fredag, maj 24, 2019

SBB lämnar frivilligt utbyteserbjudande till preferensaktieägare


Idag skickade SamhällsByggnadsBolaget ut ett pressmeddelande som jag kan tänka mig att en del av er har funderingar kring. Det handlar om ett erbjudande till preferensaktieägarna. SBB vill helt bli av med dessa aktier för att istället finansiera sig med stamaktier av serie D.
Avkastningsmässigt är det högre direktavkastning på serie D (6,2 procent mot 5,45 procent på preffen). För bolaget blir skillnaden att kreditrating-institut ser annorlunda på dessa aktieslag och stamaktier av serie D leder till en högre rating. Det här med kreditrating är viktigt av anledning att det ger lägre finansieringskostnad ju starkare rating man har. Därför fokuserar SBB och andra fastighetsbolag på detta.

Så här ser det frivilliga erbjudandet kortfattat ut:


 • Utbyteserbjudandet omfattar samtliga preferensaktier i SBB.
 • Deltagande i Utbyteserbjudandet är frivilligt.
 • SBB erbjuder 20 stamaktier av serie D i SBB för varje preferensaktie i SBB som löses in.[1]
 • I förhållande till stängningskursen för SBBs preferensaktie den 23 maj 2019 om 642 kronor och stängningskursen för SBBs stamaktie av serie D den 23 maj 2019 om 32,2 kronor motsvarar Utbyteserbjudandet ett värde om 644 kronor per befintlig preferensaktie i SBB, och en premie om cirka 0,31 procent.


Man måste alltså inte acceptera det här erbjudandet utan man kan acceptera om man vill. På sikt skall man dock förvänta sig att de kommer att avnotera preffen och det kan ställa till det om du vill hålla hårt i dem då. Man kan tex inte ha den i ett ISK om det är onoterat. Det blir krångligt att sälja. När de lanserade stamaktie serie D reagerade jag starkt på hur de kommunicerade det här med planerad avnotering. Jag blev rejält missnöjd då de tryckte på hårt om avnotering. Ungefär som att erbjudandet är frivilligt men om du inte accepterar så väntar en snar avnotering. Nu blev det ingen avnotering direkt efter de gav ut stamaktie serie D, det var för många som höll hårt i sina preffar helt enkelt. Kanske blir det så även denna gången. De som höll hårt i preffarna sist gång gör det förmodligen även nu. I mina ögon är preffarna än mer värda nu när en del av dem är inlösta. Det är färre preffar som har företräde i en eventuell konkurs eller liknande. De preffar som är kvar har således mindre konkurrens om kvarvarande tillgångar i bolaget om något händer.

Vad tycker jag om SBB då?
Ja, jag skrev ju kort om att jag blev grinig en gång men jag har sansat mig sedan dess. Jag har följt bolaget och jag har imponerats av deras agerande och strategi. SBB har gjort sin grej riktigt bra. De har fokuserat på sunda fastigheter, en stark kreditrating och det flyter på för dem. Jag har imponerats av deras framfart. Deras många förvärv av fina samhällsfastigheter och arbetet mot Investment grade kreditrating.

Erbjudandet om frivillig inlösen då?
Ja om jag haft kvar mitt ägande så hade jag helst behållit preffaktier men samtidigt vill jag inte gå in i en avnotering. Jag hade nog behållit preffarna för att försöka sälja dem över börsen när ett eventuellt meddelande om avnotering kommer.

Länk till SBB hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Jag tycker byte är ett självklart val. Varje pref ger nu 35:-, byter jag kommer jag få 40:- per år. Jag tycker inte "företräde vid en konkurs" är värt så mycket, för när obligationerna tagit sitt finns det antagligen inget kvar ändå. En konkurs kommer sällan som blixt från klar himmel heller, så man kan oftast sälja innan.

  SvaraRadera
 2. hej!
  Hur ser du på industrivärden nu? Har bevakat ett tag och verkar som substansrabbaten har ökat jmf med historiska. nu ca 20% enligt IBindex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEllo,
   Jag gillar Industrivärdens innehav och jag tycker att värderingen är attraktiv nu. Köpte mer själv relativt nyligen och kan tänka mig att köpa mer framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Om man har preffarna på ett ISK konto vad händer då när aktien avnoteras? Flyttas de automatiskt till aktie- och fondkonto? Sker tvångsförsäljning av preffarna?

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Sådant som inte får ägas i ett ISK flyttas ut till en vanlig depå.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Savaria: Snabbväxande bolag med månadsvis utdelning (Analys)
  Mycket bra analys från Karl Lans på Avanza om detta snabbväxande bolag!

  Källa: Analys av Karl Lans (Avanza )

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/05/23/savaria.html  Snabbväxande aktie att hissa upp

  Kl. 10:31, 24 maj 2019 0

  Aktieanalys Kanadensiska Savaria är en snabbväxare inom mobilitetshjälpmedel och då främst hissar av olika slag. Under de senaste två åren har omsättningen mer än fördubblats tack vare offensiva uppköp.

  Savaria är dominerande inom trapphissar i Nordamerika. Allt fler blir äldre och allt fler vill som äldre bo kvar hemma så länge det går. Ett relativt enkelt sätt att förlänga möjligheten att bo kvar hemma är att installera en trapphiss.

  Bolaget är uppdelat i de tre segmenten: Accessibility, Span och Adapted Vehicles. Affärsområdet Accessibility sysslar med att designa, tillverka och distribuera och installera trapphissar för olika typer av trappor.

  Den här delen av bolaget stod för cirka 50 procent av omsättningen 2018. Under första kvartalet ökade denna del till 70 procent av omsättningen tack vare uppköp.

  Affärsområdet Span som sysslar med att ta fram och tillverka olika typer av medicintekniska tryckhanteringsprodukter bland annat sjukhussängar, madrasser och kuddar för personer som är långtidssängbundna.

  Cirka 40 procent av Savarias omsättning kom från denna del förra året. Under första kvartalet stod affärsområdet för 24 procent.

  Affärsområdet Adapted Vehicles sysslar med att handikappanpassa bilar och minibussar. Den här delen står för runt 6 procent av omsättningen.

  60 procent av omsättningen genereras i USA. Drygt 20 procent i Kanada och 15 procent i Europa.

  Bolaget har cirka 1400 anställda och tillverkningen sker i fabriker i Brampton, Laval och Magog, Beamsville, Surrey och Toronto i Kanada och i Greenville i USA samt i Huizhou i Kina och i Milano i Italien.

  Under de senaste åren har Savaria växt aggressivt. 2018 köpte bolaget den välrenommerade schweiziska hisskonkurrenten Gaventa med 500 anställda.

  I mars köpte bolaget floridabaserade Florida Lifts LLC och vd Marcel Bourassa har lovat att bolaget ska fortsätta växa genom uppköp. Nyligen genomförde Savaria en nyemission för att positionera sig för ytterligare uppköp.

  I takt med uppköpen har också omsättningen växt dramatiskt. Det som skaver är att trots att omsättningen ökat har vinsten per aktie inte stigit.

  <...Läs resten från deras sida...>

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/05/23/savaria.html  // Savaria Corp (SIS) ger för närvarande månadsvis utdelning och motsvarande 0,42 CAD/år. Med dagens kurs 13,4 CAD blir ca 3,1 %, vilket är mycket attraktiv med tanke på att ett sånt snabbväxande bolag, vinsten kommer att mycket möjligt fördubblas redan iår. Enligt analysen ovan från Lars:

  "...Blickar vi framåt väntas Savaria växa omsättningen till 392 miljoner CAD under 2019 och till 421 miljoner CAD 2020. Det motsvarar en tillväxt på 37 procent respektive 7 procent.

  Vinsten under samma period väntas stiga till 0,58 CAD i år till 0,7 CAD. Det motsvarar ökningar på 45 respektive 21 procent...."

  SvaraRadera
 5. Lite OT men såg att du hade Brookfield Renewable Partners i portföljen också. När Avanza nu tagit bort möjligheten att handla i bolaget hur tänker du kring innehavet framöver? Något tips på liknande bolag i sektorn? / Jocke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jocke,
   Ett liknande bolag som jag spanat på några gånger är Kanadensiska Innergex. Jag vill minnas att jag funnit dem sunda och de har en inriktning mot renewable energy.

   Mvh petrusko

   Radera