måndag, maj 13, 2019

Legget & Platt höjer utdelningen för 48:e året i följd


Leggett & Platt är ett amerikanskt industribolag främst känt för att tillverka delar till sängar och möbler såsom fjädrar mm. Jag har knappt nämnt bolaget här på bloggen men kan ha skrivit om det några vändor på twitter. Ett fint bolag med lång historia. De har över 100 år på nacken och grundades på rena vilda västern-tider. De har givit ut en bok helt ägnad åt bolagets historia. Från de två gubbarna som uppfann fjädrarna som kom att revolutionera sängmadrasser och folks nattsömn till förvärv av bolag, nya patent, nedbrunna fabriker, strejker mm. Jag har läst boken som en del i min analys av bolaget.

Jag gillar bolaget och spanar på dem för att eventuellt köpa in mig. Värderingen är klart lockande nu men det är inte enkom solsken på himmelen. En del av verksamheten består i försäljning till fordonsindustrin och den går ju trögare nu. Såpass att det för stunden drar ned bolagets prestanda. Det här är en faktor som sannolikt satt lite extra press på aktien på sistone. De står inte och faller med fordonsindustrin men en del av försäljningen ligger där och det kommer nog vara något utav en broms en tid framöver då outlooken generellt sett är ljummen i fordonssektorn.

Legget & Platt har stått pall riktigt tuffa tider under bolagets historia på över 100 år. De har uppvisat en imponerande stabilitet och uthållighet. Att de höjt sin utdelning varje år i nästan 50 år i följd är en sorts kvitto på det.

Förra veckan meddelande bolaget som väntat att de höjer sin utdelning och det med 5,3 procent till $1,6 vilket ger en direktavkastning om 4,2 procent på en kurs strax över $38. Utdelningen betalas kvartalsvis i januari/april/juli/oktober. Nästa utdelning har X-datum 13/6 och för att erhålla den måste man alltså äga aktien handelsdagen innan. Leggett & Platt väntas göra en vinst kring $2,5 per aktie under 2019 vilket innebär en utdelningsandel om 64 procent och ett p/e-tal på 15,3.

Länk till Leggett & Platt hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

 1. Värt att lägga märke till utdelningshöjningen 2008-2009 också. Styrkebesked tycker jag att höja utd så mkt under/efter finanskrisen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Ja precis det säger en hel del om bolagets verksamhet och finansiella ställning. Inget bräckligt one hit wonder här inte. Att stå stadig i ur och skur är en fin egenskap jag värdesätter i mina investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera