Även den finaste frukten kan ruttna - Om investmentbolag


Jag läste precis en artikel hos Aktiespararna om de svenska investmentbolagens förträfflighet. Att de flesta utav dem har presterat mycket bra historiskt. Man lyfter fram Bure som under tidsperioden varit det allra bästa. Några andra riktigt bra nämns också vid namn.

Så till det extra intressanta nu då som jag vill lyfta kort: De nämner också vid namn det i särklass sämst presterande investmentbolaget och det är Ratos.

Ratos har presterat uruselt och kan med rätta utses till det sämsta investmentbolaget men så har det inte alltid varit. Backar man bandet tillräckligt långt så var det snarare tvärtom att Ratos var det investmentbolag som presterat allra bäst historiskt. Man får backa 10 år i runda slängar så kunde Aktiespararnas artikel istället skriva om det makalösa Ratos och dess fantastiska uppgång.

Likt citronen ovan smög sig möglet på mer och mer för var dag som gick och vips var Ratos genomruttet. Nu har Ratos varit riktigt dåligt i många år och aktien har stadigt gått ner. Från nivåer runt 135 kronor för 8 år sedan till nuvarande cirka 25 spänn.

Nu finns det en rad faktorer som ledde upp till Ratos usla prestanda och det rör sig till stor del om dåliga beslut och strategi i bolaget. Högst bolagsspecifikt alltså. Man behöver inte dra någon slutsats att samma sak ska hända liknande bolag i närtid. En sak att minnas är dock att även de allra "finaste" bolagen kan förvandlas till det sämre.

När jag nu redan skrivit så mycket om just Ratos kan jag ju nämna också att det mycket väl kan vara så att vi i framtiden åter tittar bakåt i tiden och pratar om Ratos i positiva ordalag. De är på väg i en stor förändring av bolaget. De har gjort stora och viktiga förändringar i sin strategi. De har kickat en mycket stor del av personalstyrkan och kör nu en mer slimmad organisation. Vad som däremot fortfarande tynger dem är deras portfölj som är en ganska sorglig samling bolag. Ratos portföljbolag består av flera klart tveksamma bolag som de själva garanterat önskar att de aldrig någonsin köpt. I tillägg till det så presterar flera av innehaven dessutom dåligt. Ratos fokuserar nu hårt på att få innehaven på rätt fot och prestera långt bättre. På mycket lång sikt lär målet vara att förädla portföljen. Att byta bort några innehav, att köpa nya och att göra kompletterande förvärv.

Artikeln hos Aktiespararna är kort och en sorts hyllning till investmentbolagen. Jag tycker våra svenska investmentbolag som grupp är något riktigt bra och äger själv Investor, Industrivärden och Latour. Förr ägde jag Ratos men nu står jag utanför. Jag håller dock ett öga på dem och kan nog tänka mig att köpa igen om/när jag tycker det ser bättre ut. Nedan är länk till artikeln.

https://www.aktiespararna.se/nyheter/placeringar-som-krossat-index

6 kommentarer:

 1. Hej.

  Du har inte funderat på Creades och Lundbergs?
  Är ju också 2 st investmentbolag som gått riktigt starkt iår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderar också på dessa bolag. Lundbergs superstabilt men håller mig avvaktande då deras fastighetsportfölj är stor och de handlas till premium för närvarande. Om de handlas till rabatt tänkte jag handla direkt. Creades har också en premiumvärdering nu och håller mig därför avvaktande där. Antagligen kommer jag få ångra mig då Creades i mitt tycke äger två bra bolag just nu. Avanza och Lindab.

   Radera
 2. Viktigt kom ihåg är att ingen aktie är så pass fantastisk att den förtjänar exklusivitet i portföljen. Har man 50 citroner och 1 ruttnar så drabbas men inte så hårt som om man köper 1 stor vattenmelon för hela slanten och den visar sig vara rutten.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Ska bli jättespännande att se vart Ratos tar vägen. Sista rapporten såg riktigt lovande ut men en rapport är allt för lite för att säga något egentligen. Äger inte Ratos idag

  SvaraRadera
 4. Ratos var mitt största innehav för många år sedan och gick riktigt bra under Arne Karlssons ledning ,sedan kom Campbell in som Vd och då började berg o dalbanan utför då hon köpte det norska oljeserviceföretaget Aibel på högsta nivåer samtidigt som oljepriset dök rejält.Dåliga förvärv fortsatte och nytt folk kom så småningom in i ledningen vilka inte var några ess.Min slutsats är att det är viktigt med rätt folk i ledningen annars kan dt sluta så som Ratos är idag.Lyckligtvis han jag sälja av tidigt och gick skonad ur bolaget

  SvaraRadera
 5. Viktig påminnelse! Många ser Investmentbolag som fonder men viktigt att tänka på att de är beroende av sina större innehav och om dessa utvecklas annorlunda eller säljs kan aktiens utveckling dramatiskt ändras. Tycker Kinnevik är ett bra exempel på det som från att ha varit en offensiv IT/Telecom/medie-aktie nu domineras av Zalando och Tele2.

  SvaraRadera

Rekordeliga tips för att bli bättre på att läsa böcker.

  So yeah, jag snubblade in på den här videon på Youtube. Aldrig har jag sett snubben förut men jag gillar honom och videon starkt. På cirk...