söndag, maj 12, 2019

Jag ligger långt efter index


I veckan såg jag ett par sparare beklaga sig över att de ligger efter index och hey; Det gör jag med.
Hittills i år ligger jag rejält efter index och det är okej.
Den som helt och hållet investerar i index kommer stadigt prestera som index minus eventuella avgifter. Vi andra som inte investerar enbart i index kommer ha perioder där vi ligger efter. Förhoppningsvis är perioderna vi ligger före desto längre och oftare men så här är det.

Japp jag ligger efter index och magen kniper inte. Inte av att ligga efter på några månaders sikt. Kanske ligger du också efter och tycker det känns jobbigt. En sak som kan skänka lite tröst är att se över portföljen och de bolagen du äger. Om du genuint känner att du äger bra bolag som du tror på i långa loppet tycker jag att du skall ta fäste på det.

Var glad över de bra bolagen du äger. Att du är en delägare i det där fina bolaget som kommer prestera bra i det långa loppet.

Har du en stadig grund i portföljen? Med en stadig grund står du rustad för börsens hårda prov över tiden. Läs mitt inlägg på ämnet: http://petrusko.blogspot.com/2019/04/jag-har-byggt-en-stadig-grund-i.html

13 kommentarer:

 1. Viktigt det du tar upp. Har man tex inte gjort en egen bedömning innan köp och sedan en löpande utvärdering med jämna mellanrum, då blir det väldigt svårt med övertygelsen som behövs. Ivartfall har jag själv upplevt det så genom åren.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Du verkar ha lägre beta än börsen helt enkelt. Följer inte med hela vägen upp på de högsta topparna, men sjunker mindre i en svagare marknad. Min portfölj funkar ungefär likadant. Låg efter på i år grafen när börsen toppade, men när vi kommit ner nästan 100 punkter är jag före igen. Det är helt ok. Disciplin och långsiktighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JB,
   Ja precis så är det vanligtvis för min prestanda. Jag har lägre volatilitet än breda börsindex. Hänger inte med när det går jättesnabbt upp och backar inte lika mkt när det går ner. På normala mätperioder som 12mån, 3 år och 5 år har jag haft flyt och presterat rikrigt bra. En sådan här period om några månader som jag lyft ut ovan är ju en del av det. Man skall inte stirra sig blind på enstaka kvartal osv. Man skall heller inte ta för givet att man fortsätter slå index bara för man gjort det historiskt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Har du nån gång övervägt att bara köra billiga indexfonder? Tänker att det borde frigöra en massa tid, spara courtage och minska oro över prestandan. Jag ligger lite över index just nu men inser att det bara är tur. Och jag kan inte förlita mig på tur i det långa loppet, så viktar om allt mer till indexfonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Harry,
   Indexfonder är jättesmart och något jag förespråkar. Jag investerar primärt i aktier dock. För att jag tycker det är kul och för att det går väldigt bra. Att jag ligger efter index på några månaders sikt säger inte så mycket. Zommar man ut till 12 mån, 3 år, 5 år så har jag presterat betydligt bättre än index. Man kan hoppas att jag fortsätter ha sådan tur även de kommande 5 åren.

   En del av poängen med mitt inlägg är att allt annat än ren indexinvestering innefattar att man avviker från index.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för ett bra svar. Förutom avkastningen, jämför du också din portföljs volatilitet jämtemot index? Sharpekvot? Av grafen att döma är din portfölj mer stabil än börsen i övrigt.

   Radera
 4. Hej Petrusko.
  Därför investerar jag bara i index. Det att utvärdera och veta exakt att man äger bättre aktier själv än det vad man får i index är långt i från självklart. Det kan man aldrig veta och vara säkärt. Hur enkelkt är det för proffs analitikern att värdera aktier och veta i framtiden. Inte enkelt alls. Ännu svårare för amatörer småsparare. Att köpa aktier själv är förlustaffär för majoriteten och tidsfördriv. Då majoriteten underpresterar index och dem som lyckas bättre ligger på index. Bara några få % på 20 årssikt slår index. Bara lite fakta och statistik. Lycka till. Ha det så bra kamrat.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
 5. En fråga Petrusko. Har du slagit Spiltan Aktiefond investement med dina Svenska aktier på 1-3-5 årssikt? Tycker du inte att det är inponerande avkastning av Spiltan aktiefond investement på 1-3-5 årssikt? Denvärkar som den kommer att slå index även på näst kommande 10 årssikt och första valet för Sveriges fond totalt om man tar att den kostar 0.24% i avg plus investement kostnad. Ändå låg avg för långsiktigt automatisk månadssparande. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Ja jag har slagit Spiltan aktiefond investmentbolag och jag har gjort det med lägre risk. Jag har en del fixed income i portföljen. Den delen har under de gångna 5 åren varierat mellan 25 och 48 procent. Det sänker risken och har givit en mindre volatil utveckling för min portfölj. Det har varit 5 goda år för fixed income där de kommande 5 åren kanske inte blir lika bra. Jag har viktat det lägre nu än större delen av 5 års-perioden.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Index hit och index dit, visst
  om man underpresterar med x-antal
  procentenheter så är det ju klart
  att det spelar roll.

  Men som du själv säger petrusko,
  har man bolag man gillar samt att
  man löpande åtminstone försöker
  blanda en del stadiga utdelningsaktier
  tillsammans med några momentumaktier
  som växer i både omsättning/vinst så
  behöver man nog inte oroa sig så mycket.

  Var glad för bra aktier som är dina och som
  inte tar löpande 0,2% och uppåt i avgift..

  Men med det sagt så hade en kombo av Avanza
  Zero,Global samt spiltan (som Jacke77 förslog)
  piskat index rätt bra i år och det till en
  snittavgift på 0,11% så visst går det och göra,
  hade nog slängt in någon Xact Sverige också
  på röda börsdagar så man kunnat få lite utdelning
  också men det hade inte varit mycket till sport
  även om avkastningen på några års sikt skulle ha
  en mycket bra chans och slå index jämfört med om
  man bara körde med aktier, så länge du är nöjd
  med den väg som du själv tar så är det helt OK.

  Avslutningsvis så håller jag med dig till 100%
  petrusko, långt i från alla människor i det här
  landet har råd och slänga pengar kors och tvärs
  på börsen och hoppas på snabba cash.

  Var tacksam för varje aktie som du har råd och
  köpa och tänk på att det finns dom som har långt
  värre problem här i livet än att hålla på och
  flexa sig mot index och andra människor i synnerhet.  SvaraRadera
 7. Skönt att man inte är ensam om att underprestera i år! Samtidigt är det svårt att vara missnöjd över 15% på några månader. Min kurva ser väldigt mycket ut som din. Hoppas att vi båda kan ta igen det på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Spargurun,
   Jag instämmer i det. Svårt att vara missnöjd med +15% på några månaders sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. På sikt kommer du säkert komma igen, när jag kikar på dina innehav så gissar jag på att din portfölj klarar sig bättre och kommer ikapp när börsen är volatil vilket den inte har varit i år särskilt mycket. Min portfölj som är en form av 60/40 portfölj ligger på runt 12,4 % i år vilket jag är nöjd med, den senaste månaden när börsen har fallit lite så har jag kommit förbi index. På sikt kommer jag öka andelen aktier i portföljen för att få en bättre avkastning då jag sparar främst på väldigt lång sikt. Börsen går upp och ned och ibland presterar man bättre och ibland sämre.

  tack för ett bra inlägg som vanligt!¨

  Mvh Thoke
  thokesinvest.blogspot.com

  SvaraRadera