torsdag, april 04, 2019

Avanza spärrar köpmöjlighet i vissa värdepapper


För ett tag sedan spärrade Avanza handeln i vissa Nordamerikanska värdepapper men de kommunicerade det lite dåligt och öppnade upp handeln igen efter att många sparare klagat. Nu är de på den här pucken igen och det här är sannolikt spiken i kistan för handel i berörda värdepapper. Det är bla bolagstypen Limited Partnership noterade i Kanada som nu spärras. För egen del äger jag Brookfield Renewable Partners och Brookfield Property Partners som drabbas av detta.

Så här skriver Avanza i ett meddelande till oss som äger berörda värdepapper:

"Vi vill informera dig om att det efter 18 april endast kommer vara möjlighet sälja befintligt innehav i ett antal värdepapper. De värdepapper som omfattas är till exempel strukturerade produkter och andra värdepapper där vi inte kan säkerställa att du som kund får tillräcklig information innan du handlar och där vi inte har tillgång till korrekt klassificering och data för att kunna distribuera dem enligt gällande regelverk, alternativt att vi inte kan hantera skatterapporteringen (gäller LP-bolag noterade i Nordamerika).

Om du äger ett värdepapper som omfattas av denna förändring kommer din kontoöversikt inte att förändras. Du kommer dock inte kunna köpa fler andelar av det aktuella värdepappret. I den bifogade filen hittar du en lista över berörda värdepapper."

Det kostar Avanza tid och pengar att hantera dessa och även om det är surt kan jag ha viss förståelse för att de nu spärrar möjligheten att köpa dessa värdepapper. Nordnet är på samma linje som Avanza rörande de här och har redan varit framme och spärrat de också.

Så den 18 april är alltså sista dagen man kan köpa de här värdepapperna och efter det kan man bara sälja dem. Det är således inga konstigheter om man redan äger och vill behålla. Det finns en lista med berörda värdepapper och den bifogade Avanza i meddelandet de skickade till oss som äger något på listan. Den är lite lång varpå den inte är lämplig att posta i sin helhet här på bloggen. Jag utgår från att Avanza fixar det där och tillhandahåller en lista med berörda värdepapper även för de som inte redan äger.

22 kommentarer:

 1. Vet du hur det är med Nordea?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej vet inte hur det är hos dem angående detta.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det här är ju riktigt kasst, jag är nöjd med min volym i BEP men har precis börjat bygga upp i BIP. Vad gör man nu? Tycker du att TERP är ett bra alternativ till BEP? BIP är i.m.o. attraktiva mycket p.g.a. deras innehav av "internet master" Kan CCI vara ett alternativ? Suck!
  Kristoffer

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko! Jag vill bara uppmärksamma dig om att Facebook har blockerat din blogg. Det går inte att länka till din blogg/inlägg via messenger och man får en notis om att innehållet är blockerat. Du borde kontakta Facebook asap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack jag kollar på det.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Var rädd för detta. När de var ute förra gången. Sålde mina renewables och köpte asset Management nu. Även om utdelningsflödet inte hänger med så tror jag $BAM kommer avkasta bra! Fast mer i kurs då .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Låter rimligt. Jag tror på BAM i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Här är listan: https://www.docdroid.net/o3udSyP/kopstoppade-vardepapper-fran-den-18-april.pdf

  Jag noterar att Brookfield infrastructure inte är med. Kanske en miss..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Toppen. Nä det stämmer att BIP ej är med på listan men om den inte redan är spärrad så kommer de nog göra det med den också.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Har inte fått detta meddelande, var hittar man det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har bara skickat det till de som äger berörda aktier. Men checka kommentarrn ovanför här, den innehåller länk till lista på extern plats.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tror inte BIP var med på listan....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Näe BIP är ej med men om den intw redan är spärrad så skall man nog räkna med att de spärrar den med. De spärrade den för några veckor sedan tror jag men oklart om de öppnade handeln i den igen

   Mvh petrusko

   Radera
  2. I går fick jag ett nytt meddelande där de kompletterar listan med två till som ska spärras: Brookfield Infrastructure Partners LP och
   Capital Product Partners LP.

   Radera
 8. Äger både brookfield renewable och infrastructure via avanza och har inte fått någon info om detta. Fick ingen info förra gången detta var på tal heller. Kul att få reda på såna här allvarliga saker via bloggar. Uselt på alla sätt från avanza, får nog se om det finns bättre nätmäklare nu faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns ju mer som en One Off .jag fick meddelande på Avanza båda gångerna. Kolla med dom kanske om dina meddelanden knasar sig ? Support i världsklass trots allt

   Radera
 9. Det börjar kännas bättre och bättre att man flyttade över till Nordea för en månad sedan. Där är det inga spärrar i sikte på dessa bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skapade ett ISK hos Nordea när de införde kraftigt sänkta courtage. Handelsplattformen var dock så pass undermålig att jag aldrig satte in några pengar.

   Hur ser det ut idag, är det fortfarande lika rörigt och trögjobbat?

   Radera
 10. Tipsar på detta:

  Inter Pipeline Ltd (IPL)

  Beteckning: IPL
  Noterad: Toronto (CAD)
  Branch: Energi (Petrokemiska, Transport, Rörledningar o Infrastrukturbegränsat partnerskap inom Olja & Gas),
  Kurs: 22 CAD (2019-04-05)
  Utdelning: 1,71 CAD betalas "Månadsvis" 12 ggr/år (12 x 0,1425 CAD)
  Utdelning (%): ~7,77 % (!!!)
  Har varit sen: 1997
  Antal ägare hos Avanza: 102 (2019-04-05)

  Hemsida: http://www.interpipeline.com/;
  Senaste ftg presentationen (fr April 2019):
  http://www.interpipeline.com/files/pdf/investor-presentations/IPL%20-%20Corporate%20Presentation%20-%20April%202019.pdf
  Aktien hos Avanza:
  https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/482248/inter-pipeline-ltd;


  Företagsöversikt:
  (Obs! Google översättning!)

  - Inter Pipeline är ett energiinfrastrukturföretag som bedriver transport, lagring och bearbetning av energiprodukter i västra Kanada och Europa.

  - Inter Pipeline har sitt huvudkontor i Calgary, Alberta, Kanada och har ett börsvärde på cirka 7 miljarder dollar. Företaget är uppdelat i fyra separata segment för rapporteringsändamål:
  Oil Sands Transportation (48% av EBITDA)
  NGL-bearbetning (34% av EBITDA)
  Konventionella oljeledningar (13% av EBITDA)
  Bulk Liquid Storage (5% av EBITDA)

  - Som nämnts är Inter Pipeline verksamt i två geografiska områden: Västra Kanada och Europa.
  I Kanada äger Inter Pipeline tillgångar i två provinser: Alberta och västra Saskatchewan.
  I Europa finns Inter Pipeline verksamheter i Irland, England, Nederländerna, Tyskland, Danmark och Sverige.

  Den övervägande majoriteten (95% av EBITDA) för Inter Pipeline: s verksamhet ligger i sitt hemland i Kanada.

  - Större företag som Encana, kanadensiska naturresurser, Shell Canada, Chevron, Marathon Oil och Imperial Oil är beroende av rörledningarna för transport av olja till raffinaderier och distribution till marknader.

  Tillväxtutsikter:

  <...Läs resten från DI-BS, för att här det är begränsad med tecken...>
  Länk dit:
  https://borssnack.di.se/#/borssnack/2394416

  SvaraRadera
 11. Jag har sagt det förr, och säger det igen, Avanza börjar lukta rutten gammelbank. Alltså sådant där av marmor och där det anses ofint att skapa kundnytta. Totalt ja kass rent ut sagt! Men så har de ju en gammelbanks vd nu med, vad annat att vänta?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 12. Hej Petrusko !
  Har du någon information om hur Nordnet kommer att hantera dessa värdepapper ? Jag har BPY och BIP i min Nordnet portfölj, men har inte fått något informationsbrev om att de planerar att spärra framtida köp.
  Trevlig helg !

  SvaraRadera
 13. Så? Köpa fler innan möjligheten försvinner eller titta på andra bolag?

  SvaraRadera