Douglas Dynamics


Douglas Dynamics är en tillverkare av utrustning för att hantera snö och is (i huvudsak). Det är ett amerikanskt bolag där de också är en ledande aktör. De gör prylar så som plogar och saltspridare, ja det mesta som har att göra med att hålla vägen ren och säker. De gör delvis enklare prylar som man själv kan montera på sin pickup truck och hålla rent på gården men den stora businessen är de rejäla prylarna som kräver certifierad installation. Det är el, hydraulik och grejor. Inga hobbyprylar alltså.

Sedan noteringen för 10 år sedan har de nu hunnit prestera 10 år av utdelningshöjningar. Grafen ovan visar fram till förra året men de höjde även i  början av 2019 till $1,092 i årstakt. Utdelningen betalas kvartalsvis i mars, juni, september, december och nästa höjning väntas bli i mars 2020. Som ni kan se i bilden har den historiska utdelningstillväxten varit 4,8 procent under den perioden medan den senaste höjningen nu var på 3 procent och drar ned snittet lite. Just nu står aktien i $43,65 vilket ger en direktavkastning om 2,5 procent. Inte värst högt men en stadig utdelningstillväxt.

De presterar god lönsamhet och över tid har vinsten tickat på hyggligt. 2016 var vinst per aktie $1,7 och för 2019 väntas den landa kring $2,2. De värderas just nu i linje med sitt historiska p/e strax under 20. Avkastning på eget kapital är goda 17-18 procent.

Jag gillar verksamheten som är enkel att förstå sig på. Det är stadiga prylar som behövs idag och imorgon. Kyla och snö kommer vi ha under hela vår livstid oavsett vad skrämselpropagandan i media säger (ja global uppvärmning finns och är dåligt men snö och kyla tar den inte bort i närtid). Man kan enkelt se en framtida efterfrågan på bolagets produkter alltså. En annan sak som jag gillar med bolaget är att de tillverkar inget teknikkänsligt som hotas av förestående förändringar som fordonsmarknaden gör. Oavsett om fordon drivs av diesel, el, vätgas osv i framtiden så kan Douglas Dynamics kroka på sina prylar på dem.

I dagsläget äger jag inga aktier i bolaget men jag är intresserad av det. En bra verksamhet som jag tror på och god prestanda. Det är inget stort bolag med ett börsvärde runt $1 miljard. Hos Avanza har det hela 5 ägare i dagsläget. Ticker för bolaget är fyndigt nog PLOW.

Länk till Douglas Dynamics hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Tack för tipset!
  Mackan

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko! Jag skulle vilja höra för- och nackdelar med att äga investmentbolagens innehav direkt istället för hela investmentbolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emil,
   Ja den där frågan/funderingen dyker ofta upp och jag förstår faktiskt inte varför. Jag har aldrig hört talas om någon som ens försökt sig på att köpa alla bolag direkt. Konstigt då att frågan ändå lever vidare.

   Näe det är ingen bra ide. Dels finns inte alla innehav noterade, det blir mycket transaktionskostnader och du gör alla transaktioner i efterhand. Du saknar kompetensen som all personal i investmentbolaget står för.

   Samma fundering dyker ofta upp angående indexfonder och aktiva fonder men jag har aldrig hört talas om en vanlig småsparare som köpt alla aktier i ett index eller en fond. Knasigt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Då är jag en av fem. Har bara en liten stek som ligger +10,88 sedan köp. Det är ju inte så hög DA. Men bara den fortsätter växa kan den få bli lite större än den är nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JAKI,
   Trevligt. Då hoppas vi på fortsatt god prestanda. Kul att du äger bolaget.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Man blir ju nyfiken på vilken skrämselpropaganda du pratar om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Global uppvärmning, ”klimatnödläge”, Greta Thunberg? Listan kan göras oändlig

   Radera
 5. Jag tycker du ska titta på detta istället, den utklassar helt Douglas D! Jag själv upptäckte den under helgen och köpte igår första posten. En av bästa ftg som hittills sett på börsen. Blev förvånad varför inte hört tidigare om den och ändå blev jätte glad när man hittar en sån pärla:

  Vinci SA (DGp)
  Beteckning: DGp
  Noterad: Frankrike (via Euronext)
  Branch: Industri
  Kurs: ca 100 Euro (2019-10-14)
  Utdelning: 2,71 Euro betalas delad 2 ggr/år
  Utdelning (%): 2,7
  Har varit på börsen sen: 1899
  Antal ägare hos Avanza: 62 (2019-10-14)

  Företagsöversikt:
  - Global aktör inom byggsektorn, större infrastrukturprojekt, motorvägar, flygplatser, väg- o järnväg.
  - Vinci är en global aktör inom byggsektorn. Bolaget är specialiserade inom utveckling av större konstruktion och byggen. Störst kompetens återfinns inom utveckling, förvaltning samt drift och underhåll av större europeiska o offentliga infrastrukturprojekt, där bolaget bidrar med expertis kring hantering av motorvägar, flygplatser, samt väg- och järnväg. Kunderna återfinns på global nivå, samt bland större företagskunder och myndigheter.

  - Vinci består av divisioner: Eurovia, Vinci Energies, Vinci Construction, Vinci Concessions (airports, stadiums, highways), Vinci Autoroutes (Autoroutes du Sud de la France, Cofiroute, Escota, Arcour)

  - Vinci har 35% (år 2019) av omsättningen från statliga kunder. Bolaget har 211 200 anställda och finns i över 100 länder.

  Hemsida:
  https://www.vinci.com/vinci.nsf/en/index.htm

  Bolag presentation (senaste):
  https://www.vinci.com/vinci.nsf/en/finance-documentation-presentations/pages/index.htm;

  Aktien hos Avanza:
  https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/745799/vinci-sa;  Urklipp från Placera (2019-09-30):
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/09/30/aktier-med-statlig-uppbackning.html;

  Aktierna med statlig uppbackning

  Konjunkturen är på väg ner. I det läget kan en möjlig krockkudde vara att exponera sig mot bolag som har stor andel av sin omsättning hos staten. Här är köpvärda europeiska aktier med stor andel statliga kunder.

  Investmentbanken Morgan Stanley har plockat fram köpvärda europeiska aktier, där en stor andel kommer från offentliga uppdragsgivare.

  De europeiska aktierna med störst andel statlig omsättning finns inom bygg, försvar, it och flygplans- och kabeltillverkning.

  Teorin säger att staterna kommer att ingripa med än mer omfattande konjunkturprogram vid en eventuell lågkonjunktur.

  Investmentbanken har hittat 21 europeiska aktier som gynnas av en sådan utveckling.

  :::::::::::::::::

  Ett stort franskt bolag som har stora statliga kunder är den franska byggjätten Vinci. 35 procent av omsättningen genereras av statliga kunder.

  Bolaget har 211 200 anställda och finns i över 100 länder.

  Omsättningen 2018 låg på 43,5 miljarder euro. Prognosen för 2019 är att omsättningen kommer att landa på 46,6 miljarder euro.

  <...Läs resten från länken...>  Urklipp från Placera (2019-09-13):

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/09/13/mest-koprekade-eu-aktierna.html;

  De mest köprekade EU-aktierna

  28 av de 50 mest omsatta europeiska aktierna får en klar majoritet köprekommendationer. Det visar en genomgång av Placera.

  Bland aktierna som köprekommenderas finns världens största fordonstillverkare, en fransk försäkringsjätte och ett tyskt industrikonglomerat.

  Överst hamnar dock ett multinationellt byggföretag. 15 av 19 analytiker som bevakar Vinci sätter köp på aktien, enligt Factset. Bolaget värderas till 58 miljarder euro. Hittills i år är aktien upp 36 procent på Parisbörsen. Vinci grundades 1899 av byggingenjörerna Alexandre Giros och Louis Loucheur. Största aktieägare är medarbetarna i Vinci som äger aktier i bolaget via ett aktiesparprogram. Totalt kontrollerar de 8,7 procent av bolagets aktier.

  Den genomsnittliga riktkursen bland de analytiker som bevakar aktien ligger på 101 euro. För närvarande handlas bolaget till 97 euro.

  Mvh /Ballack

  SvaraRadera
 6. Douglas Dynamics har en "Dividend Safety Score" om endast 35 av 100 (Unsafe) enligt SimplySafeDividends.com, så jag skulle i alla fall inte sätta några stora summor i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du nämnde den, jag brukar tillämpa samma score mot andra aktier och bl.a. svenska aktier. Det är mycket bra parameter som bör man se när man köper. T.ex. för Vinci SA ovan blir 51.

   Radera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...