Svolder höjer utdelningen


Idag släppte Svolder sin bokslutsrapport för verksamhetsåret 2018/2019 som löper september till augusti. Som vanligt när det gäller investmentbolag och rapporter är det inte så mycket spänning då verksamheten består i att äga bolag och substansvärdet är känt sedan innan. Marknaden har liksom koll på hur det går osv. I vanliga bolag som rapporterar så är det lite mer av en händelse. Hur det går, vad som händer i bolaget osv.
Med det sagt är investmentbolagens rapporter absolut inte ointressanta. Nej du. Dels får man en uppdatering på portföljen vilket förvisso ofta är mindre justeringar. Kanske minskat i något och ökat antal aktier i något annat innehav. Som ägare kan man glädjas åt VD-ordet som i Svolders fall är särdeles bra. Ulf Hedlundh är en supertalang på det han gör och han skriver genomtänkta och bra VD-ord. Ofta bjussar han på intressanta tankar och åsikter.

I en bokslutsrapport meddelas också förslag till utdelning och man föreslår en höjning till 2,15 kronor vilket innebär en utdelningstillväxt om 7,5 procent. Det tycker jag är bra. Faktiskt är det lite högre än jag förväntat mig denna gången då jag följt Svolders portföljbolag och deras utdelningshöjningar som totalt sett inte var toppen i år. Direktavkastningen är 2 procent och utdelningen betalas ut i november.

Så här skriver bolaget om utdelningen:

"Aktieutdelning ser Svolder som den naturligaste formen av
vinstdelning och kapitalöverföring till aktieägarna. Prioritet ligger på långsiktigt god utdelningstillväxt framför
engångsutdelningar eller en hög nivå som inte är hållbar.
Dessa principer styr också vårt ägararbete gentemot portföljbolagen. Styrelsens förslag till årsstämman innebär
att bolaget för sjätte året i rad höjer utdelningen, den här
gången med nästan åtta procent."

Ljuv musik i mina öron. Jag ägde Svolder för många år sedan när de hade en utdelningspolicy som sade att de skall dela ut 5 procent av substansvärdet årligen. Jag gillade den för att den var hög och enkel att följa/ha koll på men den var inte bra för bolaget. När de delade ut så mycket växte inte det förvaltade kapitalet så snabbt. Den här utdelningspolicyn som de har nu med fokus på stadigt stigande utdelningar är sund.

Jag tycker att Svolder är ett suveränt investmentbolag. Inriktningen mot småbolag är intressant då man kan se i historiken på börsen att just småbolag som grupp genererat högre avkastning än breda börsindex över tid. Att som vanlig småsparare pricka in ett gäng småbolag och ta del av detta är ingen enkel match men att investera i Svolder och vara med på den resan är lättbegripligt. Jag har inte Svolder i min vanliga portfölj där jag lever på utdelningen men jag äger den i en IPS-depå. Ett pensionspar. Anledningen att jag gjort så är för att direktavkastningen är i lägsta laget för mig som lever på utdelningar medan i ett pensionspar återinvesteras ju allt och skall växa i många år innan det skall användas. Onödig utläggning om mitt ägande i Svolder kanske men jag ville lyfta fram att jag äger bolaget och tror det är ett bra bolag att äga på lång sikt.

Länk till investmentbolaget Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Hello Petrusko. Jag hör också till en av de gamla rävarna som ägde Svolder när de delade ut 5 % men precis som du skriver så var det inte bra för bolaget och det var först när de ändrade utdelningspolicyn som börsen tog fart. Inget jag klagar på då Svolder är mitt största enskilda innehav. :)

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det blev en rejäl boost för Svolders substansvärde när de ändrade utdelningspolicyn och det samtidigt blev en lång period av stark börs.
   Trevligt bolag att ha som största innehav. Historiskt har avkastningen varit mycket god och jag tror på dem även framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko,
  Hmm..intressant vad som du säger, jag också gjort precis som du. Tog Svolder i IPS-depån med anledningen till låga utdelningen. Jag räknar säger upp mig fr jobbet nästa höst och tog precis samma beräkning att Svolder kan bytas med annan i ISK. :)
  Jag faktiskt sålde hälften av mina i IPS på 130 kr när gick väldigt fort upp o över sub.värde och fick väldigt fint GAV, så kan idag köpa tillbaka samma antal 30% lägre kurs men avvaktar för att det finns idag bättre aktier med högre utdelningar.
  Mvh /B

  SvaraRadera
 3. Riktigt kul att läsa dagens rapport. Min plan är att fylla på lite mer i Svolder imorgon när jag får lön

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko !
  Hur gick det ? Kom du iväg till biblioteket för att läsa dendär artikeln om Cibus i Dagens Industri ?
  Själv har jag köpt en del Cibus aktier nu så att de utgör cirka 1,5% av portföljvärdet. Tack för en bra blogg. Mvh

  SvaraRadera
 5. Man skulle gärna vilja investera i loudspring nu som har en hel del småbolag. Enligt deras senaste rapport går det bra och clean tech bolag ligger även rätt i tiden. Men samtidigt är det ofta så att clean tech bolag är hypade och företag som investerar i dessa går inte sällan bort sig. Tänker på borevind som gick i konkurs för några år sedan som också investerade i den typen av företag. Nej, nog bättre då att selektera själv. Nibe, ABB osv. när de kommer ner på mer attraktiva nivåer.

  SvaraRadera
 6. Detta meddelande är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika lånerbjudanden, snabb kredit med mycket enkla villkor med en räntesats på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionernas säkerhet och du har möjlighet att få tillgång till din kredit med 72 timmars garanti. Så vänligen kontakta oss för mer information, tack.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com
  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera

Info om REITs - Amerikanska fastighetsbolag

  Jag har investerat i amerikanska REITs i många år och det är ett populärt tillgångsslag bland många investerare. Inte bara utdelningsinve...