Magiska formeln - En liten bok som slår marknaden


Nyligen läste jag boken på nytt. Det är alla tiders favorit i min värld. Kanske den bok som betytt allra mest för mig och mina skills att välja bra aktier. En liten bok som slår marknaden är skriven av Joel Greenblatt som är en förvaltare med mycket bra track record och han har i många år undervisat på ett anrikt universitet i USA på ämnet ekonomi och börsen.

Boken kretsar kring något som författaren döpt till den magiska formeln. Ett regelbaserat system att investera. Nära på ett passivt system faktiskt då rekommendationen är att man skall investera i 30 - 50 bolag som väljs ut baserat på systemet.

Det kan låta precis dötråkigt kan jag förstå men faktiskt verkar den magiska formeln fungera väldigt bra och dessutom så behöver inte det vara key take away med den här boken.

Jag investerar inte utefter den här magiska formeln som jag inte tvekar på att den fungerar. Men jag skrev ju att boken varit väldigt betydelsefull för mig. Den här boken förklarar ingående på ett enkelt sätt nyckeltalet avkastning på investerat kapital/eget kapital. Man får en god förståelse hur det fungerar och varför det är ett bra mått.

Avkastning på eget kapital är något jag tittar noga på när jag investerar och det har hjälpt mig att välja bolag/aktier som presterat riktigt bra åt mig.

Så vill du vara en investerare i enskilda aktier är det här en viktig och bra bok för dig att läsa.

Har du tur kan du hitta den på ditt lokala bibliotek. Jag såg faktiskt häromdagen att den finns på Trollhättans bibliotek så bor du där är det bara kila in och låna.

Här är länk till boken hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/en-liten-bok-som-slar-aktiemarknaden-9789198406825

Nu är det ett tag sedan jag hade Storytel men när jag hade det så fanns den där som ljudbok. Jag lyssnade på den och den fungerar utmärkt som ljudbok också men jag kan tänka mig att den som verkligen vill supa in kunskapen kan vilja ha en fysisk bok att bläddra fram och åter i, stryka under osv.

3 kommentarer:

  1. Angående avkastning på eget kapital, använder du det generellt, att bolaget du är intresserad av ska minst prestera på en viss nivå eller bara som jämförelse mellan bolag i en viss bransch? Eller båda för den delen. Hur viktigt är förhållandet till soliditet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Freddo,
      Både ja och nej. Visst jämför jag med liknande bolag i samma bransch osv men i grund och botten är det ett bra generellt mått. Varför äga en verksamhet med 8% avkastning på kapitalet när man kan äga en med 25%? Den med 8% kanske är bra i sin bransch men man kan nog hitta investeringar som ger bättre avkastning om man tittar i en annan bransch. Beträffande soliditeten så är det som vanligt att man kan inte stirra sig blind på ett enda nyckeltal utan helheten behöver se bra ut.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tja Petrusko, tack för en bra blogg.
    Avkastning på eget kapital är detsamma som Return on Equity va? Har du nån viss minimum krav på vad procentenheten ska vara eller ser du det mer som ett plus i kanten om den är hög? I mitt tycke är det ju ett rätt så viktigt nyckeltal som visar om bolaget klarar och tjäna pengar på sitt egna kapital.

    Mvh
    Mike

    SvaraRadera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...