Sålt innehav och ökat i Sampo


Idag sålde jag mitt innehav i Omega Healthcare Investors och kommer inte bevaka bolaget så noga framöver. Jag har ägt det amerikanska fastighetsbolaget i ett par år och det har blivit en grymt bra investering nu i slutändan. Kring 60 procent avkastning inräknat utdelning och en stärkt dollar. Det har inte varit en skumpfri resa dock då bolaget haft rejäla problem som de nu rett ut. En hyresgäst som stod för en allt för stor del av totala hyresintäkterna gick i konkurs/omstrukturing och det har lett till hyresbortfall. Omega Healthcare Investors har agerat mycket bra genom det hela och löst det på ett imponerande sätt.

Det har en tid växt på mig att bolaget inte längre attraherar mig värst mycket. Utdelningshöjningar har pausats och den brokiga tiden jag tagit mig igenom med bolaget är negativt. Jag har inte följt bolaget lika noga på sistone, det har inte varit lika intressant och jag känner att jag tappat intresset att äga det. Då jag redan har en tung viktning mot fastighet i min portfölj var det inget svårt beslut att ta när jag känner så här för bolaget.

I början där för ett par år sedan såg det mörkt ut men jag läste så mycket jag kunde och hade tro på ledningen och de åtgärder de presenterade. De presterade tillräckligt FFO för att behålla utdelningen. Aktien var ned rejält och det såg mörkt ut men nu står vi här och de stora problemen är utredda vilket också satt fart på aktiekursen.

Jag sålde Omega Healthcare Investors och köpte istället Sampo som jag har ett stort intresse och engagemang i. Ett bolag jag tror på och följer noga och som just nu handlas till en mycket attraktiv värdering. Omega vägde cirka 1 procent av min portfölj och hela den slanten tryckte jag in i Sampo som nu väger strax under 5 procent.

För bara någon vecka sedan rapporterade Sampo och i samband med konferenssamtalet kring rapporten uttalade de sig om framtida utdelningar och ingav tro på fortsatta höjningar. Länk till mitt inlägg om detta: Sampo står fast vid att höja sin utdelning.

18 kommentarer:

 1. Tjena och tack för att du alltid skriver intressant och bra. Håller på att bygga en egen utdelningsmaskin och har ca 80k att jobba med. Är nybörjare! Tänkte kolla med dig hur man hittar bra och pålitliga utdelare från USA? Vart kan man läsa på om sådan info? Har just nu hittat svenska att börja med:
  Castellum
  AxFood
  Nobina
  Xcat Högutdelare
  Investor
  Telia

  Vad anses om dessa? Tack för en grym blogg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Goa aktier du spanat på att börja med. Jag äger dem alla utom Nobina men den bevakar jag noga och tycker om den.

   För att hitta inspiration till amerikanska aktier att spana närmre på är Yahoo Finance bra och the Motley Fool som har adressen fool.com

   De där Motley Fool-gänget har jag uppskattat allra mest genom alla år jag investerat i USA. De skriver ofta om sunda bolag med bra utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret. Det jag undrar nu är detta med KF. Jag förstår att man ska ha utländska aktier i en KF, men måste man inte skatta 30% på vinsten sen varje år eller hur fungerar det?

   Radera
  3. Hej, Motley Fool-sidan är ju utmärkt för att få nys om bra utländska aktier! Jag brukar även kika på https://dailytradealert.com/ och https://www.simplysafedividends.com/intelligent-income/posts/3-high-yield-dividend-stocks

   Lycka till med din pengamaskin :)

   Mvh PeddaP

   Radera
  4. För den som vill titta på europeiska aktier efter brexit tror jag dessa kan vara intressanta
   https://www.kiplinger.com/slideshow/investing/T018-S001-39-european-dividend-aristocrats/index.html

   Radera
 2. Hej Petrusko!

  Hur ser du på Sampos skuldsättning?

  Mvh
  Rocketman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Rocketman,
   Sampos skuldsättning är under god kontroll. De har fortsatt ett stort låneutrymme.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Omega sålde jag själv i våras, köpte istället ett gäng olika nordamerikanska silvergruvbolag för de pengarna. (gick från utdelningsaktier till frimärksaktier... Jag vet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Putte,
   Du har fattat ett rimligt beslut i att sälja Omega och skulle det behövas lär du göra det igen frimärkesaktier eller inte.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Gjorde mig av med OHI när det började gå dåligt. Höll man ut ännu längre så repade de sig, vilket jag inte hade tålamod med hehe. Sampo är ett bra bolag som jag själv gärna ökar i vid tillfälle.

  Gällande utländska aktier brukar jag läsa seeking alpha, men man får vara lite vaksam, då vissa skribenter har i mitt tycke en lite för optimistisk syn på vissa bolag som jag inte tror alls på t.ex. mall-reits som tanger outlets, washington prime group etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Snålgrisen,
   Tack för din kommentar. Jag håller med om Seekingalpha att de är lite ojämna. Vissa artiklar är jättebra medan vissa lite mindre så. Jag gillar heller inte deras upplägg med att man måste registrera sig för att kunna läsa.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Tjenare Petrusko!
  Mycket intressant läsning då även jag har Omega i min portfölj. Blir inte att sälja Omega men däremot sålde jag alla mina SBUX igår :O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   TAck för din kommentar. Ahh Starbucks. Ett grymt bra bolag som jag länge spanade på men aldrig köpte. De har gått kalasbra efter det. Vad köpte du för något istället?

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko
  Tack för en jättebra blog. Följer den med stort intresse och lär mig mycket

  Kollade på historiken för Sampo A aktien. Den tycks inte ha gått så bra de senaste 5 åren?
  Finns det något som ger oss hopp att utvecklingen blir bättre framöver?
  Gillar direkavkastningen på 7%
  /mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Jag fick exakt samma fråga på twitter och svarade ungefär så här:
   Sampos aktiekurs har inte varit någon raket men man måste se till totalavkastning och de betalar en riktigt maffig utdelning. Det är också så att hela finanssektorn varit i frysboxen på börsen under flera år. Att investerare ratar dem alltså. Det har hållit nere aktiekursen för Sampo och andra bolag i sektorn.

   Sampo tuffar på bra och äger fantastiska tillgångar i bla försäkringsbolaget if. På sikt kan man motivera en högre aktiekurs men det kan dröja, marknaden kan rata finanssektorn ytterligare ett tag.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Köpte också sampo idag känns lite som ett fynd på dessa nivåerna. Men det kan ju alltid bli billigare så vågar inte köpa så mycket åt gången. Men ett mycket fint bolag som senaste kvartalsrapporten bekräftande. Gillar också köpet av Norwegian Finans . MVH Rodriguez

  SvaraRadera
 9. Jag ändrade om till utdelningsportfölj runt årsskiftet 2016/2017 tror jag.
  Läste med stort intresse igenom din blogg och hoppade på ett par av dina förslag till REITS i USA.
  Jag har nu en valutaeffekt på mellan 25-45% upp i dessa, mest i Omega där värdeökning ex utd ligger på 45% och valutaeffekt om 45% till.
  Inte tänkt i banorna kring valutaspekulation, men kanske ett bra läge att sälja då man får många kronor för få dollar.
  Vad tror du? Lite kortsiktigt kansek men men....

  SvaraRadera

Lyft blicken!

  I år har börsen gått uselt men sett över en 2-årsperiod har en vanlig svensk indexfond avkastat 11,5 procent per år. Det inkluderar alltså...