Fast Partner ger ut D-aktie

Fastighetsbolaget Fast Partner sällar sig nu till skaran bolag med en D-aktie. Den 25 november håller bolaget extra bolagsstämma för att formellt besluta om nytt aktieslag och nyemission. Då bolaget har en majoritetsägare i form av Sven-Olof Johansson är det alltså ingen fråga om det röstas igenom utan så kommer det bli.

Hjulen är redan satt i rullning och Swedbank arbetar nu på emissionen.

Jag gillar Fast Partner och Sven-Olof varpå jag gärna tecknar en D-aktie om jag får möjlighet och villkoren är okej.

Just nu är alltså inte fullständiga villkor för Fast Partner serie D kända men ge det en dryg månad så har vi nog all fakta på bordet. Infon som finns nu är att utdelningen kommer vara 5 kronor per D-aktie och att utdelning betalas kvartalsvis sista bankdagen i månaderna april, juli, oktober och januari. Om man antar att marknaden är villig att köpa dessa D-aktier till 6 procent direktavkastning blir noteringskursen kring 83 kronor. Vi får se så småningom vad det blir.

D-aktier fungerar ungefär som en preferensaktie med skillnaden att de inte har en inlösenkurs och att de ej ger förtur vid en eventuell konkurs. Likt preffar så stiger inte D-aktier i värde baserat på bra prestanda av bolaget utan värderas istället utefter allmänna ränteläget och bolagets kreditrisk. Att fastighetsbolagen ger ut dessa aktier beror på att ratinginstitutet ser annorlunda på dem jämfört med preffar. De leder till en starkare kreditrating vilket i sin tur innebär bättre tillgång till finansiering och billigare sådan dessutom.

Fast Partner har en preff i dagsläget och inlösenkursen på den är 116,67 kronor. Det är klart tänkbart att de löser in preffen i samband med detta. I runda slängar är det 650 miljoner kronor att slanta upp för en inlösen och det torde inte vara några problem ihop med en emission av D-aktier. De borde kunna ge ut såpass mycket D-aktier att de kan finansiera både förvärv och inlösen. På extra bolagsstämman kommer de få bemyndigande om att ge ut D-aktier till ett långt större belopp än 650 miljoner kronor. 16 miljoner D-aktier kommer de kunna ge ut enligt föreslaget bemyndigande.

Länk till Fast Partner preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Jaha ja, Akelius D aktie inspirerar tydligen flera till att rulla ut liknande. Fördelaktigt för bolaget, men får vi tillräckligt betalt för risken? Nedsidan är också stigande räntor och fix utdelning. Jag gillar Akelius bättre med ett bra, diversifierat bestånd, till stor del hyresreglerat. Kommer nog att vara rätt försiktig med fixed income, finns många fina företag som utdelat OCH ger tillgång till värdeökning.

  SvaraRadera
 2. Kan preffarna i Akelius och Fastp lösas in dagen innan avstämningsdag för utdelning utan att aktieägarna får ut innestående utdelning? Dvs kan man bli utan sista utdelningen? Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Per,
   Akelius har jag dubbelkollat nyligen att de pyntar upplupen utdelning mellan utdelningstillfällena vid en eventuell inlösen. Så där är det ingen risk beträffande utdelningen mellan kvartalen.

   Fast Partner minns jag inte men det är enkelt att kolla. Det står i bolagsordningen som finns på respektive bolags hemsida.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tänk vad bra det skulle vara om dom hade valt utd 03-06-09-12 istället för 01-04-07-10.Så hade man haft D-Aktier så att det täckte alla månader..

  SvaraRadera
 4. Upplupen utdelning i Fast Partner Pref, Nej jag fattar inte vad som står i bolagsordningen. Det verkar inte som upplupen utdelning nämns. Någon som vet ?

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...