Jag köpte mer SEB med fet utdelning


För bara några veckor sedan tog jag in ett nytt innehav i portföljen i form av SEB. Sedan dess har jag hunnit köpa fler aktier till vad jag anser är ett riktigt bra pris. Inte för att svensk storbank är ett fantastiskt tillväxtcase utan för att värderingen är mycket attraktiv sett till nuvarande prestanda och outlook de närmsta åren. SEB väntas höja sin utdelning de närmsta åren och bara direktavkastningen är god nog avkastning. Skulle aktien dessutom uppvärderas framöver kan det här bli en riktigt bra placering. För mig som lever på utdelningar är SEBs saftiga utdelning med förmodade höjningar framgent ett attraktivt innehav.

Ordinarie utdelning var 6 kronor i våras och förväntningarna till nästa vår är en utdelning om 6,52 kronor. Det är snittet av analytikers förväntningar och rimligt att tro är väl att utdelningen blir 6,5 kronor som faktiskt är vad de pyntade förra året om man räknar in extrautdelningen. En utdelning om 6,5 kronor ger på nuvarande aktiekurs om 82,8 kronor en direktavkastning på 7,85 procent.

Jag köpte fler SEB igår för 82,78 kronor stycket. Det är ett litet innehav än så länge och jag siktar på att ha det som ett mindre komplement till Handelsbanken som väger runt 1 procent i min portfölj.

Länk till SEB hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

16 kommentarer:

 1. SEB verkar vara en av de stabilaste bankerna, i alla fall den som minskat minst på senare tid, då skandalerna har haglat. Å andra sidan är ju både Swedbank och Nordea väldigt billiga just nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den banken med tydligast profilering mot företag gör nog sitt. Många av de pressade områdena (bolån osv) är väldigt privatkundsspecifikt.

   Radera
  2. Tjena Snålgrisen,
   Ja peppar peppar det verkar som att SEB står vid sidan av fulpengarna som skummisar lyckats flytta via andra banker. Kursmässigt har SEB stått pall och delvis beror det nog också på inriktningen som är mer mot företagskunder än övriga banker.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Väldigt fin bank. Den enda av de fyra storbankerna jag inte äger direkt i aktieslaget utan endast via Investor. Håller med Snålgrisen om att den inte heller behövt hamna i blåsvädret på samma sätt när det kommer till penningtvätt-skandalerna. Såg någon kursgraf på samtliga banker och man kan också se att den stått emot mer. //VGI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja precis. SEB har stått pall hyggligt okej. Man får ju som du säger en liten del av SEB via Investor. Via Industrivärden kan man få exponering i Handelsbanken men det är stor skillnad hur mycket bankerna väger i de två investmentbolagen. Handelsbanken väger kring 20% i Industrivärden medan SEB väger kring 10% i Investor.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Har också gått i tankarna att köpa SEB. Jag sitter för övrigt på en väldigt liten portfölj på 15k. Kan det vara värt att krydda med lite SEB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Simon,
   Storleken på portföljen är inget hinder för att äga SEB. Tack vare minicourtage på 1 krona kan man sätta samman en väldiversifierad portfölj även för en summa som 15k.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Enligt SvD har Finansinspektionen genomfört flera besök hos SEB och Swedbank så helt oskyldiga kanske SEB inte är.

   Radera
 4. Instämmer! Själv tog jag in den med vårdippen. Funderar också på att öka eftersom mer stabil än Nordea/Swedbank men just nu är det andra aktier som är före när nästa lön kommer, vi får se hur det blir!

  SvaraRadera
 5. Hej petrusko, detta är lite off topic, men skulle du kunna göra ett inlägg om Castellums raket-utveckling på sistone? Det är mitt, precis som ditt, största innehav men nu börjar jag bli lite nervös när det gått så otroligt bra. Tanken är ju buy & hold, men nu börjar det klia i fingret för försäljning/ombalansering.

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko ! Tack för ditt blogginlägg och tack för att vi får följa dina investeringar. För egen del är jag redan så tungt investerad i banksektorn så att jag avvaktar ytterligare köp.
  Däremot köpte jag ikväll mera i Abbvie på kurs 65,08 USD.

  SvaraRadera
 7. Passade också på att fylla på med lite extra SEB A. Över 7% DA är ju rätt svårt att säga nej till. Har 2% av portföljen i SEB i nuläget,men kan tänka mig uppåt 5-6%

  SvaraRadera
 8. Alaris Royalty Corp är ett bolag liknande "Volati" med en månatlig utdelning på 8,5%!

  Gillar man svenska bolaget Volati och deras koncept med partnerskap i småbolag, då bör man också titta på detta Alaris Royalty Corp som ger månatlig utdelning på hela 8,5%!.

  Alaris Royalty Corp (AD)
  Beteckning: AD
  Noterad: Toronto Stock Exchange
  Branch: Finans och Partnerskap
  Kurs: 19,50 CAD (2019-09-04)
  Utdelning: 1,65 CAD betalas delad 12 ggr/år ( 12 ggr x 0,1375 CAD)
  Utdelning (%): 8,5 % (!!)
  Har varit på börsen sen: 2008
  Antal ägare hos Avanza: 158 (2019-09-04)

  Företagsöversikt:
  - Alaris Royalty är ett private equity bolag med fokus på företag baserat i Nordamerika och i Europa. Bolaget investerar huvudsakligen i onoterade bolag inom branscher som exempelvis telekommunikation, hälsovård, industri och konsumentprodukter. Investeringar sker exempelvis inte i start-up bolag. Alaris Royalty grundades 2008 och är baserat i Calgary, Kanada.

  - Alaris Royalty Corp bedriver investeringar i operativa enheter. Verksamheten består främst av investeringar i privata operativa enheter, vanligtvis i form av föredragna begränsade partnerskap, intresse i aktiebolag i USA, lånefordringar eller långsiktiga licens- och royaltyarrangemang.

  Så här står i deras senaste presentation ( Juli 2019):

  - If you were to have invested $100,000 at the IPO price of $12 per share in 2008 you would have received a cumulative total of $124,417 in dividends and your initial investment would be worth $171,083 on July 24, 2019.
  - Current annualized payout ratio at ~84%.
  - Included in the Canadian Dividend Aristocrats Index.


  Hemsida:
  https://www.alarisroyalty.com

  Alla deras partner (Bra sida med bra beskrivning av alla partner! När du trycker på var sin ruta, tryck vidare på respektive hemsida för deras partner, då kommer du fram till deras partners hemsida och kan läsa vidare och få mer info om dem):

  https://www.alarisroyalty.com/about/partners;

  Bolag presentation (senaste):
  https://www.alarisroyalty.com/upload/media_element/attachments/321/Alaris%20Investor%20Presentation_July%202019%20-%20Print%20version.pdf;

  Aktien hos Avanza:
  https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/152991/alaris-royalty-corp;

  SvaraRadera
 9. Tjena!
  Ligger det någon sanning i Michael Burrys åsikter om passiva indexfonder?

  SvaraRadera
 10. och hur tänker du nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag antar du syftar på medias rapportering att SEB kanske kan komma att nämnas i ett program på SVT om ett par veckor.

   Det gör ingen skillnad i min värld. Det finns ju absolut ingenting att gå på i dagsläget. Ingenting har förändrats. Vi får se vad som sägs i det där programmet, då har man eventuellt något att ta ställning till. Nu finns ju ingenting.

   Mvh petrusko

   Radera

Akelius Residential skiftar ut stort belopp

  Fastighetsbolaget Akelius Residential Property avser skifta ut 1314 miljoner euro till stamaktier av serie A. Dessa aktier ägs utav Roger ...