Skanska tar en fin miljardorder

Bildcred: White

Jag gillar byggbolag delvis pga att verksamheten är lätt att se behovet i framtiden. En annan sak som jag gillar med dem är att de utför en viktig tjänst i vårat samhälle. De bygger viktig infrastruktur och byggnader. Prylar vi behöver för att utvecklas, överleva och ha det gött. 

Skanska meddelar idag en miljardorder på en vårdbyggnad i Skåne. Det är en rejäl order på hela 4,2 miljarder kronor och den inkluderas i orderingången för det tredje kvartalet 2019.

Så här skriver Skanska i ett pressmeddelande:

"Byggnaden kommer att bestå av två huskroppar med 10 respektive 11 plan ovan mark, sammanlänkade med kulvertar och förbindelsegångar, och kommer att rymma över 2 200 rum och bli arbetsplats för mer än 2 000 personer. I och med den nya vårdbyggnaden får sjukhusområdet över 100 000 kvadratmeter ny yta för bland annat operationssalar, vård- och intensivvård. Den nya vårdbyggnaden är en del av den ny- och ombyggnation som Region Skåne genomför på Malmö sjukhusområde.

Ambitionen är att vårdbyggnaden ska kunna certifieras enligt Miljöbyggnad, nivå silver. Miljöbyggnad är ett certifieringssystem för nyproducerade och befintliga byggnader med fokus på energi, materialval och inomhusmiljö."

Byggnaden väntas stå klar år 2024 då man planerat ta emot de första patienterna.

Jag tror på byggsektorn på lång sikt och Skanska är sannolikt ett bra val. Vi kommer behöva nya skolor, järnvägar, kontor mm så länge jag kan förutspå. Skanska är ett av de stora och bra bolagen i sektorn. En bra grundförutsättning för ett bolag är just goda framtidsutsikter och det anser jag att byggsektorn har. Visst går efterfrågan och lönsamhet upp och ned på några års sikt men på riktigt lång sikt jämnar det ut sig och man kan som sagt se efterfrågan där.

Skanska sänkte sin utdelning i våras efter en lång period med stadig och pålitlig utdelning. De går igenom ett omstruktureringsprogram nu för att skärpa upp lönsamheten som halkat ned till en för låg nivå. Utdelningen är en viktig grej för Skanska som tagit stolthet över sin fina utdelningshistorik. Från den här nya sänkta nivån tror jag att vi framledes kan vänta oss en stadig utdelning precis som Skanska haft historiskt fram till den här sänkningen. Utdelningen var 6 kronor i våras och på en aktiekurs om 186 kronor ger det en direktavkastning om 3,2 procent.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Så många aktier att köpa, hmmmm!

  SvaraRadera
 2. Mysig uppgång idag också för oss som har en rejäl stek i Skanska redan. Tack Nordea för den reken : )

  SvaraRadera
 3. Såg någonstans att Brookfield Infrastructure ska underlätta för oss att investera i deras aktie (BIP) genom att även bilda ett vanligt bolag (C-corp) som ska följa BIPs utveckling.. Kanske kan vara intressant..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det stämmer att BIP skall göras om för att optimera beskattning. Förmodligen kommer Avanza få tummen ur och lösa så man kan handla den aktien då när det inte är en Limited Partnership längre. Hos Nordnet går den att handla i dagsläget utan bekymmer.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tjena Petrusko,

  Hur ser du på Sagax? Hade du valt B eller D-aktien? Stor skillnad på pris och utdelning.

  Mvh,

  Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobias,
   Sagax B och Sagax D är två helt olika saker. Ungefär som att fundera på att köpa en Bil eller en skateboard.

   B-aktien gör dig till en ägare av bolaget medan D-aktien är mer lik ett ränteinstrument. Du får din ränta men tar inte del av bolagets framgångar. Det kvittar hur fantastiskt bra Sagax presterar, D-aktien stiger inte i kurs för det.

   Sagax D fungerar som en preferensaktie och du kan med fördel läsa mitt inlägg om hur sådana fungerar:

   https://petrusko.blogspot.com/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Efter fina uppgången i SKA B, sålde av 1/3 del, köpte i NOBINA som ger 6,5%. Nobina medelstor bolag med stabil kassaflöde och ännu bättre en konjunkturoberoende verksamhet. (Bussar alltid behövs och vi går mot mer o mer miljömedvetande val av fordon)

  SvaraRadera
 6. Bättre med fastighetsbolag än bygg.
  Samma sak med försäkring vs bank.
  Vet inte om det stämmer historiskt bara en känsla jag har.

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...