Castellum rapport kvartal 2 2019


Fastighetsbolaget Castellum rapporterade idag för det andra kvartalet 2019. Det tickar på riktigt bra och man redovisar ett förvaltningsresultat om 2,99 kronor per aktie vilket är 8 procent högre än året innan. För det första halvåret 2019 är tillväxten i förvaltningsresultatet 9 procent.

Det är som bekant just förvaltningsresultatet som bolaget grundar sin ut delning på och de har för vana att höja utdelningen lika mycket som tillväxten i förvaltningsresultatet. Om resterande del av året tickar på i samma takt och vi landar på 9 procent tillväxt så torde utdelningen bli cirka 6,65 kronor.

Substansvärdet som EPRA NAV var 184 kronor per sista juni och nuvarande aktiekurs kring 192 kronor innebär endast en liten premievärdering. Det normala nu i dessa tider av superlåga räntor är att räkna på substansvärde något år framåt i tiden. Alltså, om man antar att substansvärdet om 12 månader är 200 kronor så motiverar man redan nu kurser upp till den nivån. Jag har sett flera analytiker göra så och jag själv har räknat på det viset när jag ökat i Hemfosa nyligen.

VD Henrik Saxborn uttryckte sig om en sak som låter lovande för resten av året och det gällde marknadsläget.

"I början av året tyckte jag mig se tecken på en inbromsning
på hyresmarknaden, vilket påpekades i förra kvartalsrapporten. I dag är jag mer optimistisk än i januari.
Vi ser många positiva signaler just nu"

Som en vidare kommentar på det där nämner Saxborn att hyresnivåerna är på mycket goda nivåer och att omförhandlingar av kontrakt kommer leda till fina intäktsökningar utöver indexförändringen på 2 procent (den normala hyreshöjningen som är standard i deras kontrakt). Han bedömer att de har möjlighet att landa kring fjolårets rekordökning i hyresintäkter för jämförbart bestånd.

Jag är stolt ägare av Castellum och det gör mig så glad att läsa och höra hur bolaget utvecklas. Det är klart att det är kul när det går bra och Castellum har varit kalaskul sedan noteringen 1997. Jag har inte ägt dem sedan dess men kring 10-15 år har jag varit delägare i bolaget. De har höjt sin utdelning varje år sedan noteringen och nästa år kommer de göra det igen, kanske med 9 procent.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Vilket drömbolag att ha haft i portföljen senaste 10 år, bara lyfta på hatten och gratulera!

  Fortsätt med det fina arbete du gör med bloggen

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
 2. Skulle vilja öka men Castellum känns alltid dyr, men man får väl betala för kvalité

  SvaraRadera
 3. Bra sammanfattning och analys. Jag håller med, Castellum är en favorit hos mig och helt klart ett kärninnehav värt att behålla.

  SvaraRadera
 4. Tack för en bra analys petrusko, håller helt med om analysen och är mycket nöjd ägare i bolaget!

  Mvh, sparprofilen.blogspot.com

  SvaraRadera

Investmentbolagen mindre dyra

  Värderingen i investmentbolagen har under en lång period blivit stadigt högre. Substansrabatter har blivit lägre och övergått till premie ...