Rapportperioden igång nu

Denna veckan drar rapportperioden igång på allvar när en lång rad stora bolag presenterar sina rapporter för det tredje kvartalet 2019. Dessa rapporter kallas ibland även för 9 månaders rapport då de består av tre kvartal á 3 månader. Verksamhetsårets första 9 månader helt enkelt.

För min del är det tex Johnson & Johnson imorgon 15/10 och Castellum 18/10.

Rapporten för det tredje kvartalet är extra intressant i vissa hänseenden. Den innehåller en stor del av helåret och i många bolag ger den en god hint om hur helåret kommer bli. Man kan göra mer pricksäkra antaganden om utdelning tex. Castellum brukar höja sin utdelning lika mycket som de växer förvaltningsresultatet och när 9 månader har gått gör inte det sista kvartalet jättestor skillnad. Så här alltså: Låt säga att Castellum per 9 månader har växt förvaltningsresultatet med 11 procent då behöver det sista kvartalet bli fullständigt uruselt för att göra helåret betydligt lägre än 11 procent tillväxt. Ingen exakt vetenskap men ett enkelt sätt för oss småsparare att hålla sig uppdaterad och göra egna antaganden.

Hos Avanza får du pressmeddelanden om rapporter från både svenska och amerikanska bolag. Där kan du följa händelserna i dina innehav utan att lägga ned värst mycket tid. Smidigt precis som det skall vara för oss vanliga småsparare.

Jag har ett stort börsintresse och lägger ned tid och energi därefter. Jag är inne på en rad  olika sajter och läser och jag går in på respektive bolags sajt och laddar ned rapporter. Har man intresset är ju det rimligt.

Sidnot: Vet du om att investmentbolaget Svolder meddelar sitt substansvärde veckovis? Varje måndag publicerar det substansvärdet för att du enkelt skall kunna ta ställning till värderingen och för att du som ägare skall ha god information om ditt bolag.

15 kommentarer:

 1. Hej Petrusko,
  Hur ser du på Ericsson framledes? Funderar på att gå in med en post nu innan 5G rullas ut. I och med att många just nu nobbar huawei (inte minst USA) torde Ericsson gynnas.

  Tack för många tänkvärda inlägg // Tim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tim,
   Om det är någon gång Ericsson har tiden för sig torde det vara nu. De är mycket väl positionerade inför stor utrullning av 5G. De ligger i framkant och en viktig konkurrent i Huawei är blockerad i delar av världen för tillfället. Ericssons omstruktureringsarbete verkar gå bra och kanske är det fina vinster framöver som stundar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Kul! Då verkar vi vara inne på samma linje. Får bli att flytta runt lite pengar på kontot och köpa Ericsson innan rapporten. :)
   Tack för svar! //Tim

   Radera
  3. Det blev ett inköp av Nokia för min del :)

   Radera
 2. Intressant tycker jag det är nu att Skagen Kon-Tiki är så positiva. Annars är just den fonden inget jag gillar då de brukar avvika kraftigt från index när de placerar och de har inte längre samma förvaltare längre som var så framgångsrik. Blir för stor osäkerhet för mig. Men jag ska iallafall själv ta en funderare mer kring det dom säger om tillväxtmarknader överlag

  SvaraRadera
 3. Tjena Petrusko,
  Angående Avanza och smidighet med pressmeddelanden om rapporter från både svenska och amerikanska bolag, ja, jag håller helt med dig att i den gamla Avanza plattformen (dvs nuvarande) visar otrolig smidig och att man kan välja lättsam mellan flikar nyheter, rapporter och utdelningar för just sina egna bolag. MEN tyvärr detta har de förstörd eller kommer att förstöra totalt i den nya versionen som de håller på testa för att sjösätta. :(
  Jag har skrivit synpunkter på detta och gett feedback till dem men det behöver flera att reagera för att kunna stoppa den.
  Prova gärna den nya versionen och se hur du känner för, väldigt tråkig att vi kommer att förlora den effektiva sättet att uppdateras daglig direkt om nyheter mot våra egna aktier.
  Mvh /B

  SvaraRadera
 4. Vilka sajter går du in på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nedan är några som jag besöker frekvent:

   Yahoo Finance
   Motley Fool
   MFN.se
   4 Traders

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tack för inlägget!
  Hur tänker du agera kring brexit?
  Jag leker med tanken att sälja hälften av innehavet i veckan för att sedan gå in efter den 31 oktober.

  Tack på förhand! Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tänker inte en tanke på att agera något kring brexit. Nämnvärt är kanske att jag eventuellt gör som jag brukar göra när börsen backar och köper mer. Så ja om börsen backar i samband med Brexit så köper jag eventuellt.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Intressant läsning i Avanza, Placera: (Kommentar av Karl Lans)

  ”Många tvingas in i aktiemarknaden”

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/10/14/manga-tvingas-in-i-aktiemarknaden-nu.html

  där står bl.a.:

  "....
  Lee Spelman är ansvarig för JP Morgans amerikanska aktieportfölj som idag värderas till otroliga 250 miljarder dollar. Hon har arbetat i drygt 30 år på banken och har främst jobbat som tech-analytiker.

  Anledningen till att hon tar upp finanskrisen för tio år sedan som exempel är för att illustrera hur lätt det är att ha fel och hur ofta marknadens konsensus är fel.

  ”Man ska alltid vara försiktig när det gäller den allmänna uppfattningen. Under den här perioden har den amerikanska aktiemarknaden varit starkast av alla marknader globalt sett. Huvudskälet bakom det är helt enkelt att lönsamheten hos bolagen har varit bättre.”

  ”Det som hänt under de senaste tio åren är också att tillväxtaktier gått mycket bättre än värdeaktier. Storbolagsaktier har gått mycket starkare än småbolagsaktier.”

  Under de senaste åren har allt fler investerare koncentrerats till två extremer; dels är det tech-aktier med hög tillväxt och på den andra sidan finns defensiva högutdelare som till exempel vattenbolag och fastighetsaktier.

  ”Alla är oroliga för tillväxten nu och nu är det svårt att hitta bolag med tillväxt och eftersom tillväxt är sällsynt så flockas investerarna till dessa aktier nu. De här aktierna finns till största delen i USA och det är oftast tech-aktier. Den andra saken alla vill ha är utdelning och utdelningsaktier, vilket har att göra med lågräntemiljön. Det gör att många tittar på defensiva aktier som ger utdelning. Här handlar det om aktier som REITS (Nordamerikanska fastighetsfonder) och infrastrukturbolag. Investerarna flockas alltså kring dessa två extremer just nu.”

  Samtidigt är den amerikanska aktiemarknaden trots sina extremer inte dyrare än vad den brukar vara.

  ”När det gäller värderingar just nu på den amerikanska marknaden ligger vi på ett p/e-tal på runt 17, vilket är nära snittet. Aktier just nu är rätt värderade skulle man kunna säga.”
  ...."

  SvaraRadera
  Svar
  1. P/E runt 17? Det är nog lite lågt uppskattat ...

   Radera
 7. Sjutton också!
  Nu glömde du ju Telias rapport den 17e!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja den kommer jag läsa med intresse. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tack för påminnelsen! Det blir att bänka sig framför skärmen för både de rapporterna.

  SvaraRadera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...