Nytt bolag i portföljen: Utdelningshöjaren Leggett & Platt


Idag är det rejält sura miner på börsen och ett bolag jag spanat på ett tag tog det där sista skuttet ned som jag hoppats på för att ta en initial stek. Jag har köpt Leggett & Platt och jag tycker det är ett attraktivt pris jag pyntat för den nu runt $37.

Nyligen meddelade de höjning av utdelning till $1,6 per år vilket ger en direktavkastning om 4,3 procent. Vinsten väntas bli kring $2,5 i år och $2,75 för 2020. På innevarande års antagna vinst är p/e-talet strax under 15. Utdelningen betalas kvartalsvis i januari/april/juli/oktober.

Leggett & Platt är ett industribolag som bla tillverkar fjädrar till sängar och möbler. De har stadiga finanser och god täckning av utdelningen. Den senaste utdelningshöjningen är bolagets 48:e år i följd och de har gått igenom en rad motgångar och tuffa år under bolagets dryga 130-åriga historia.

Skulle det bli betydligt sämre tider de närmsta åren kanske ett köp nu är illa tajmat på kort sikt men i det långa loppet tror jag det här är ett rimligt bolag att äga. Att gå och oroa sig för eventuellt sämre tider är inget jag ägnar värst mycket tid. Jag investerar i bolag som jag tror är riktigt bra i det långa loppet.

Leggett & Platt presterar bra och de har en anrik historia och en sund bolagskultur. Jag känner mig stolt över att äga det här bolaget. Jag tycker det är en såpass bra deal nu runt $37 att jag tog en tillräckligt stor stek som jag kan vara nöjd med samtidigt som jag fortfarande har utrymme att köpa lite mer ifall betydligt bättre läge bjuds.

Länk till Leggett & Platt hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Hej.

  Härligt att du vågar köpa nu när det känns oroligt, iofs mest mellan USA o Kina.
  Undrar hur pass lång tid det tar innan pengarna kommer in på ditt konto när du handlar med utdelnings bolag i USA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobbe,
   När man äger amerikanska bolag via en svensk nätmäklare så tar det några dagar extra efter pay date innan utdelningen dyker upp på depån. Runt 2-3 dagar är nog det vanliga.
   Det vanligaste är att bolag betalar utdelning kvartalsvis i USA så det tickar in utdelningar 4 gånger per år från många bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko för ditt svar, lika utförligt som alltid. Funderar liksom själv på att öppna en KF och handla med lite utländska bolag.
   Vad kommer till mer än courtage och valutaavgift när man gör sina köp?

   Radera
 2. Bra tips där Petrusko! Ska ta mig en titt på den också, måste erkännas att jag aldrig hört om bolaget förut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TomDan,
   Ja det är ett hyggligt anonymt bolag med få svenska ägare och utrymme i media osv. Det ingår i S&P500 men hör nog till de minsta bolagen i indexet då börsvärdet endast är kring 5 miljarder dollar.
   De är dock väldigt bra på det de gör, marknadsledande inom en rad olika nischer.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Kul med lite udda bolag eller vad vi ska säga, ett helt nytt namn för många :)

  130 år...imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det är lite kul. 130 år och marknadsledande inom en rad segment men många har inte hört talas om dem. Defenitivt en doldis =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Du lär nog editera din affiliatelänk, den pekar inte på aktien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja där blev det tokigt. Tack för heads up.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Intressant, ej tidigare hört om.

  Tog en snabb titt, utifrån mina kriterier ser skuldsättningsgraden något hög ut över 5 x EBIT.

  Nästa lilla orosmoln är Kina och deras förmåga att göra motsvarande med samma kvalitet till lägre pris. Men detta gäller ju i så fall mer eller mindre alla US-bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   De gjorde sitt största förvärv någonsin nu kring årsskiftet och ligger på lite högre skuldsättning än vanligt. De siktar på att vara nere på sitt mål om 2x EBITDA inom några år.

   De har själva tillverkning i Kina och som du säger skulle ju allt västerländskt förintas om det vore så enkelt att kineserna kan göra allt lika bra och billigare och ta hela marknaden bippetibapp sådär bara.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko, tack för ett intressant (som vanligt) inlägg. Jag undrar, du som gillar högutdelare, rädds inte av att handla på NYSE och även har Telia i portfolion, har du tittat på AT&T? Några tankar här?

  Tack på förhand / mvh / Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Martin,
   Tack för din kommentar. Japp jag gillar AT&T och tror på dem. De har ett urstarkt kassaflöde som bär den stora skulden och låter dem beta ned den de närmsta åren. De har gjort bra satsningar på content och förvärv. Nuvarande värdering är rimlig.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko för det supersnabba svaret. Jag köpte nyligen lite AT&T. De väger för tillfäle bara 0,7% i min portfölj att jämföra med t.ex. Brookfield Renewable/Property/Infrastructure som ligger på respektiva 5% /4% och 1,5%. Brookfield är nu (som du mycket väl vet) stängda för nya köp. Jag tittar på andra möjligheter i Kanada och fastnade på NorthWest Healthcare Properties REIT och Northview Apartment REIT. Har du möjligen tittat på dem här? RInger varningsklocka, eller tycker du att de är välskötta?
   Tack igen / mvh / Martin

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...