Latour gör nytt förvärv


Investmentbolaget Latour meddelar idag ännu ett förvärv. Senaste förvärvet var ju bara för några dagar sedan men det är en viktig del i Latours strategi och framgång att hela tiden köpa bolag som passar deras portfölj väl.

Så här står det i dagens pressmeddelande:

"Investment AB Latour (publ) har, genom sitt finska dotterbolag Produal Oy, förvärvat SyxthSense Ltd, ett brittiskt företag inom byggnadsautomation med avancerad sensorteknologi för mätning och styrning. Förvärvet stärker Produals produktutbud mot segmentet byggnadsautomation och utvidgar gruppens geografiska räckvidd med SyxthSense som har en stark bas i Storbritannien.

SyxthSense är baserat i Topsham, Exeter, UK. Företaget erbjuder ett heltäckande sortiment av fältenheter och rumskontroller för byggnadsautomation och omsatte cirka 2 mGBP under 2018."

Det är inget stort förvärv det här men många bäckar små vet ni. Latour har uppvisat en mäktig förmåga att göra bra förvärv. De köper bolag som presterar bra och bidrar med god lönsamhet och stigande försäljning. Det är i den onoterade industridelen som de är så här aktiva med förvärv. Den noterade börsportföljen är det lite lugnare puckar i. De är långsiktiga ägare i bra bolag som Securitas, Tomra och Assa Abloy. Latour är på spaning efter fler börsbolag att addera ett stort ägande i via sin börsportfölj men det har de varit ett tag nu och låter det ta sin tid. Det skall ju vara rätt bolag vid rätt tid och pris.

Jag äger Latour som är det investmentbolag som presterat i särklass bäst avkastning historiskt. De senaste 5 åren har de avkastat 199 procent och på 10 år är avkastningen 803 procent. Håll i er nu för här kommer siffrorna sedan starten i mitten av 80-talet. Sedan 1985 är totalavkastningen cirka 137.000 procent. Det är makalöst bra. Det är en årlig totalavkastning om 24,5 procent. Att jämföra med börsindex (SIXRX) som avkastat 12,9 procent årligen under samma period. Det är dock inte bara förr i tiden som de avkastat bra utan även i dag levererar de mäktig avkastning. Det senaste året är Latours totalavkastning 24,8 procent (SIXRX 2,5 procent). Inget leva på gamla meriter här inte.

Att Latour presterat bra historiskt är ingen garanti för att de kommer göra så även framöver. Däremot talar deras förmåga för det. Latours förmåga att prestera, göra bra förvärv, äga sunda bolag osv är väl bevisad. Klart det kan bli hack i kurvan men jag har stor tro till Latour och deras förmåga även i framtiden.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

1 kommentar:

  1. Överväger att köpa den här i höst! En del amerikanska aktier och mera Xact står före i kön! Tack för tipset!

    SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...