Skanska miljardsäljer och fortsätter håva in cash

Foto: Skanska, Nowy Targ.

Under året har Skanska meddelat flera försäljningar av fastigheter/projekt i miljardklassen och idag kom det en ny om tre stycken fastigheter i Polen. Försäljningen är på totalt 2,3 miljarder kronor och kommer bokas på det tredje kvartalet 2019. Jag gillar den här businessen som Skanska sysslar med. Den är dock en anledning att analytiker har vida skild syn på bolaget. Det är vanligt att de ser det som någon sorts engångsdeal och att Skanska inte skall ha sådan här återkommande business. Det är en rejäl slant som man räknar bort sig på.

Den här businessen arbetar Skanska med löpande. De har gjort det historiskt och kommer fortsätta med det framöver. Detta är de väldigt tydliga med, att det är en del av den löpande verksamheten.

I år har Skanska som sagt gjort flera sådana här miljardförsäljningar och det kommer ge en fin boost till årets resultat. Man säljer ju inte fastigheter för miljardbelopp varje dag utan det kan svänga mellan åren och kvartalen. När affärerna tickar på är det stora pengar som trillar in och så har det blivit i år. Detta kan vara bra att ha i åtanke också när man tittar i Skanskas rapporter att vinst osv svänger en del mellan kvartal och år delvis pga de här affärerna.

Så här skriver Skanska om försäljningen i Polen som de nu meddelat:

"Försäljningen omfattar projektet Nowy Targ i Wrocław samt två byggnader i kontorskomplexet High5ive i Krakow. Den totala uthyrningsbara arean omfattar 60 300 kvadratmeter.

Alla tre kontorsbyggnader förväntas nå upp till kraven för att tilldelas LEED Platinum samt Building without Barriers-certifikat. Byggandet av Nowy Targ-projektet har precis avslutats. Beräknat tillträde till Nowy Targ är planerad till det fjärde kvartalet 2019 och det första kvartalet 2020 för byggnaderna i High5ive-komplexet."

Jag äger inte Skanska för tillfället men det är ett bra bolag i en bransch som har framtiden för sig. En bra komponent i en långsiktig portfölj i mina ögon och jag kommer nog ta in Skanska i portföljen igen vad tiden lider.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

1 kommentar:

  1. Frågan är dock vad marginalen är på deras försäljningar? Läste någon gång på Placeras forum om hur nervös en investerare blev av att läsa om Skanskas miljardaffärer - ju fler miljarder affären var på desto fler miljoner i förlust vid försäljning. Tankar om det? Jag äger inga Skanska-aktier själv.

    SvaraRadera

W.P. Carey höjer utdelningen

  Det amerikanska fastighetsbolaget WPC meddelade ikväll svensk tid att de höjer sin utdelning nu i samband med den kommande kvartalsutdelni...