Bra rapport från Johnson & Johnson Q3 2019


Igår presenterade Johnson & Johnson sin rapport för det tredje kvartalet och det var en stark rapport från det väloljade maskineriet som bolaget är. VD Alex Gorsky kommenterar att det starka resultatet kommer av god tillväxt i medicinsk utrustning och läkemedeldelen samt en fortsatt optimering av konsumentdelen. Framtiden ser ljus ut och man har en stor tro på den diversifierade affärsmodellen.

Johnson & Johnson är världens största hälsovårdsbolag med tre huvudsakliga områden som nämndes ovan: Läkemedel, Medicinsk utrustning samt konsumentprodukter.

Rapporten för det tredje kvartalet kom in riktigt starkt rakt igenom. Bättre än analytikernas förväntningar och starkare än bolagets egna prognos varpå man justerar upp helårsprognosen.

Omsättningen i det tredje kvartalet landade på $20,729 miljarder dollar och justerad vinst per aktie $2,12. Enligt en sammanställning av amerikanska analytiker var det 3,22 procent respektive 6 procent över deras förväntningar. Det kan låta lite men det här är välanalyserade megabolag och det brukar inte vara jättestora avvikelser mot analytikernas förväntningar. Att rapportera $2,12 justerad vinst per aktie när väntat är $2 är en förhållandevis stor positiv överraskning.

Bolagets egna vinstprognos för helåret justeras upp till $8,62 - $8,67 per aktie. Upp från tidigare prognos om $8,53 - $8,63.

Aktien gick betydligt bättre än börsen igår och stängde upp 1,62 procent på kursen $132,84. På den lägsta delen av spannet i vinstprognosen är p/e-talet nu 15,4. Det är en klart rimlig värdering för ett bolag som presterar så här bra och dessutom med en finansiell ställning i absolut toppklass.

Kvartalsutdelningen om $0,95 summerar till $3,8 och utgör endast 44 procent av en vinst på $8,62. Direktavkastningen är 2,86 procent och nästa utdelning betalas ut i december. Johnson & Johnson har höjt sin utdelning i över 50 år i följd och väntas höja igen nästa sommar. De pyntar utdelning i mars, juni, september och december.

Jag äger Johnson & Johnson sedan länge och tycker att det är ett fantastiskt bra bolag. Jag gillar verksamheten som man enkelt kan se framtida efterfrågan på och de presterar väldigt bra. Diverse stämningar som det skrivs om i media är inget som oroar mig. Det är närapå vardag för stora amerikanska bolag. Väldigt många stämningar leder inte till något. De stora målen som det skrivs mest om nu och pratas om stora belopp ser dessutom ganska hyggligt ut för Johnson & Johnsons del. De har dömts till skadestånd i flera fall för att deras barnpuder skall ha innehållit dåliga ämnen och orsakat cancer. Det finns dock inga bevis för att pudret innehåller något dåligt och gedigna analyser av produkten finns ända bak till början av 70-talet och visar tydligt att produkten inte innehåller sagda ämnen. Analyser av produkten är gjorda av bolaget själv samt en rad olika andra så som stater mfl. I de fall som de dömts till skadestånd för barnpudret så har det överklagats till nästa instans och där har fallet dömts till Johnson & Johnsons fördel. Vilket verkar rimligt eftersom inget pekar på att produkten orsakat någon skada. Johnson & Johnson har en jättestor kassa och ett mäktigt kassaflöde och kan hantera rejäla smällar utan vidare. För att förstå dess finansiella styrka drar jag en lite töntig hypotes: Johnson & Johnson skulle kunna köpa upp hela Telia utan att låna pengar och kasta det i soptunnan för att sedan fortsätta business as usual.

Mina Johnson & Johnson håller jag hårt i och hoppas på fortsatt god prestanda. Jag kan se mig själv äga dem om 40 år. Med lite flyt har de då höjt sin utdelning i ytterligare 40 år.

Länk till Johnson & Johnson hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Är det inte ganska märkligt att första instans kan göra en så annorlunda bedömning än högre instans?
  Och även om det skulle visa sig vara något ämne i någon produkt som faktiskt har orsakat cancer, är det rimligt att döma ut skadestånd på en miljard dollar till en enda drabbad? För isåfall har troligen många fler drabbats och alla kan inte få så mycket, inte ens om hela bolagsvärdet räknas.
  Och har inte FDA, som faktiskt godkänt produkterna, något ansvar?

  Jag skeptisk till amerikanska aktier just på grund av alla stämningar.

  SvaraRadera
 2. Tack för rapportanalysen. J&J är en av de aktier som vill gärna äga men f.n. inte gör det. Aktien står högst upp min köplista, jag bara väntar bättre ingångskurs eller minst avvaktar och se hur mycket kursmässig kommer att påverkas av diverse stämningar.
  J&J bör klart vara i varje långsiktig portfölj oavsett utdelningar.
  Mvh /Ballack

  SvaraRadera
 3. Långt ifrån dimension på skandal som SNC-Lavalin varit med om. Men jag tror bolaget klarar sig och man kan nog bli fett belönad om man behåller aktien över tid. Såg att Jarislowsky Fraser som är en erkänd insvesterare investerade i bolaget i september. Om man osäker på framtidsutsikterna kan man alltid placera en del också i huvudkonkurrenten WSP.

  SvaraRadera
 4. Tack Petrusko för allt du delger oss. Mycket tacksamt. Vad gäller s k megatrender, där bör ju Johnson & Johnson ha en fin framtid.
  Vad tror du om Pfizer? Pfizer finns ju även på Stockholmsbörsens xterna lista med hyfsad direktavkastning och utdelning kvartalsvis. Bolaget känns ganska bortglömt i Sverige trots att det är ett av världens största läkemedelsföretag. I Sverige har faktiskt Pfizer drygt 400 anställda. Sällan bolaget nämns bland twittrare och bloggare inom finans. Tacksam för en kommentar om du anser Pfizer köpvärd (långsiktigt).
  Mvh Niklas i Göteborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Niklas,
   Tack för din kommentar. Jag gillar Pfizer och tror på dem i långa loppet. Jag har ägt dem till och från de senaste 20 åren. Just nu äger jag den ej men finner den attraktiv. I år väntas de göra en vinst per aktie kring $2,8 vilket är ungefär dubbelt upp mot utdelningen och ett p/e på 13.

   Mvh petrusko

   Radera

Investor årsstämma 2021

  Investmentbolaget Investor har i dagarna hållit sin årsstämma vilken i spåren av pandemin skedde utan deltagare/endast poströstningar. Fö...