Peab miljardbygger åt Castellum

Illustration: Castellum

Peab har av Castellum fått uppdraget att bygga Malmös nya domstolsbyggnad. Kontraktet är på strax under en miljard kronor.

Så här skriver Peab i ett pressmeddelande:

"Byggnaden består av en huskropp i fyra plan med en gemensam grund och ovan på detta fem torn som ligger förskjutna till varandra i nordsydlig riktning och som successivt trappas av på höjden. Byggnadens fasad går ifrån en tegelfasad i botten till glastorn, där teglet successivt fasas ut för att övergå till enbart glas. Byggnationen omfattar ca 34 000 kvm bruttoarea och kommer att rymma 40 förhandlingssalar, därmed blir byggnaden en av Sveriges största domstolsbyggnader. Byggnaden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld."

Byggstart är nu till våren och det hela väntas stå klart hösten år 2022. 

Som ägare till både Castellum och Peab tycker jag naturligtvis att det här är ett trevligt samarbete. En affär på 921 miljoner kronor som bägge mina bolag tjänar pengar på.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

3 kommentarer:

 1. Helt off-topic, men skulle uppskatta om du kunde tänka dig göra ett inlägg om så kallade trackers som finns på Avanza, t.ex. Gazprom eller Nintendo.

  2 bolag som jag skulle kunna tänka mig äga, men är inte helt med på vilka extra risker en sådan innebär. Tolkar det som att det finns en "fysisk" replikering och att det finns aktier i bakgrunden, men sen då? Köper jag 1st tracker innebär det att dom köper in 1st aktie?
  "utdelning återinvesteras" gör att jag tycker det låter mer som en 1-aktie fond. Rör sig trackern exakt som aktiekursen(+utdelning?) på underliggande aktie, eller är det utbud och efterfrågan på trackern som egentligen styr...så många frågetecken :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta skulle jag också vara högeligen intresserad av.

   "on topic" : äger också bägge företagen (och arbetar själv i malmö för ett av dem) mycket intressant projekt. Hela glasfasaden är av svindyrt skottsäkert glas.

   Radera
 2. Hm, det kommer att kosta strax under miljarden. Och planeras bli färdigställt 2022. Då VET vi att det kommer att kosta 2 miljarder och bli färdigt 2026. Inte mig emot, har haft PEAB sedan hedenhös med lågt ingångsvärde;-)
  Däremot har jag missat Castellum;(

  SvaraRadera

Information om utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b

  Nej beloppet är inte bestämt ännu. Nedan är info om utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b: Styrelsen i fondbolaget avser att beslut...