Castellum 3500% totalavkastning


Castellum är fastighetsbolaget som höjt sin utdelning varje år sedan noteringen 1997. Totalavkastningen summerar till cirka 3500 procent. Med totalavkastning avses kursuppgång plus återinvesterade utdelningar, avkastningen från både utdelning och kursuppgång alltså.

Värdet på fastigheterna och Castellumaktien har haft medvind från gynnsamt ränteläge men hur ser det ut om räntan stiger?

Om vi får ett högre ränteläge kan det kortsiktigt sätta press på aktiekursen med anledning av att värdet på fastigheterna kan tänkas backa. Hyresavtalen är dock konstruerade så att hyran höjs årligen oavsett vad. Om ränteläget stiger så höjs hyran i en än högre takt. Castellums intjäning från att äga och förvalta fastigheter är inte hotat av högre ränteläge. Detta har Castellum varit öppna och tydliga med så länge jag kan minnas. Jag har hört både nuvarande VD och förre VDn Håkan Hellström säga "Castellum välkomnar högre räntor". Med tillhörande förklaring ungefär i linje med det jag skriver ovan om hyresavtal och stigande hyror.

En del av Castellums strategi är att stadigt förvärva fler fastigheter och medan ränteförändringar kan ge hack i aktiekursen på kort sikt så är ett stadigt växande fastighetsbestånd en viktig faktor för långsiktigt värdeskapande.

Jag äger Castellum och är inte rädd för högre ränteläge. Om aktien ger 3500 procent totalavkastning de kommande 20 åren har jag svårt att sia om men jag tror på Castellum och att de kommer fortsätta prestera bra.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Men med höjda räntor blir det en kedjeeffekt. Människor får mindre kvar i plånboken och konsumtionen går ner och företagen som hyr av castellum får både högre hyror och mindre intäkter på grund av att folk håller mer i pengarna. Eller tänker jag fel ? Tack för bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mja, det är inte riktigt så enkelt och om man skall köra på en enkel kontenta kring det där brukar jag föredra den här: Räntan höjs när det går bra för Sverige. Goda tider betyder att företag och landet som helhet tickar på ganska bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. OT: Avanza smyghöjer avgiften för fonden Avanza Global med 10% (0,01 procentenheter). Detta när fonden endast är drygt sex månader gammal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ano,
   Tack för heads up, jag hade inte snappat upp det ännu. Jag skall höra mig för med Avanza och kolla på att skriva något för att informera och förklara.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko.
   Det stor klart och tydligt i faktabladet om Avanza Global. 0.05% i avg. Max transaktions avg kan uppgå mot 0.07% avg. Alltså max 0.12% total avg. Den bästa billigaste global index fonden Avanza Global.
   Mvh.jacke77

   Radera
 3. Hej! Nu kostar en castellum aktie 173 kr, och vad jag förstått så tycker många den är dyr nu. Till vilka nivåer ska den ungefär falla för att den ska vara prisvärd att köpa? Sen vilka nyckeltal använder du för att avgöra om en aktie är dyr eller billig att köpa ? Stort Tack !

  SvaraRadera
 4. Castellum är mitt näst största innehav, och jag tror på den på sikt. Kommer fortsätta köpa!:)

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...