Akelius D vs EQT

I närtid kommer fastighetsbolaget Akelius göra en nyemission av D-aktier som är ganska lika preferensaktier på det viset att utdelningen är fast och aktiekursen därmed ej baseras på bolagets vinst utan snarare det allmänna ränteläget och kreditrisken i bolaget.

Det är också nära förestående att EQT noteras på börsen. Fondbolaget med inriktning mot stora investerare som institutioner och krösusar. EQTs erbjudande kommer bestå utav både befintliga och nyutgivna aktier och det är en faktor som tyvärr medför att man ej kommer kunna delta i erbjudandet via ett ISK. Vill man teckna aktier i EQTs notering kommer man vara tvungen att göra det via en annan depåtyp så som en KF eller vanlig fonddepå.

Jag är intresserad av bägge de här två men inser samtidigt att jag har begränsad möjlighet att köpa. Då jag inte vill sälja något av mina befintliga innehav och då jag inte gör några nyinsättningar i portföljen blir det knapert. Mina nya investeringar gör jag via en del av de utdelningar jag får och det är ju inte så fett att det räcker till att teckna massa aktier i sådana här erbjudanden.

Det får bli till att välja en utav de här att satsa lite mer på ty jag kan inte kräma på i bägge. Medan priset inte är känt i någon av de två ännu är jag ändå inne på att satsa på EQT. Jag gillar bolaget och de kommer kunna leverera utdelningstillväxt på sikt. Något som jag värdesätter högt. Akelius D kanske jag tecknar en liten slurk men på sikt är det EQT jag tänker mig att jag skall vikta upp i portföljen. Jag äger hellre ett bra bolag med stadig utdelningstillväxt framför att lägga mer pengar i fixed income så som preffar och D-aktier.

Prismässigt då? Ja jag har sett ett par artiklar där man ojar sig kring ett eventuellt högt pris på EQT i noteringen. Jag förväntar mig en hög värdering då bolaget förtjänar det, Vad jag inte förväntar mig är en knasigt hög värdering, det skulle liksom inte funka att notera dem då ty tillräckligt många skulle inte teckna sig. Det återstår att se vad priset i noteringen blir. Jag kommer köpa in mig över en längre tid och stirrar mig inte blind på noteringen.

15 kommentarer:

 1. Det finns pengar i min budget för de här två? Det ska bli en kul höst! Mycket rolig!

  Btw, tips på aktier som har utdelning vaeje månad sökes?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   En av mina månadsutdelare tycker jag fortfarande har en vettig värdering trots att den stigit mycket likt övriga fastighetsbolag. Det är EPR som äger skolor och nöjesfastigheter i USA. Direktavkastning strax under 6%

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack! Det blir ett köp i den senare i höst!

   Radera
 2. Kommer nog teckna själv för bägge, enda jag nästan förväntar mig är att tilldelningen jag får är obefintlig eller en mindre del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Putte,
   Ja det är ju tyvärr så. Det får vi räkna med att det blir skral eller ingen tilldelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Färskingen från väst05 september, 2019 07:12

  Hej!

  Väldigt uppskattat att du tar dig tiden att skriva om EQT. Jag har sparat unden en liten pott pengar som för mig utgör ca 5% som jag tänkt pynta in i EQT när de kommer till marknaden.

  Har du någon gissning på när det kan bli tillgängligt för en dödlig Avanzian som mig själv med ett simpelt ISK?

  Stort tack på förhand och tack för en inspirerande blogg och en lugn själ när det stormar!

  For the Horde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nice det blir nog bra med en stek i EQT. Baserat på de steg som redan är tagna och det snack som går bedömer jag att EQT noteras inom 2 månader. Jag vill äga dem via ISK och kommer främst köpa den efter noteringserbjudandet alltså. Man skulle ju kunna teckna noteringen i vanlig aktiedpå och sedan flytta in aktierna till sitt ISK. Jag kommer nog inte bry mig om det då man ändå sannolikt bara får en liten skvätt aktier i noteringen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Det blir nog EQT för min del också :) jag är så hyped för den. Läste på Kronan till miljonen om att marknaden tror att Akelius pref kanske löses in i samband med att D noteras. Vad tror du om Akelius pref framtid?

  SvaraRadera
 5. Det är bara att teckna på en vanlig aktie- & fond depå. Efter likviditetsdatum kan man flytta aktierna till ISK. Det räknas iofs som försäljning av aktier, men om kursen inte tjurrusar direkt efter notering så borde det inte bli några större belopp att betala skatt för.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 6. Det är ju mer regel än undantag att man inte får någon tilldelning vid introduktionerna,men har ofat noterat att aktien stiger mkt på första handelsdagen för att sedan falla tillbaks.Då kan man gå in och handla och ändå göra en hyfsad entre,så skall jag göra i både EQT samt Akelius om jag inte får några på intron

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir lätt så vid de introduktioner som blir kraftigt övertecknade, det som inget fick eller fick för lite köper på sig direkt efter börsnoteringen och skapar ett köpsug. Efter ett par dagar när det stora köpsuget försvinner stabiliserar sig kursen ofta på en lägre nivå.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 7. Hur går ditt resonomang kring EQT kontra Investor?
  Jag suger själv på karamellen att gå in i EQT, men samtidigt är Investor på väg att bli ett av mina större innehav och de har ju en rejälv bit av EQT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo!
   EQT är pyttelitet inom Investor så det är inte värst mycket exponering man får den vägen. Om man gillar och tror på EQT skall man äga det direkt. Investors börsvärde är kring 360 miljarder kronor och bara en handfull miljarder kronor utgörs av ägandet i bolaget EQT.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Men du är alltså inte alls oroad att just dessa förmodat skarpa affärsmän väljer att kliva av sina livsverk just nu? Blackrock kom in 2007 som exempel.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 9. Hej Petrusko! Har följt dig i ett par-tre år nu, men inte lagt några kommentarer förrän nu. Får passa på att tacka för din vägledning och dina visdomsord, som gjort att jag ligger hack i häl på dig när det gäller utveckling på depån :-)

  Nu när erbjudandet att teckna EQT dykt upp hos Avanza, ser det ut som om att det är möjligt att teckna via min ISK, vilket förvillar lite i och med vad du skrivit ovan...

  Ha det gôtt!

  SvaraRadera

Sur börs igår och sur inledning väntas idag

  Det har inte varit så muntert på börsen sista tiden. Igår var det ganska mycket ned och efter att USA-börsen stängde rejält ned igår kväll...