EQT börsnotering


Nu är den här. Den omtalade börsnoteringen av EQT. Jag har sett fram emot den och den är väntad nu då både overiferade samt pålitliga källor pratat om en förestående notering. Bolaget själv och dess storägare Investor har yppat viss info som pekat på att detta var på gång.

EQT är en sorts fondbolag kan vi säga men det är inga vanliga fonder som jag och du köper via vår bank eller mäklare. EQT sysslar med kapitalförvaltning i onoterade innehav och investerare i deras fonder är institutioner, krösusar osv. Företag med stora belopp som skall investeras helt enkelt. EQTs business är att förvalta kundernas kapital och ta ut en avgift för det. Den där avgiften är vad som blir till EQTs vinst i slutändan.

Jag tycker det här är en väldigt bra affärside och jag gillar verksamheten starkt. EQT har gjort sin grej bra och har både gott rykte och track record. De har med stor framgång rest kapital till de nya fonderna på senare år vilket vittnar om stor efterfrågan på deras tjänst. Bara de senaste åren har de dubblerat det förvaltade kapitalet vilket är basen för det som blir till vinst. Ju mer pengar de förvaltar desto mer vinstkronor blir det. När de nu tar in nya pengar i en nyemission får de dessutom in cash i bolaget till att expandera ytterligare. Pengar i en nyemission blir bolagets cash medan de pengar de tar in i sina fonder är ju deras kunders. Viktigt att hålla isär det där.

Värderingen blir i runda slängar 60 miljarder kronor vilket ger en direktavkastning om cirka 3,5 procent beräknat på en antagen utdelning om 200 miljoner euro. Bolaget har meddelat att det är deras avsikt, att föreslå en utdelning på 200 miljoner euro att utbetalas i två delar (vår och höst).

Noteringskursen är 62-68 kronor och bestäms exakt efter att teckningsperioden löpt ut. Det är ett otyg de här kursspannen tycker jag men det är vad det är.

Normalt sett kan man inte teckna sådana här erbjudanden på ett ISK hos Avanza. Detta då det delvis består av "gamla" aktier. I just den här noteringen är Avanza liksom med och arrangerar hela grejen och har lyckats få till en specialare. Man kan alltså teckna EQT via ett ISK hos Avanza. Tack för det Avanza och bra jobbat.

I mina ögon är EQT ett jättebra bolag och jag tror de har en mycket god framtid. Det här är nästa nivå. De släpper lite taget om Investor och tar klivet ut för att kunna växa vidare till oanad storlek. Det är en resa jag vill vara med på. Jag vill äga EQT.

Häromdagen skrev jag om EQTs utdelningspolicy. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.com/2019/09/eqt-till-borsen-och-meddelar-utdelning.html

27 kommentarer:

 1. Äger via Investor så jag avvaktar.

  SvaraRadera
 2. Tjena Petrusko,
  Tack så mycket för detta och dina kommentarer och synpunkter här. Det var efterlängtad och ville gärna höra dina tankar rund EQT.
  Trevlig Helg,

  SvaraRadera
 3. Hej,
  En viktig fråga:
  Äger EQT själva några bolag av de bolag som ligger i deras fonder? Eller de BARA förvaltar för andra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mnja, de äger lite smågrejer så som mjukvaran MOTHERBRAIN. Man skall se på EQT som ett fondbolag. Affären är att förvalta andras pengar. Framledes kan förvaltningen/ägandet komma att breddas. Något att snegla på är amerikanska Brookfield Asset Management som dels har en liknande verksamhet som EQT men som också äger diverse bolag själv och förvaltar kapital via börsnoterade fonder mm.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tack för din åsikt!

  Tecknat upp 500st, får se hur många av de (om någon) man får.. Resterande belopp som blir över får köpas på vid start!

  Spännande bolag, spännande bransch, starka ägare.. bra långvarigt innehav i en portfölj!

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Man kan teckna när som, inte först till kvarn

   Radera
 6. Tja tack för en bra blogg. en fråga hur täcknar jag eqt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Du hittar erbjudandet under Mina sidor och sedan Nyintroduktioner.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Någon som vet hur tilldelningen fungerar? Dvs vad avgör vem som får tilldelning när det är fulltecknat? Får alla intresserade lite eller vissa får full tilldelning medans andra inget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det är bolaget som avgör hur tilldelning skall ske och det kan skilja hur olika bolag väljer att göra. Det finns till och med möjlighet för dem att välja att tilldela de som äger Investor i första hand. Eller att endast en viss banks kunder får. Man kan välja att alla får pyttelite. Vissa får lite eller att några få får full tilldelning. Det finns lika många lösningar somndwt finns bolag.

   Då börsen har regler kring ägarspridning väljer bolagen ofta att smeta ut aktierna på många nya ägare. Varpå alternativet att väldigt många får ett litet antal aktier är vanligt.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Jag vet att jag sa att jag skulle vänta. Men kunde inte låta bli blev dock bara 150st . Kul med nyemissioner spanar även på Erik Selins bolag K-fastigheter som ska noteras i höst . Gillar fastighetsbolag med inriktning på hyresbostäder . MVH Rodriguez

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rodriguez,
   Ja men vad kul. Hoppas att du får tilldelning i bägge de där noteringarna då. Jag överväger att teckna det där K-fastigheter jag med och göra som Selin rekommenderade att äga det och titta till det om 10 år. Normalt sett investerar jag bara i sådant som pyntar utdelning och jag kan tänka mig att det där K-fastigheter kanske kör på utan utdelning likt Balder men det kan jag leva med i ett innehav. Ett litet innehav som det i sådana fall blir i min portfölj.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej Petrusko

  Har du koll på om man generellt ökar sina chanser att få tilldelning i en nyemission om man ansöker från flera olika konton (under samma namn) eller sker tilldelning per person?

  Tack för en bra och informativ blogg.
  Mvh
  Morgan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Morgan,
   HAr du tur så fördelar de per konto. Så har skett vid vissa noteringar historiskt och en del som har tecknat på flera konton har fått ett antal på varje konto. Det är ju ingen garanti att det blir så denna gången men visst kan man göra så och hoppas på det bästa.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Fråga:
  Finns det något motsvarigt bolag (dvs liknande verksamhet) redan på börsen? Ge gärna ett exempel på ett svenskt och utländskt bolag. Jag skulle gärna vilja jämföra EQT med något liknande.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liknande verksamhet finns inte på svenska börsen vad jag vet.. Blackstone, Blackrock och Brookfield Asset Management skulle jag säga är utländska bolag med liknande verksamhet..

   Radera
 11. Det verkar som att EQT är redan övertecknad.
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/09/13/eqt-noteringen-redan-overtecknad-di.html

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja det har pratats i de termerna. Ett väldigt stort intresse för den. Det betyder dock inte att de som ännu inte tecknat blir utan eller att de som var först också är först till kvarn. Teckningsperioden löper enligt plan och tilldelning baseras ej på när man tecknat.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej!
  Tänkte kika om du har koll på om man ska teckna denna i en ISK eller KF? För utdelningen kommer ske i euro eller har jag missat något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   EQT funkar utmärkt i ett ISK då det är ett svenskt bolag och beskattas som ett sådant. Utdelningen kommer lär betalas ut i svenska kronor men den baseras på ett belopp i euro. Oavsett så är det bolagets skattemässiga hemvist som avgör beskattningen och det är svenskt precis som Ericsson, Swedbank och H&M.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Tack för en bra blogg!
  När man lyssnar på investerare tycker jag mig kunna skönja en allmän känsla om att, vid tilldelning, sälja av allt omgående. Varför tror du det är så? Är man rädd att en initial uppgång rekylerar för att sedan inte återhämta sig?

  Mvh
  A. Strand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är de snabba pengarna som lockar. Vissa sådana här noteringar stiger aktiekursen över noteringskursen första handelsdagen. Det har medfört det här beteendet, att folk tecknar för att sälja direkt.
   Det är alltså inte investerare utan snarare kortsiktiga spekulanter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Men man ska lägga till att det är inte alltid händer så. Det kan lika väl trots försäljningar första dagen och en del spekulant-köp som säljer på första dagen, ändå efterfrågat kan vara så stort att aktien klättrar vidare uppåt och kan bli t.o.m. stora uppgångar.

   Radera
 14. Imorgon kommer "julafton" eller möjligen första måndagen efter semestern, beroende på vad för tilldelning man fick. Jag hoppas man får fullt, men jag vet att det är nog lite väl optimistiskt

  SvaraRadera
 15. Skulle uppskatta väldigt mycket om Du skrev ett inlägg om EQT's kvartalsrapport som kom imorse. Den första efter noteringen.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Jag har sålt alla investmentbolag i mitt pensionsspar

  Jag har ett IPS-konto från den tiden när de var en grej. Det är ett pensionsspar-konto där man kunde kvitta insättningar till viss del mot...