Nu har cashen från Sampo kommit hos Avanza


Nyligen delade Sampo ut aktier i Nordea och man fick 1 aktie per 10 stycken Sampo. Det antal aktier som understeg 10 fick man istället cash för. Exempelvis fick man om man ägde 29 stycken Sampo, ja då fick man 2 stycken aktier i Nordea samt motsvarande värde i cash för de där 9 st aktierna. I runda slängar 50 spänn kanske. Värdet på Nordea-aktien var vid tiden för utdelningen kring 60 kronor varpå man kan höfta värdet 6 kronor per del (9x6=54).

Anyhow. Medan aktierna blixtrande snabbt dök upp på depån hos Avanza har det tagit lite längre tid med cashen. Anledningen till detta är att det är lite manuell handpåläggning bla för detta.

Nu har cashen dykit in på depån, i vart fall på min KapitalFörsäkring som torde vara sist ut om nu något tagit olika lång tid. Ja det kan vara så att pengarna dök in snabbare på ISK eller vanligt värdepapperskonto då ett sådant här upplägg är lite speciellt i en KapitalFörsäkring där man inte äger aktierna egentligen utan snarare värdet av dem. Det är Avanza Pension som äger aktierna och därför också de som får en sådan här utdelning som de sedan fördelar ut till oss. Hmm onödigt vetande kanske men en förklaring till varför det skulle kunna skilja i tid mellan en KF och andra kontotyper.

In och dubbelkolla nu då så du fått dina cash.

Har du Nordnet så skall du redan ha fått cashen.

Om du har Nordea och använder en KF så får du cash för hela beloppet eftersom man inte kan ha Nordea-aktier i Nordeas kapitalförsäkring precis som att man inte kan äga Avanza i Avanzas KF. Regeljox.

4 kommentarer:

 1. Betyder det också att om man har aktier på KF så kan man inte gå bolagsstämman? Eftersom man inte äger aktierna, utan det gör Avanza Pension.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krusse,
   Tack för din kommentar. Ja precis det stämmer utmärkt. Man äger inte aktierna utan det gör Avanza Pension. Därför har man inte rätt att gå på bolagsstämmor eller aktieägarförmåner som tex Skistar har. Det är en stor skillnad på att äga aktier i en KapitalFörsäkring jämfört med ett ISK. Det är fördel med hanteringen av den utländska skatten i en KF men ett par nackdelar om man vill gå på stämmor osv. Därför är det rimligt att ha ett ISK för svenska placeringar och en KF för övriga.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det är bra att uppmärksamma motpartsrisken i en kapitalförsäkring.

   Eftersom du inte äger någon aktie, andel direkt i bolagen, utan enbart värdet på innehaven i KF:n får man ställa en fordran mot konkursboet om det skulle skita sig för banken/försäkringsbolaget som har kapitalförsäkringen.

   Fadäsen med Avanza Pension tidigare i år visar att risken, även om den är liten, trots allt finns. Kombinera ett sådant "slarv" med en finanskris där bolaget inte har täckning för värdet i KF:n och det svider desto mera:-)

   Radera
 2. Man betalar även en liten riskpremie på KF för att täcka återbetalningsskyddet men det känns som en försvinnande liten del i förhållande till vad man får tillbaka för utländsk källskatt. Intressant att man inte kan äga den egna banken i deras KF. Det visste jag inte ^^

  SvaraRadera

Investor årsstämma 2021

  Investmentbolaget Investor har i dagarna hållit sin årsstämma vilken i spåren av pandemin skedde utan deltagare/endast poströstningar. Fö...