag att få 72 stycken Brookfield Renewable som delar ut 0,5425 USD nästa gång. *72 blir 39,06 USD.

  Ganska långt ifrån en deal sweetener tycker jag. Dessutom hade Terraform tidigare gått ut med att de planerade att höja utdelningen med 5-8% årligen fram till och med 2022.

  Men visst innebär Brookfield Renewable en lägre risk. Och lägre risk kan vara värd några dollar i lägre utdelning.

  Hälsningar
  Leif

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...