Akelius D svalt mottagande på marknaden

Nu är noteringen av Akelius D-aktie avklarad. Priset i erbjudandet bestämdes till den lägre delen av intervallet och nu när handeln på börsen kommit igång handlas aktien betydligt lägre än så. Just nu handlas den i cirka 1,68 euro. Att jämföra med noteringskursen 1,75 euro är det en nedgång om 4,2 procent.

Utdelningen i Akelius D är 0,1 euro per år och på nuvarande kurs om 1,68 euro är direktavkastningen 5,95 procent.

Observera att en sådan här D-aktie inte är en vanlig stamaktie utan är mer lik en preferensaktie. Utdelningen kommer aldrig bli högre än 0,1 euro och därför utvecklas inte aktiekursen baserat på bolagets vinster utan istället baserat på det allmänna ränteläget och bolagets kreditrisk. Akelius kreditrisk är jättelåg så den är inget att fundera kring när det gäller värderingen. Ränteläget är det som kommer avgöra kursen i Akelius D. Högre ränta betyder sjunkande aktiekurs och sänkt ränta betyder stigande aktiekurs. Just nu är allmänna ränteläget nedkört lååångt ned i bott. Det kan inte bli värst mycket lägre. Någon kursuppgång i Akelius-D är därför inget man skall förvänta sig.

Tänk också på att när du handlar värdepapper i annan valuta så tar din mäklare en valutaväxlingsavgift och det gör de även på mottagna utdelningar. Avanza, Nordnet mfl tar 0,25 procent i valutaväxlingsavgift.
*****
*****Uppdatering 191004. Avanza meddelar att växlingsavgift inte dras på utdelningen från Akelius D. Den växlas till SEK innan utdelningen når Avanza. *****

Länk till Akelius-D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

21 kommentarer:

 1. Har du köpt dessa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kelle,
   Nej jag har inte köpt några Akelius D. Jag finner den inte värst intressant pga att den handlas i Euro. Det här med valutarisk är något helt annat när det kommer till fixed income som detta är. Inte alls samma resonemang kring valutan som när man investerar i vanliga aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för din fina blogg!

   Radera
 2. Fick Akelius in pengarna de vill ha? Emissionen var väl garanterad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja den blev fulltecknad.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Blev ett köp på bara 50st! Köpte mera Xact!
  Tack för bloggen!
  Mackan

  SvaraRadera
 4. Jag tror på Akelius som företag, men har inte tecknat mig för några D-aktier, just för att jag inte såg någon sorts fördel med dem gentemot preffarna. Snarare kändes det sämre för mig som investerare att köpa D-aktierna. Om man får för sig att lösa in preffarna, ja den dagen den sorgen.

  SvaraRadera
 5. Kan aktie handlas på Stockholmsbörsen i annan valuta än SEK? Uppenbarligen. Varför handlas andra utländska bolag som är noterade i på Stockholmsbörsen i SEK och inte den egna valutan? T.ex. Nokia, ABB, AstraZeneca, osv. Om man väljer att handla med Akelius D aktie så åker man väl på växlingsavgift vid köp, sälj och när utdelningen kommer? Är det svenskt courtage som betalas hos Avanza?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 6. Hur ser det ut med tillgången på preffar / D-aktier och liknande i euroländerna egentligen? Är det vanligt?

  Nu var väl nyemissionen riktad mot svenska småsparare men jag tänker mig att D-aktien kan vara intressant för småsparare från euroländerna om den bara uppmärksammas.

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Låt mig bara korrigera fakta här, vi tar inte ut någon växlingsavgift vid utdelning. Vi erhåller SEK från Euroclear (VPC) så det kan du ju gärna ändra i bloggen så det inte blir felaktig information som sprids. Även sett att det kommenterats lite på Twitter om det. Men som sagt, ingen växlingsavgift på utdelningarna. Trevlig helg / Nicklas https://twitter.com/Investeraren/status/1180104208927858688?s=20

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Nicklas,
   Tack för infon. Jag har uppdaterat.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej igen Nicklas,
   Tanken slog mig nu att fråga vad Euroclear tar för avgift för växlingen.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Hej igen,

   Det är en mycket relevant frågeställning. Jag har försökt ta reda på svaret idag genom att kontakta Euroclear. De sa att vi skickar spotkurs till dem men det gör vi inte, kursen kommer automatiskt in i vårt backoffice-system via VPC:s system. Det jag funderar kring är således om det är Akelius bank som skickar pengarna till Euroclear (VPC) som växlar eller om det är Euroclear. Dessvärre framgår det inte. Men de lär nog inte ta växlingsavgift, däremot är det ju spreadar på valutamarknaden, om än de är extremt små, men det är ju så valutamarknaden fungerar. Testa kontakta dem du också och se om du får prata med någon som har lite bättre koll än personen jag pratade med, kändes inte som att hon var 100% säker på det hon sade.

   Trevlig helg,
   Nicklas

   Radera
 8. Hej Petrusko,
  Du vet att jag med glädje läser din blog dagligen men funderade på en sak du skrev att du inte ville ha någon fixed income i utländsk valuta?

  Då menar du även att Realty och EPR inte heller räknas som fixed income?

  Personligen tror jag det kan vara vettigt att sprida riskerna även genom andra valutor. Jag kan ha fel givetvis men svårt att komma åt andra börser än den svenska om man inte vill ta valutarisken.

  Jag tecknade mig för 5000 D-aktier och fick dessa och då hela övertilldelningen tecknades på ytterligare 110,000,000 aktier förutom de första 110,000,000 så totalt 220,000,000 aktier som ger Akelius i runda slängar 4 miljarder är det inte en fråga om utan när de löser preffarna.

  Sorgligt men troligtvis sant.

  Bara en tanke och ber att få önska er alla en riktigt trevlig helg.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte,
   REITs som tex EPR och Realty Income är inte fixed income. Deras preferensaktier är det.

   Fixed income är ränteplaceringar eller ränteliknande placering så som en preferensaktie med fast utdelning. Man kan liksom knäcka det på namnet som ett knep för att komma ihåg. Fixed income/fast utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej!
  Tänkte fråga dig vad du har för åsikter om Hexagon i en utdelningsportfölj? Ser att du inte har den trots att det är en av Marcus Hernhags absoluta favoriter. Varför?
  Tacksam för svar. Trevlig helg! /N

  SvaraRadera
 10. OT: Lösning har kommit på "IRS Stämpelskatt" på BAC_PW

  Avanza har igår betalat tillbaka den "skatt" de uppgav att IRS + Bank of America debiterat. Detta skedde bara genom två korrigeringsnotor och utan någon ursäkt lr kommentar, vilket är rätt obra kommunikation.

  Dock bra att Avanza redde ut detta och återbetalade den 15% "skatten" på en vanlig preff-inlösen. Det kan förtjänas att påpeka att vissa länder tar ut källskatter som kan vara betydliga, upp till 27% även vid giltigt treaty. I KF och ISK skall ju detta gå att avräkna/få tillbaks i de flesta fall men det kan ta tid. Vid vanlig depå spelar det ju mindre roll eftersom avräkning sker mot den högre svenska skatten (30%).

  Så gott slut, och bra jobbat av Avanza som dock kunde informera bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad gött att höra att det där löste sig. Det var ju så uppenbart fel men de stod på sig att det skulle vara så. Bra att de ändå spanade vidare.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej!

  Off topic...

  Har blivit varse att i alla fall några brookfield-bolag kommer att ombildas från LP till vanlig bolagsform. Vad kommer detta att innebära för de som i dagsläget äger dem som LP? Kommer aktierna förbli i portföljen med bytt bolagsform eller kommer LP-innehavet att lösas in på något vis så att man får handla bolaget på nytt om man vill äga det? Kul om någon vet.

  Väl mött!

  SvaraRadera
 12. Någon koll på utdelningsdatum för akelius d?
  Någon sa maj 2020 som första utdelning med det låter ju lite sent kan jag tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Datumen står i prospektet men jag är nästan bergis på att det är samma datum som för preffen. Första utdelning nu i november således.

   Mvh petrusko

   Radera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...