Castellum höjer utdelningen - Bokslutsrapport 2019


Det svenska fastighetsbolaget som höjt sin utdelning varje år sedan noteringen 1997 gör det igen. De höjer sin utdelning för 22:a året i följ. Från förra årets 6,1 kronor per aktie föreslås utdelningen nu höjas till 6,5 kronor. En utdelningstillväxt om 6,6 procent. Utdelningen är uppdelad på två tillfällen likt tidigare. 3,25 kronor vardera på våren respektive hösten.

Förvaltningsresultatet växte under 2019 med 6,6 procent till 11,52 kronor per aktie.

Det är ingen tillfällighet att utdelningstillväxten och förvaltningsresultatet växte lika mycket. De brukar höja utdelningen lika mycket som resultatet växer. Castellum har hittat en bra nivå på utdelningen i förhållande till vinsten och de bägge stiger tillsammans.

Substansvärdet som EPRA NAV var 195 kronor per 31/12.

VD Henrik Saxborn konstaterar i rapporten att det varit ett fantastiskt decennium där Castellum givit en totalavkastning om 18 procent per år i snitt. Delvis drivet av lägre räntor och sänkta avkastningsmål. Avkastningskravet kan inte fortsätta sänkas i evighet men Saxborn är oavsett det positiv till marknaden och potentialen både i kort som långt perspektiv. Den finansiella ställningen i Castellum är superstark och ett större fokus på egna projekt håller uppe lönsamheten nu när priset på att förvärva fastigheter pressat lönsamheten i sådana affärer. Castellums projektportfölj är större än någonsin och de lägger krut där just för att de ser bättre lönsamhet där.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Hej

  Var på gång att köpa i början på 2018 men ville invänta 125 SEK, vilket givetvis aldrig kom. Småsnålt lönade sig inte som vanligt :)

  Har du något förslag på annat fastighetsbolag till portföljen (svenskt eller utländskt). Allt jag själv kollat på ser vansinnigt dyrt ut.

  Erik

  SvaraRadera
 2. Vonovia (tyskland) handlas ungefär på sitt substansvärde. Har köpt en del där för att byta ut mina Castellum och Wallenstam som handlas väl långt över substans för min smak. Har Cibus också. Beroende på vilken inriktning du gillar finns mycket i USA och Kanada. Lägger några tickers här. Jag äger alla nedan.

  MPW, BPR, NWH, PK, MAC, NVU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det franska fastighetsbolaget Gecina som väger tungt inom kontorsfastigheter med de bästa adresserna i Paris är också ett mycket intressant bolag tycker jag.
   De tyska fastighetsbolagen fick en trevlig rabatt när detta med hyrestaket i Berlin var en het fråga under året. Vonovia kunde man fiska upp för strax över 40 ERUO! Hyrorna i de större städerna i Tyskland växer explosionsartat så det är en jätteintressant marknad med sannolikt stor potential.

   Radera
 3. En kanonrapport från Castellum och jag gillar det som kommuniceras om framtiden. Projekten kommer att vara avgörande för Castellums lönsamhet är jag helt övertygad om. Jag har sedan 2017 ägt Fabege och Balder, men om Castellum kommer att lägga så pass mycket pengar på investeringar relativt sitt substansvärde så tycker jag det känns väldigt intressant. Se bara på Fabege vad de lyckas generera för avkastning på sina projekt och marknaden i sthlm och univeristetsstäderna verkar marknadens efterfrågan på kontor vara näst intill omättlig så under kommande 10 årsperiod skulle jag gissa på att risken att få vakanser borde vara väldigt liten.

  SvaraRadera
 4. Fortsätter du handla regelbundet i Castellum? Hur stor del utgör bolaget i din portfölj?

  // Utdelningsportföljen

  SvaraRadera
 5. Har Du någon kommentar till nedanstående analys av Castellum?
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/01/27/historiskt-hog-premie-lockar-inte.html

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Mer utav globala utdelningsfonden

  Idag slog jag till på fler andelar i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield . Det är en global fond som sålla...