Minskat i högt värderat Realty Income


Jag har ägt Realty Income nu i många år och avkastningen har varit fantastisk. När jag började köpa stod aktien kring $35 och dollarn kostade under 6,4 kronor. Nu är både aktiekurs och dollarn långt högre än så. Vid ett tillfälle sålde jag halva innehavet men ganska strax därefter backade den såpass att jag fann den attraktiv att öka i. Nu ägde jag ännu fler än förra gången jag minskade och hur det skall gå denna vändan återstår att se.

Realty Income har gått urstarkt och växt sig till ett långt större innehav i min portfölj än jag tänkt mig. Därför passade jag igår på att sälja ungefär hälften av innehavet. För att sprida risken. Istället köpte jag mer EPR Properties som är lägre värderat samt hade en mycket mindre viktning i min portfölj. Jag tog också in ett nytt innehav i form av Northwest Healthcare Properties.
Nu har jag viktat de här tre lika tungt vilket känns stabilt i ett riskperspektiv.

I ett nafs boostar detta min utdelning då Realty Income handlas till 3,6 procent direktavkastning medan EPR och Northwest handlas till 5,8 respektive 6,9 procent direktavkastning. Alla tre bolagen pyntar utdelning månadsvis.

Läs om mitt köp av Northwest Healthcare Properties.

14 kommentarer:

 1. Låter som en klok omallokering, Realty och Northwest har jag i min belånade utdelningsportfölj och jag saknar tiden när du kunde handla den sistnämnde till ca 11 % DA :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Tack. Ja tjena, om man kunde köpa NWH till den DAn idag. Så är det förvisso med många bolag att man kunde köpa dem till högre DA förr. Idag är det andra bolag som står i den sitsen. Det gäller bara att hitta dem och våga satsa. Jag tyckte att Resurs bank var ett klockrent sådant case när den stod i 50,7 kronor nyligen. Jag hade inte pengar att köpa då och inga spikade planer att omplacera något annat. Så här står jag nu utan Resurs. Den är ju inte dyr nu men inte ett sådant där fynd som den var på 50,7 kr.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Har länge funderat på att köpa Realty Income, men den är som du säger lite högt värderad och lägger du på hur dyr dollarn är så har jag inte köpt något än. Äger dock Northwest, Transalta samt Inter pipeline som också delar ut varje månad :)

  SvaraRadera
 3. Du funderade inte på LTC? Har den i min portfölj. Vårdfastigheter ligger rätt i tiden om man får tro mången bloggare.

  mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars,
   Jag har tittat på LTC ett antal gånger och man får ta dem för vad det är. De verkar ha svårt att prestera såpass att de kan höja utdelningen. Senast jag kollade så presterade de åtminstone så att nuvarande utdelning kan behållas utan vidare. Jag gillar NWHs case bättre än LTC.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Har samma tanke kring Castellum och framför allt Axfood. I senaste Kvalitetsaktiepodden hade Ola och Claes några tankar kring Axfood som var intressanta. De har dock ett annat synsätt på aktier än vad du har.

  Hur tänker du kring dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Castellum har gått urstarkt och även den har växt till en storlek i min portfölj som jag börjar bli obekväm med. Det är ett kärninnehav och sådana viktar jag tyngre men nu väger den 17 procent medan jag ursprungligen tänkt mig kring 10 procent. Det tar emot men jag lutar åt att agera här. Att ha kontroll över risker är jätteviktigt.

   BEträffande Axfood så är det ingen tvekan om att de är högt värderade. Det är dock befogat. Verksamheten är så stabil det bara kan bli och det prissätts högt i rådande ränteläge. Axfood är ett viktigt innehav i min portfölj med en vikt kring 11 procent. De presterar bra och har som sagt en otroligt stabil verksamhet. Jag fortsätter att vara stolt ägare till Axfood oavsett om värderingen kan se ansträngd ut i korta perspektivet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för dina tankar. För mig väger inget av bolagen mer än 7% så de får bo kvar. Annars verkar det som att jag försöker tajma marknaden, och det vi ju hur det ofta slutar :)


   Radera
 5. Hur ser du på värderingen i Castellum idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Sett till rådande ränteläge tycker jag att Castellums värdering är rimlig i dagsläget. Nu är Q3-rapporten inte långt bort och i den presenteras nytt substansvärde. Aktien handlas strax över substansvärdet och det kommer fortsätta att växa så det är absolut rimligt i mina ögon.
   Däremot har innehavet växt så i min portfölj att jag börjar bli obekväm med dess vikt. Jag lutar åt att minska lite av den anledningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. själv tycker jag allt med fastigheter är dyrt avvaktar ett år....

  SvaraRadera
 7. Förstår resonemanget och aktien är minst sagt högt värderad redan utan valutadifferensen men valde själv att behålla. Man kommer inte kunna köpa tillbaka till samma nivåer och det blir bara courtage och valutakostnader. Så länge jag inte behöver likvider till bättre aktier är det här en av de sista aktierna jag skulle sälja. Fin månadsutdelning månad efter månad, år efter år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker likadant, det är dock en såpass liten del av min portfölj att jag inte har anledning att minska, kommer istället öka när tillfälle ges 😀

   Radera
  2. @Utlandsutdelaren:
   Du har fel. Redan idag kan man köpa billigare dem som sålde igår 74-76 USD. Och detta är bara en dag. När större sättning sker, brukar bli minst en 10-20 USD sättning, det blir ganska stor skillnad om man köper tillbaka billigare.

   Radera

Ingen avkastning i räntefond

  Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med bö...