SEB Sverige Indexfond


Det här är i skrivande stund den billigaste indexfonden som följer hela Stockholmsbörsen. SEB Sverige Indexfond följer indexet SIXRX. Jag tycker det här är en bra fond och att den är värd sin avgift jämfört med billigare indexfonder som följer ett smalare index. Den här fonden har tex presterat avsevärt bättre avkastning än gratisfonden Avanza Zero de senaste 5 åren. Det är skillnad på svenska indexfonder trots att man kan tro att det är samma sak. En svensk indexfond.
OMXS30 är det index som det oftast pratas om samt också det index Avanza Zero följer. Det innehåller 30 stycken olika bolag medan SIXRX som den här fonden från SEB följer består av hela Stockholmsbörsen omkring 300 bolag. I grafen ovan är avgiften inräknad och det du ser är vad du får. Hela börsen, det är bra riskspridning det samt potentialen i både små och stora bolag.

Produktens avgift är: 0,42 procent.
Fondförmögenheten är 18,3 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden är 100 kronor.
Den har 4606 ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan klockan 13 sker nästa dag och syns på kontot efter två dagar.

Jag gillar det här indexet SIXRX och den här fonden är det billigaste alternativet som följer det. Det finns en sunkig sak med den här fonden att se upp med. De har en regel att om man säljer inom 30 dagar från det att man köpt så tar de 1 procent i avgift. Den långsiktige kan leva med det men det är en sunkig klausul värd att känna till. Jag har försökt reda ut om den används i praktiken och Avanza säger att de inte känner till att någon sådan avgift någonsin tagits ut. SEB själva har inte svarat på frågan via twitter. Jag jagar dem inte mer om det då jag känner att jag kan leva med den sopiga klausulen. *Uppdatering: SEB har nu meddelat att de i dagsläget inte tar ut någon avgift för de som säljer innan 30 dagar.

Länk till SEB Sverige Indexfond hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Petrusko, har Du läst detta?

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/06/26/indexforvaltning-ar-ocksa-aktiv.html

  Index fonder är också lite aktiva, ty bolag kastas ut och nya bolag tas in i index.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ju mindre index desto mer aktuellt kan man ju säga. Där är ju SIXRX bra som innehåller allt på Stockholmsbörsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko!

  SEB Sverige Indexfond följer SIXRX till 0,42% avgift.

  XACT OMXSBUTD följer OMXSBGI till 0,15%.

  Tycker du att det är värt den extra avgiften för att få en lite bredare fond?

  Vänliga hälsningar
  Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Oscar,
   Den där frågan är lite knivig och jag vill gärna uttrycka mig som så att jag tycker att tex Xact OMXSB Utd och NOrdnet Superfonden är väldigt prisvärda alternativ ty det index de följer täcker ungefär 80 procent av börsvärdet på Stockholmsbörsen och det till en avgift om 0,15% eller 0% för Superfonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Kul denna fond ska jag fundera på att ersätta Avanza zero med. Gillar att det är alla stockholmsbörsens bolag. Tycker OMXS30 är lite tråkigt. Här får du det plus en liten del av allt annat. Grymt.
  Tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det är nog en bra plan. Det är lägre risk i denna fonden med betydligt fler innehav och studier osv som talar för indexinvestering är baserade på mycket breda index inte smala som OMXS30 som bara följer halva börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Värt att nämna är att om man har ITP1-fondförsäkring via SEB så kan man välja denna fond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Charlie,
   Tack för din kommentar och ett gött tips.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko,
  Har en rejäl slant i SEB Sverige Index UTD. Lämnar cash utdelning i Maj varje år med samma avgift som den du skriver om.

  Vet du om den följer samma index?

  Tack för en bra blog.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Malte,
   Den här fonden har flera olika andelsklasser varav en som lämnar utdelning så det ser ju ut som att det är den du äger.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Har denna fond bytt sitt index? För kollar man över tio år så har den gått i princip exakt som Avanza zero men för typ två år sen började den springa ifrån..

  Eller har omx30 blivit så hårt straffat av HM, Fingerprint och Ericsson de sista åren samtidigt som mindre bolag fortsatt gått bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Anonym,
   Det är i huvudsak bank som tyngt OMXS30 de senaste åren. H&M bidrar naturligtvis men de stora bankerna utgör kring en tredjedel av OMXS30 och deras dåliga utveckling på börsen har varit ett rejält sänke för OMXS30.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Kollade precis upp. Verkar historiskt sett vara en bra fond. I paritet med gratisfonden från Nordnet, Superfonden Sverige.

  SvaraRadera
 8. Bra tips, har letat efter en Sverigefond med rimlig avgift... Väljer mellan denna och PLUS Småbolag Sverige Index. SEB Sverige Index täcker upp hela sthlmsbörsen och bör ge bättre riskspridning. tänker jag rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Siri,
   Tack för din kommentar. Ja så är det ju, SEB Sverige Index är ju komplett och du har så att säga allt i ett i den. Fonden från PLUS är ju nice den också men där är inriktningen enbart småbolag. Man kan ju själv komplettera PLUS-fonden med en annan fond för att få en exponering i större bolag och efterlikna hela stockholmsbörsen men om det är syftet är nog smidigast att slå till på en fond som från start har just den exponeringen.

   Mvh petrusko

   Radera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...