torsdag, april 04, 2019

Jag ökade i Industrivärden


Du har nog inte missat att jag gillar investmentbolag och Industrivärden är det jag ägt allra längst. Historiskt har Industrivärden presterat en god avkastning som överstiger index och det stämmer väl överens med det här att investmentbolagen som grupp slagit index historiskt. Industrivärden är långt ifrån bäst men de har presterat bra och är i mina ögon en bra komponent i ett långsiktigt spar.


De har en koncentrerad portfölj med färre än 10 innehav men det är riktigt bra bolag hela högen och jag gillar dem. Värt att nämnas är att innehavet i ICA kommer att avyttras under året, de har en färdig deal på det redan. Jag tycker att det här är en samling riktigt bra bolag och att kunna investera i dem i ett enda slag via investmentbolaget Industrivärden det tycker jag är toppen. God potential och riskspridning i ett, det är en bra deal.

Utdelningen på 5,75 kronor har X-datum 18 april.

Länk till investmentbolaget Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

17 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!
  Har du läst Tronstriden? Om inte rekommenderar jag den strakt. Fick mig att bli mycket mer skeptisk mot företagsledningar generellt. Intressant även med Börspoddens intervju med Sverker Martin-Löf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Japp jag har läst Tronstriden och fann den mycket intressant. Börspoddens intervju orkade jag inte lyssna värst länge på tyvärr.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vilket investmentbolag, globalt eller svenskt, tycker du är allra bäst om du fick välja bara ett?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Om jag bara fick välja ett enda skulle det bli Investor pga sin bredd och storlek. Det ger en utmärkt riskspridning och god potential.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hur ser du på att även ha industrivärden om man redan har Lundbergs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är två olika bolag med helt olika karaktär och potential. Jag gillar dem bägge och visst går det utmärkt att äga båda två. Finns inget rimligt argument som hindrar det.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Ser ut som att Avanza bestämt sig för att spärra Brookfield-bolagen för nya köp? Fick meddelande med bla texten "(gäller LP-bolag noterade i Nordamerika)."

  Trist eftersom Brookfield själva säger i sin Investor Profile att man inte är ett LP bolag, sid 37.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jesper,
   Ja det är trist det där. De spärrade dem redan för någon månad sedan men backade på det efter att många sparare hörde av sig och för att de kommunicerade hela grejen riktigt svagt. Det var väl främst en tidsfråga innan det här skulle komma åter.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Avanza håller på att larva sig med Brookfields LPs. Hur tänker du kring det? Lika bra att köra in allt i BAM? Inte samma yield men vad ska man göra? Kanske en ide till ett inlägg att skriva om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej aribeck,
   Ja det är surt att de spärrar de där nu men det var ganska väntat då Avanza visat tydligt att de tycker det är för krångligt att hantera dem. Ja men BAM tror jag på. De äger ju allihop de där LP-bolagen samt lite mer grejer.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej petrusko! Vad tycker du om SEF Investmentbolagsfond som investerar både i svenska och utländska investmentbolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Svens,
   Jag är inte värst imponerad. Det finns en som jag tycker är värd en titt och det är Spiltans globala Investmentbolagsfond. Den är vettig till en rimlig avgift.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Verkar tyvärr helt kört med Brookfield. Fick detta svar...

  "För LP-bolag så är skatteproblematiken central och det gör att vi inte kan hantera dem i nuläget. Vi har sett hur det brukar se ut när vi tvingas redogöra för skattesatser eller rapporetera samt göra rättningar av utdelningar som bokats med olika skattesatser. Det är minst sagt komplicerat och vi kan därför inte forsätta tillåta handel i de instrumenten."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jesper,
   Ja det här är sannolikt spiken i kistan för gott. Avanza vill inte hantera dem då det kostar dem tid och pengar. Det är surt.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Är det någon som vet om det bara är Avanza som larvar sig med Brookfield eller om t ex Nordnet kommer göra samma sak?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nordnet är inne på samma linje. De har spärrat dem nyligen samtidigt som Avanza gjorde det. Då släppte Avanza spärren för de kommuncierat hela grejen riktigt svagt. Jag minns inte om Nordnet också släppte upp men de vill inte heller hantera de här bolagen och är på samma linje som Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Brookfield-bolagen är en viktig kugge i min utdelningsportfölj hos Avanza så det här är en riktigt tråkig nyhet. Jag kan dock inte se att Brookfield Infrastructure Partners LP är med i listan över borttagna bolag i informationen från Avanza. Kommer att fylla på ordentligt i Brookfield Property och Brookfield Renewable före 19 april på Avanza då dessa härliga bolag försvinner som köpbara då...

  /P

  SvaraRadera