söndag, maj 26, 2019

Utdelningshöjaren Walgreens Boots Alliance


Jag brukar regelbundet spana på amerikanska utdelningshöjare och jag gör det för att saker och ting förändras. Vinster stiger, aktier backar, utdelningar slopas, utdelningar höjs osv. En ögonblicksbild idag ser annorlunda ut om 8 veckor.

Ett bolag som ofta dyker upp är Walgreens Boots Alliance med ticker WBA. Namnet kan få en att tro att det handlar om sandaler men WBA är en apotekskedja. Just nu handlas de till 52-veckors lägsta och stängde på $51,77 i fredags. Utdelningen är på totalt $1,76 och de har höjt den varje år i 43 år. Nästa kvartalsutdelning är i september och de väntas då göra sin årliga höjning. De pyntar utdelning även nu i juni men den har redan haft X-datum varpå jag kallar den i september för nästa utdelning.

Vinsten väntas landa kring $5,99 i år och strax över $6 per 2020. Det betyder att de har en rejält bra täckning av utdelningen och utdelningsandelen är endast 29 procent. Det är riktigt starkt och ger gott utrymme för framtida höjningar.
På kursen $51,77 är direktavkastningen 3,4 procent och lär snart bli högre i och med att de väntas höja utdelningen inom kort.

I mina ögon är det inte en favoritverksamhet det här med apotek men jag kan tycka att den är okej. Förmodligen kommer det vara en okej verksamhet långt in i framtiden och jag skulle kunna tänka mig att äga en liten stek i ett sådant bolag. Aktien har pressats en del på sistone dels pga oro för hur systemet med medicin osv skall fungera framledes i USA men också då verksamheten består i fysiska butiker och det är något som dragits över en kam och handlats ned.

Det kan vara någon fartbula på vägen men det ser rimligt ut i WBA för att överväga en stek nu. Som en del i en bred portfölj kan den vara något och det är så jag tänker på den. Om jag skulle slå till blir den en liten del bland många andra bolag.

Länk till Walgreens Boots Alliance hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Jag ligger 'under vatten' i aktien med cirka 12% förlust men är inte orolig och planerar att göra nästa köp kring 46-47$ om den når dit. Liten stek av totala portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Globalpicker,
   Ja sådär är det ju ibland. Vissa investeringar är det nästan en del av min strategi då jag väntar på att aktien skall falla under en viss kurs för att jag skall göra ett första köp. Ofta kan det vara så att de faller vidare för att kanske långt senare stiga igen. Jag ligger då back i början men fortsätter mina köp till vad jag anser är rimligt pris. Jag har en annan placeringshorisont än marknaden och kan därför utnyttja sådana lägen. Lägen som kan vara bra för mig medan kortsiktiga ser ett säljläge.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Apotek i USA säljer mycket annat än vad vi är vana vid i Sverige. Ibland är de mera som en minilivs och saluför dessutom godis, starköl mm.

  Mvh Ekonomie De Sade

  SvaraRadera
 3. Bra tips, tack!

  SvaraRadera