Sampo sänker utdelningen


I ett pressmeddelande idag informerar Sampo om att de avser föreslå en utdelning om 2,1-2,3 euro per aktie nästa vår. En rejäl sänkning från senaste utdelningen om 2,85 euro.

Det här skulle kunna vara väntat av marknaden baserat på bla utdelningen av Nordea-aktier samt att Nordea tidigt meddelat att de kommer sänka utdelningen nästa år. Men nu var det ju så att de själva relativt nyligen i ett konferenssamtal  med marknaden stod fast vid sin utdelningspolicy och att de avser fortsätta höja sin utdelning. Detta när allt ovan nämnda var känt alltså. Länk till mitt inlägg om att Sampo står fast vid sin utdelning.

Det här är ju bara för attans dåligt kommunicerat.

Jag förstår ju sänkningen och var själv inställd på att det kunde bli en fram till att de sa att det inte skulle bli någon. Vad jag inte förstår är hur man kan kommunicera på det här viset.

Dessutom meddelar Sampo att man i februari 2020 avser att se över  sin utdelningspolicy. Det lämnar ju viss osäkerhet kring framtida förväntningar men om man nu skall lita på deras kommunikation så kan man anta att 2,1 euro som lägst till våren och sedan inte lägre. Alltså, man sänker ju inte till 2,1 ena året för att året därefter behöva sänka igen. Det rimliga är att hitta en ny nivå att bygga upp ifrån.

Aktien har backat rejält på beskedet. Från att vara bra på plus till nuvarande 35,8 euro. Baserat på en utdelning om 2,1 euro är direktavkastningen 5,9 procent.

9 kommentarer:

 1. Tack för infon!
  Jag gillar inte utdelningssänkningar och dessvärre de verkar nu ska hålla till 50% utdelning policy mot senaste 5 år som varit 80%. Jag minskade direkt nu efter detta. Tråkig att jag sålde mina OHI (liksom dig då du gjorde det) och ökade i Sampo, Slår du båda två aktierna i Avanza diagram märker du att de har spegelvänt helt motsatt varandra! Dvs OHI har gått raka vägen bara upp medan Sampo tappat från 38 till nuv 35,90. :(

  Jag tycker det finns definitivt bättre aktie att välja med 5-6% samt ger fler ggr/år. Sampo verkar börja hacka och med Nordea i korgen kan bli skakig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja sett på den här perioden är det en klart olycklig utveckling och tajming det där bytet rån Omega Healthcare Investors. Förvisso låste jag in en mäktig kursuppgång men sedan mitt byte till Sampo har Omega dönat på 10% upp eller sådär medan Sampo backat. Jag hade nog flyt med kursen då jag pyntade en bit över 36 euro i det där bytet. Det var bara en liten del av min stek i Sampo dock. Den stora delen har jag köpt tidigare och har ett högre snittpris än så.

   Jo men där är jag med dig att när det gäller bolag med direktavkastning kring 5-6 procent är det rena smörgåsbordet och man kan enkelt hitta något annat att investera i om man vill byta ut Sampo.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Och vad som jag bekymrar mer är att de har fortfarande Nordea i bagaget, det kan bli mer skakig med Sampo. Därför minskade till halva i antalet. Jag avvaktar lugn och hitta en annan aktie vid rätt läge.
   Mvh

   Radera
 2. Sålde av den tråkiga surdegen

  SvaraRadera
 3. Håller mig till aristokrater jag, beklagar att ni satsat fel men så blir det ibland bara ta nya tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Respekt. Ja det är inte dumt med de där utdelningsaristokraterna. De fortsätter att höja år ut och in. Något enstaka sänker ibland men om man sprider riskerna över flera olika är det inga problem.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Blev riktigt irriterad över att de gjorde denna 180 faktiskt, tom. så irriterad att jag nu aktivt letar efter att placera hela min position i Sampo i något annat istället, orkar inte med när det velas och man ändrar sig så nära inpå det man lovat ut till aktieägarna, det är sådana kommunikationer som får mig att vilja avveckla och sitta vid sidan. Ganska likt med hur Kinnevik agerade med att sälja av Millicom, och sen inte sälja och sen istället dela ut.

  SvaraRadera
 5. Ja det här inger inget massivt förtroende, säga en sak o sen wips gone o säga något annat. Är dom politiker? *badumtsch*

  Behåller du eller hur ser det ut? Värsta dippen verkar vara över, kanske bäst att vänta o se tills nästa tillfälle o se om det blir höjning eller sänkning igen.


  SvaraRadera
 6. Sånt här är oacceptabelt. Jag ägde Sampo för långsiktig, förutsägbar och stabil avkastning. I en handvändning raseras det och jag har sålt mitt innehav och kommer inte titta tillbaka. Fokuserar hellre på vinnarna, de förutsägbara som år efter år ger en stabil och förutsägbar utdelning, med utdelningstillväxt.

  SvaraRadera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...