tisdag, maj 07, 2019

Hemfosa rapport kvartal 1 2019


Idag har fastighetsbolaget Hemfosa rapporterat för det första kvartalet 2019. I bilden ovan är några utvalda händelser hittills under året. Hemfosa är fokuserade på att äga samhällsfastigheter så som skolor, polisstationer, domstolar mm och de är verksamma i Sverige, Norge och Finland. Sverige är i särklass störst med ett fastighetsvärde på 25,5 miljarder kronor. Tvåa kommer Norge där Hemfosa äger fastigheter för 9,5 miljarder kronor. Finland är en nyare satsning och där äger man än så länge "bara" 1,9 miljarder kronor i fastigheter.

Det råder en stor efterfrågan på samhällsfastigheter och om detta nämnde Caroline Arehult lite om i VD-ordet. Ett kort citat nedan:

"Som vi tidigare har beskrivit är behoven av samhällsfastigheter
stora på våra marknader, såväl från en växande befolkning som
från en större andel yngre och äldre med behov av skolor, vård
och omsorg. Befolkningstillväxten är främst koncentrerad till
stora och mellanstora kommuner, orter där Hemfosa har bred
närvaro. Sammantaget skapar utvecklingen ett tryck på utökad
lokalyta, både i form av nybyggnationer och omvandling av
fastigheter för samhällsverksamheter, något Hemfosa kan bidra
med på samtliga våra marknader."

Bolaget rapporterade ett substansvärde om 79,52 kronor (EPRA NAV).
Fastighetsvärdet var 36,9 miljarder kronor.
Hyresintäkterna ökade 21 procent mot samma period föregående år tack vare förvärv och projekt.
Förvaltningsresultatet ökade 27 procent till 309 miljoner kronor som en följd av ökade hyresintäkter.

Jag tycker Hemfosa visar upp en rimlig prestanda i den här rapporten och jag tror på dem och den nya affärsplanen. Det är en 5-års plan och innefattar bla ett mål om ett fastighetsbestånd på 50 miljarder kronor och att utdelningsbart resultat per aktie skall öka med minst 10 procent i snitt.

Länk till Hemfosa hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

 1. Min favoritaktie som det är nu och jag har resonerat exakt som dom själva gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   INgen tokig favoritaktie det där, jag förstår ditt val =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko,
  Bra tajming att kliva in i Hemfosa. Jag har varit med sedan starten 2014 (tror jag det var) och det har inneburit split, nyemission och avknoppningen av Nyfosa.

  För tillfället är jag upp 115% på Hemfosa och 98% på Nyfosa.

  Inte helt fel och jag är säker på att Hemfosa med sin inriktning på samhällsfastigheter kommer öka utdelningen rejält på sikt. Tycker även Nyfosa är intressant trots den uteblivna utdelningen men det visste vi från start. Engwall kommer bygga upp detta till ett fint och högutdelande bolag på sikt men kanske inte intressant nu för utdelnings investerare.

  Ber att få önska er alla en härlig Tisdag.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte,
   Tack, det känns bra att vara med som ägare i Hemfosa igen. Jag tror likt dig att Jens kommer lyckas bra med Nyfosa.

   Go tisdag

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Men det var snålt att dom halverade utdelningen i år fast nya Hemfosa utgjorde 65% (?) av gamla Hemfosa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulf,
   Ja det kan tyckas men man får betänka att de också antagit en ny utdelningspolicy som innebär att en mindre del går till utdelning. De lägger mer krut på att växa beståndet vilket växer bolagets kassaflöde snabbare.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Ingen verkar vara orolig över att Norges största hyresgäst ev går i kk?!

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko, och tack för en riktigt bra blogg. Tänkte slänga ur mig en fråga gällande snåriga preferensaktier. Du är ju den okrönte kungen på området, så du kanske orkar ta dig an frågan :)
  Om man har Oscar Properties Serie B och kräver inlösen i enlighet med villkoren och företaget nekar detta med hänvisning till det ekonomiska läget. Vad händer då vid ett eventuellt uppköp av bolaget? Kommer preffarna lösas in eller tvångsförsäljas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ett uppköpsbud på Oscar PRoperties skulle sannolikt innefatta ett bud på alla utestående aktier. Även preferensaktierna alltså och oavsett vad inlösenkurs är och upplupen ränta är så har ett uppköpsbud inget med det att göra utan de erbjuder dig en slant för aktierna. Får de tillräckligt stor acceptans blir det tvångsinlösen och inte heller en sådan tar hänsyn till eventuella inlösenkurser.

   Om Oscar Properties pref står i 35 spänn kanske ett uppköpsbud landar på 40 spänn och det skall man vara supernöjd med förmodligen.

   Inlösenvillkor osv för en preff är mellan preffägaren och bolaget. En uppköpare av bolaget är en annan part och har inget med det att göra.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hur ser du på värderingen nu efter de senaste dagarnas mindre rusning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Titus,
   Ja nu har ju Hemfosa stuckit iväg ordentligt och jag finner den inte lika attraktiv så här i det korta perspektivet. Ja, alltså jag investerar ju inte kortsiktigt men värderingen gör mig inte lika angelägen att köpa mer just nu. Jag tar det lite lugnt nu och tar det som det kommer.

   Mvh petrusko

   Radera