Förändring i AMF Aktiefond Småbolag

Den populära småbolagsfonden från AMF har gjort en förändring i sin förvaltning värd att nämna och känna till. En sak jag gillar och brukar lyfta fram är den breda riskspridningen över väldigt många innehav. Medan vissa fonder bara har 25-30 innehav har AMF Aktiefond Småbolag haft över 100.

Nu har de minskat antalet innehav i fonden för att lägga mer krut på de bolag de tror allra mest på. De har fortsatt en bred portfölj då de minskat ned till cirka 70 innehav vilket fortsatt är långt mer än många andra fonder.

Ja, en förändring men inget värstans så där. De har lite färre innehav men fortsatt en mycket god riskspridning. Bra att känna till. Om du vid senare tillfälle hör att de minskat antalet innehav så vet du att det är från väldigt många till fortfarande ganska många.

Den här förändringen är jag  helt cool lugn med. Den förändrar inte min syn på riskbilden som jag anser är lite lägre i den här fonden tack vare de många innehaven. Det är fortfarande väldigt många innehav som är med och delar på risken. Om ett innehav utav 70 går dåligt så slår det inte så hårt som om ett utav 25 går dåligt.

En spekulation från min sida är att det vid årsskiftet trädde i kraft nya regler som skall förhindra fondbolag att ta ut höga avgifter för aktiva fonder men "bara" leverera en avkastning ungefär som index. Nu har ju AMF superlåga avgifter så de är ingen bov på den fronten och de har levererat god avkastning över tiden. De levererar bra alltså men min spekulation är att de nya reglerna kan påverka dem. Att man behöver göra den här förändringen för att hålla sig ifrån gränser osv och inte hamna i en sits att kunna bli ifrågasatta. Jag har inte till fullo satt mig in i de nya reglerna ännu.

Läs mitt inlägg om AMF Aktiefond Småbolag. 

13 kommentarer:

 1. avanza tar nu 0.45% i avgift mot tidigare 0.44%
  DE har även höjt flertal andra fonders avgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Avanza tar inga avgifter på fonderna i sitt sortiment. Att uppgiften om total kostnad kan ändras lite som du nämner beror på att en del av avgiften utgörs av transaktionsavgifter osv för fonden. Den delen är eftersläpande/uppskattas och kan skilja sig lite från ett år till ett annat. 0,44 eller 0,45 är sak samma.

   Förvaltningsavgiften på fonden är 0,4% och sedan har de lite transaktionsavgifter och diverse kostnader som hamnar ovanpå vilket tar totala kostnaden till 0,45%. Avanza lägger inte på någonting.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Avanza lägger på 0.2% på den fonden :) det framgår klart och tydligt under "totala avgifter"

   På SAVR ligger avgiften på samma fond på 0.37, inklusive 0.09% i plattformsavgift

   Radera
  3. Nej du har fel. Du verkar gilla SAVR och det är okej men försök inte vrida sanningen till något den inte är.

   Avanza lägger inte på någon avgift. Det är samma avgift som om man sparar i den direkt hos AMF eller någon annan mäklare. De får en kickback i från fondbolaget men det är inte samma sak. SAVR som du verkar gilla de drar av kickbacken ifrån avgiften och ger den till dig som kund.

   Rätt skall vara rätt.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Påslag eller kickback... Olika sidor på samma mynt. Det är ju slutkunden som betalar oavsett.

   Hursomhelst, jag hoppas SAVR kommer sätta lite press på storbanker och nätmäklare. Några punkter lägre avgift gör skillnad på sikt.

   Radera
  5. Fast det spelar inte så stor roll vad det kallas. När man sparar i en fond hos de allra flesta banker så tillfaller en del av fondavgiften banken man sparar hos (något som inte gäller exempelvis SAVR). Det spelar ingen roll om man säger att "banken lägger på en avgift" eller "fondbolaget betalar banken". Det är ju ändå så att generellt så går en del av sparar ens pengar till banken man sparar hos.

   Radera
  6. ersättning eller avgift, kärt barn har många namn. Det är en kostnad som vi småsparare får betala. använder mig både av avanza samt SAVR.

   Avanza - Indexfonder då det inte inte blir billigare på SAVR
   SAVR - Aktivt förvaltade fonder där jag sänkt kostnaden med nästan 0.8% totalt över de aktivt förvaltade fonderna.

   känns bara så dumt att ge bort 0.8% av mitt kapital varje år till avanza när det finns billigare alternativ :) Blir en hel del pengar på lång sparhorisont ( om SAVR överlever ) som man sparar.

   Det handlar inte om att gilla eller inte gilla, handlar om smarta val. Men en del gillar ju att slösa hej vilt, och då finns ju avanza kvar såklart :)

   Kan ju vara bra att du belyser detta i ett inlägg, att dina följare kan spara massor av pengar som ett kollektiv om de flyttar över sina aktivt förvaltade fonder till SAVR.

   Radera
  7. Hello,
   Jag är på samma linje med det där att det är något att skriva om och upplysa folk om att de kan spara in rejält på avgifter (beroende på fondval osv). Får se om jag får tummen ur och knåpar ihop något sådant i närtid.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vart kan man läsa mer om detta? Hittar ingen information när jag söker :/ Överväger att byta PLUS småbolag mot denna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag läste det som en nyhet förra veckan. Tror det var via Finwire. PLUS-fonden är käck och ett rimligt alternativ. Index är index liksom. Jag gilar den här AMF-fonden för att man får en aktiv förvaltning inklusive en duktig förvaltare med bred riskspridning till priset av en indexfond.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack, ser ut att vara denna: https://articles.finwire.com/FWF0043513-amf-aktiefond-smabolag-slog-jamforelseindex-i-q4---har-halverat-antalet-innehav

   Radera
  3. Japp och nu har AMF själva skickat ut ett månadsbrev/årsrapport som innehåller samma info.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. fler ex. LF fastighet 1.46% nu 1.49% SEB småbolag+C/R 1.56% nu 1.61-1.62%

  som någon nämde, en höjning är alltid en höjning oavsett vad man kallar den.

  SvaraRadera

Utvärdera dina fonder

 Utvärdera dina fonder. Läs om dem och jämför med andra liknande fonder. Det är inte det lättaste alla gånger att komma fram till bu eller b...