Har du tänkt på detta om ditt spar?


Jag har vid flera tillfällen tidigare skrivit om månadsspar i olika aspekter och det jag skall skriva om just nu har jag nämnt tidigare. Det är en viktig poäng dock och jag vill verkligen få fler att tänka på det.

Så du månadssparar, jättebra men när ökade du ditt månadsspar senast?

Varje år som går stiger din lön. Du får mer och mer pengar och anledningen är delvis att varor och tjänster stadigt kostar mer.

Ditt månadsspar bara rullar på månad ut och in och jag kan tänka mig att många känner sig träffade när jag säger att det förmodligen är flera år sedan det där månadssparet sattes upp.

Ditt månadsspar är att betala dig själv. Det är jätteviktigt. Ta väl hand om dig själv och prioritera att betala dig själv först. När du lägger mer pengar på bensinräkningen och handlingen på ICA så är det rimligt att också höja ditt månadsspar. Du får ju ändå mer lön så det höjda månadssparet kommer ju inte att tära på dig.

Varje slant gör stor skillnad i långa loppet när ränta på ränta får göra sitt. En hundring per månad kan göra 1 miljon kronor i skillnad. Om du sparar i drygt 45 år men om du har tex 20 år sparhorisont blir det stora pengar då med. Ränta på ränta är oerhört kraftfullt.

11 kommentarer:

 1. Gör det enkelt för mig efter varje löneförhandling ökar jag mitt månadssparande så det motsvarar en bestämd % av bruttolönen.

  SvaraRadera
 2. Japp, räknar upp månadssparet med 1000 kr varje år. Förra året var det 25000, i år 26000 kr Tyvärr hänger inte löneförhöjningen med lika väl. Detta året fick jag 450 kr netto (55% marginalskatt på lönehöjningen)och frun 500 kr netto (32% skatt på lönehöjningen). Detta blir ett dilemma då vi kommer om något år att "slå i taket".

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg! Lägger numera minst 10% till spar!
  Marcus

  SvaraRadera
 4. Jag är en av dessa som helt glömt att höja , gjorde det nu förra veckan då jag fick en lönehöjning. Tack för bra inlägg och påminnelse!

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko!

  Hur ser du på månadssparandet när man kommit upp i en ansenlig summa, låt oss säga 2 miljoner bara för att ha ett exempel. Månadssparande känns helt plötsligt futtigt i jämförelse med portföljens värde. Givet en normal lön. Självklart gör sparande sitt ändå, men är det en god tanke att låta portföljen jobba helt och hållet av egen maskin, om man ändå har en långsparhorisont säg 15-20år?

  // Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oscar
   Kanske går det istället att spara in på arbetstid, jobba en dag mindre i veckan om möjligt. Kanske känns det mer värt än att spara extra?
   Så tänker vi iaf, som det ser ut just nu idag!

   Radera
 6. Hej!
  Bra tankar som vanligt!

  Vi här hemma har faktiskt ökat månadssparandet flera gånger under de senaste åren. Trots att våra löner blivit lägre under motsvarande period.

  Jag försöker att höja med en hundring lite då och då.
  Plus att självklart höja månadssparet när lönehöjningen kommer.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 7. Starta en ny portfölj från grunden och kolla in i 2-millan sporadiskt.

  SvaraRadera
 8. Räknas det om utd bidrar till månadssparet? Då utd stiger har du även mer att investera varje år:)

  SvaraRadera
 9. Jag är rätt aktiv i mitt sparande och lägger ungefär 10% av min årslön i aktier och fonder, utöver det så "handlar jag på skoj"
  Sen har jag ett system där jag sparar till min son som nu är 2 år.
  100 lappen kallar jag det.
  Nu när han är 2 så får han 200 kr i månaden på sitt indexfond.
  när han fyller 3 så kommer jag öka sparandet med 100 kr till och så kommer jag fortsätta.
  Kommer ge honom en bra grund när han blir vuxen.

  SvaraRadera
 10. Jag har en summa som jag lever på och som aldrig ökar oavsett löneökning. Höjde lönen med 20% i år och allt går rakt in i månadssparandet. Hade jag höjt levnadskostnaderna så hade jag ju automatiskt förlängt tiden till ekonomisk frihet, nu kortas istället tiden för varje löneökning. I summan för levnadskostnader finns lite "luft" så även om priserna indexeras upp så kommer det ta många år innan jag måste höja den summan. Tills dess bör jag ändå vara FI och kan konsulta lite ibland när andan faller på för att täcka upp om månadsbudgeten blir tight :)

  SvaraRadera

Industrivärden utdelningshistorik

  Investmentbolaget Industrivärden har ingen perfekt utdelningshistorik men de är en hygglig utdelningshöjare ändå. Ovan är siffror för en 1...