Fortsatt bra prestanda av Axfood - Q3 rapport 2019


Idag presenterade Axfood sin rapport för det tredje kvartalet och de fortsätter på den inslagna vägen med klart bättre prestanda än marknaden. Medan marknaden som helhet växte 3,5 procent var Axood gruppens butikers tillväxt 6,7 procent. Online-försäljningen växer avsevärt bättre än marknaden. Plus 38 procent mot marknaden som växte med 29,6 procent.

Axfood ökade sin nettoomsättning med 5,7 procent till 12.731 miljoner kronor och rörelsemarginalen steg till 5,6 procent. En liten positiv effekt i redovisningen kommer av nya IFRS16-regler men även om man justerar bort det där är Axfoods prestanda klart bättre än året innan.

Willys är den starkast lysande stjärnan på Axfoods himmel med god lönsamhet och stark tillväxt. Man öppnar fler butiker som bidrar men framförallt så presterar befintligt butiker riktigt bra.

Hemköp tuffar på bra de också men det är stor skillnad på franschisebutiker och Axfoodägda-butiker. Franschise-butikerna presterar långt bättre men det finns både en plan och lite förklaring. Dels har Axfood planer och genomför löpande konvertering av butiker till franschise. En liten förklaring till den sämre prestandan för Axfoodägda butikerna är några som drabbats av kraftigt reducerat kundflöde till följd av byggen och liknande. Jag lägger ingen vikt i förklaringar till den sämre prestandan men däremot lägger jag stor vikt i den starka prestandan i franschise-butikerna. Det är ett bra kvitto på att konceptet är starkt. Förhållandet Axfoodägda och franschisebutiker är 68/128 mot 70/117 året innan. Det har alltså blivit ett par färre butiker som Axfood äger och knappa dussinet fler franschise-butiker. Jag förväntar mig en fortsatt trend i den riktningen på sikt.

För de 9 första månaderna 2019 är vinst per aktie 6,19 kronor. Det är 5,15 procent mer än året innan. Kassaflödet för den löpande verksamheten var 11,72 kronor per aktie.

Aktien startade börsdagen rejält upp men nu har hela börsen blivit på dåligt humör och fått med sig Axfood ned. Just nu handlas aktien kring 207 kronor vilket är oförändrat  mot igår i runda slängar.

Jag gillar Axfood för sin konjunkturokänsliga verksamhet. Man kan se en efterfrågan i sektorn så långt fram man kan blicka och Axfood presterar riktigt bra. De växer snabbare än marknaden och levererar god lönsamhet. En aktör att räkna med i långa loppet. Visst finns det bolag i andra sektorer med större potential, man kan gilla dem också. I Axfood värdesätter jag den stadiga prestandan. Jag vet att de kommer sälja mjölk och makaroner även imorgon och leverera utdelningar till oss ägare. Det är inga stora svängningar som det kan vara i andra branscher (vinst ena året och förlust andra, indragna utdelningar osv).
Axfood är en viktig komponent i min långsiktiga aktieportfölj. Det är låg risk i verksamheten och jag uppskattar den pålitliga utdelningen och prestandan.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Hej Petrusko,

  Först och främst, tack för en grym blogg :) Har lurkat från och till ett par år här, och uppskattar dina inslag!

  Jag själv är intresserad av att komma in i Axfood, men har som du själv skrivit några gånger tidigare allt som oftast bedömt att de ligger i överkant vad gäller värderingen. Jag kan tänke mig betala en relativt rejäl premie för det stadiga kassaflödet och konjukturstabiliteten, men det har ändå känts dyrt trots min vilja att betala "för mycket". Nu är jag i ett läge där jag trots allt funderar på att gå in med hänsyn till att överlag levererar så pass att de växer in i sina stora kläder, samtidigt som marknaden verkar värdera upp dem i takt med detta. Ett P/E mellan 25-28 känns i vanliga fall som ett rån men jag vill verkligen få in dem i portföljen långsiktigt (10år+). Vad tror du om en ingång i nuläget? Misstänker att jag aldrig får komma in till en "rimlig" peng om jag håller fast vid min traditionella värdering av bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är lite av ett dilemma det där. Axfoods värdering är hög nu men med rådande ränteläge och förutsättningar är värderingen rätt. Det där kan ju bestå länge men det kan ju också förändras till en situation där rätt värdering är klart lägre multiplar. Låga räntor är sannolikt här för att stanna en lång period. Om jag vore i en sits du beskriver skulle jag göra små regelbundna köp i Axfood och slå till lite större ibland om den backar till lägre värrdering. Det brukar ju kunna svaja en del över åren och ibland får någon nyhet aktien att tappa rejält. Över tid resulterar det i att du kommer in och äger bolaget och du får ett hyggligt snittpris.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Kan även vara bra att hålla sig till Sverige.
   https://www.morningstar.se/Articles/Market.aspx?title=sex-daliga-ar-sverigefonder

   Radera
 2. Inga indragna utdelningar? Hur kan du vara så tvärsäker? Är det inte så att värderingen är brutalt hög på Axfood och att den borde falla hårdare än börsen därmed i börsfall? Konkurrensen i branschen är ju också tämligen tuff och tuffare lär den bli. Med det sagt så tycker jag de gör det bra Axfood, jag handlar själv gärna på Hemköp.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...