Investor höjer utdelningen


Investmentbolaget Investor har  precis släppt sin bokslutsrapport där de föreslår en utdelning om 14 kronor. En höjning med 1 krona från föregående års 13 kronor. Det ger en utdelningstillväxt om 7,7 procent.
Utdelningen är uppdelad och betalas ut vid två tillfällen. 10 kronor i maj och 4 kronor i november.


Investors mottagna utdelningar har stigit i en snabbare takt än så. De utdelningar som de får ifrån de noterade börsbolagen de äger. Här är ökningen 12,5 procent vilket ger utrymmer att växa portföljen och mottagna utdelningar än mer i framtiden. Att de mottagna utdelningarna växer snabbare ger på sikt ett utrymme att höja utdelningen med mer än 1 krona per år.

Investor har höjt sin utdelning med 1 krona per år under en lång period nu och för varje år som går innebär det en lägre utdelningstillväxt. Procentuellt sett är en höjning från 8 till 9 kronor mycket roligare än 13 till 14 kronor. Nuvarande utdelningstillväxt om 7,7 procent är ändå okej medan den för ett antal år sedan var kick ass bra. Några år till med 1 krona höjning tar oss ned till en medioker/svag utdelningstillväxt och till dess vill jag se att de kan göra större höjningar. De har och bygger större utrymme för det varpå jag inte är orolig att så kommer ske förr eller senare.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Brukar du köpa Investor efter sådana här rapporter eller avvaktar du? Tack för en superb blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Vissa rörelsedrivande bolag kan komma med stora överraskningar i sina rapporter. För ett investmentbolag som Investor är det dock inte mycket av en händelse. Värdet på Investors tillgångar är redan känt och en sådan här rapport är närapå en ickehändelse.

   Jag köper mer Investor regelbundet.

   Om ett bolag som jag har tro till i långa perspektivet backar kraftigt i samband med en händelse så kan jag passa på att köpa. Det kan vara en sämre rapport än väntat eller en annan händelse som när SEB backade rejält på att de skulle nämnas i ett TV-program om dålig hantering av fulpengar i öst.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tror att Investor kommer fortsätt att höja med 1 kr per år fram tills att de gör en split 1:2 och då fortsätta med 1 kr i höjning men i % blir det mer.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Härligt, tickar på som en klocka!

  Jag skrev också ett inlägg på min blogg idag om Investors höjning. Jag har egentligen inget emot att de höjer lite långsammare och har per pengar att återinvestera. Men det dröjer nog inte många år innan de ökar från 1kr per år.

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko.
  Investor brukar sällan bli fel långsiktigt. En fråga.
  Spiltan Aktiefond inv 105%
  Seb Sverige indexfond 70%
  Spp Aktiefond Sverige 63%
  Det är avkastning senaste 5år.
  Om du skulle flytta 40% av portföljen i någon av dem fonder vilken hade du köpt långsiktigt 10-15 årssikt?
  Det känns som Spiltan är lite övervärderad jämfört med dem andra 2? Många % dyrare. Hur tänker du där? Fonderna innehåller många likadana aktier! Ha det så bra.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det har alltid blivit bra att investera i investmentbolagen. Jag tror att de kommer leverera på lång sikt även denna gång. Så, japp jag satsar fortsatt på investmentbolagen i det långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tjena Petrusko!

  Jag undrar ödmjukt om du utgår från det beräknade substansvärdet eller substansvärdet när du kollar på ett investmentbolag? Dessa begrepp är hämtade från Ibindex. Jag blir förvirrad och vet inte vilket jag ska kolla på när jag ska köpa ett investmentbolag. Ibland skiljer dessa tal väldigt kraftigt åt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Jag vill alltid ha så ny information som möjligt. Det är ju mer relevant vad värdet är idag jämfört med vad det var för 3 månader sedan.

   Ibindex visar två siffror. Det ena är vad värdet var vid senaste rapporttillfället (som kan vara upp till 3 månader gammalt). Det andra värdet är vad substansvärdet är idag.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tack för en mycket bra blogg!

  Jag håller dig med om att Investor är mycket bra aktie att äga långsiktig, men som små sparare har den blivit väldigt dyr att månadsspara i trots dagens substansvärde och att utdelningen årligen höjs. Direktavkastningen ligger på 2,45% och som utdelningsjägare så finns det betydligt billigare aktier med något högre avkastning att välja på.

  Hur resonerar du kring det?

  SvaraRadera
 7. Fast man kan även notera att man nu får större del tidigare under året än föregående år, så om man räknar in det så är höjningen högre än den "ser ut". (Tycker de har en bra utdelningspolicy!)

  SvaraRadera
 8. Hej Petrusko,
  Jag ska tacka dig för tipset en tag sen ang. Leggett & Platt Inc!
  Efter du tipsade om din köp i LEG, köpte jag också på samma tid en post i aktien. Ikväll sålde jag dem med över 40% kursuppgång och bra vinst!! Pengarna gick in direkt i NorthWest Healthcare Properties REIT (NWH.UN) istället som ger dubbelt så stor utdelning (ca 6,5%) i jmf med Leggett & Platt (3%).
  Jag tycker LEG nu har gått upp för fort och kan i bästa fall blir konsolidering men NWH har bättre chans för kursutveckling.
  Såld LEG på 51,41 USD =>Köpte NWH på 12,22 CAD.

  Tack för tipset och bra blogg-sidan!
  Mvh

  SvaraRadera
 9. Jag såg att det var flera insiders som köper tallink nu. Hur ska man tänka där? Är det som en säker obligation med 5% direktavkastning? Tänker på att kursen är under bokfört värde och tror också om det blir sämre tider reser säkert en del till Baltikum. Men verkar inte vara någon höjdaraktie med högre kurser på flera års sikt. Ibland är det lätt att dras till sådana här saker när så många parametrar verkar rätt även om man inte är den rätta investerartypen.

  SvaraRadera
 10. Ska man börja köpa resurs bank nu eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Nu är Resurs nere på riktigt attraktiva nivåer. Neddragna av press mot alla bolag i sektorn men kanske lite extra pga att de är en nischbank och Collectors haveri.

   Jag ser ingen koppling eller liknelser för Resurs och Collectors fadäs.

   Min syn och tro är att Resurs är en bra deal i det långa loppet. På kort sikt kan det nog dröja fortsatt innan marknaden blir mer positiv till bank.

   Resurs presterar god avkastning på engagerat kapital och de har en sund syn på risktagande.

   Mvh petrusko

   Radera

Mer utav globala utdelningsfonden

  Idag slog jag till på fler andelar i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield . Det är en global fond som sålla...