Telia återköper aktier - Vad är det här?


Nästan varje vecka kommer det ett pressmeddelande om att Telia har återköpt aktier. Om du inte är väl insatt i Telia kanske du undrar vad det här är för något. Här kommer en kort förklaring.

Som ett sätt att återföra värde till sina ägare beslutade Telia förra året om ett stort återköpsprogram. Aktier för hela 15 miljarder kronor skall köpas åter över en 3-års period fördelat om 5 miljarder kronor per år.

Hur kommer detta aktieägarna till gagn då? Jo det är positivt på främst två sätt. Dels är det bra för aktiekursen att stadigt ha en stor köpare, tillgång och efterfrågan ni vet. Framförallt är det positiva att efter Telias återköp så är det färre aktier kvar som skall dela på bolagets resultat. Telia avser att makulera återköpta aktier.
Det här innebär att alla nyckeltal blir starkare per aktie. Vinsten per aktie stiger pga återköpen och likaså utdelningen. Allt annat lika alltså.

Det här återköpsprogrammet är faktiskt en viktig del i mitt beslut att satsa lite tyngre på Telia just nu. Utöver att bolaget väntas prestera ett starkare kassaflöde och utdelning under 2019 så har jag effekten av återköpsprogrammet i ryggen.

Varje vecka köper Telia mer aktier och det är nästan varje dag som de finns där på köpsidan. Förra veckan köpte de för ungefär 17 miljoner kronor per dag.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Håller med, bidragande orsak också till mitt investeringsbeslut i Telia. Sakta men säkert fördelas mer och mer (allt annat lika) av bolagets totala utdelning till våra aktier :)
  // The Dividend Story

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena TDS,
   Ja det är en fin boost av nyckeltal per aktie det här. Årets utdelning var i totala termer oförändrad mot föregående år men per aktie var det en höjning.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag tycker att återköpen är mycket tveksamma. Visst - återköpen minskar antalet utestående aktier osv. Men bolaget tar av EK för att köpa aktierna. Det egna kapitalet per aktie ligger på ca 23 kr/aktie och om man betalar 42-43 kr så dränerar man bolaget på kapital. Långsiktigt minskar bolagets förmåga att betala utdelning (utdelningen tas ju också från EK). Bättre då att göra extrautdelningar och låta aktieägarna bestämma om de vill köpa fler aktier eller investera i något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pedah,
   Om vi talade om ett rent substanscase hade jag haft viss förståelse för ditt resonemang men i alla andra fall har jag det inte. Alltså om det vore ett investmentbolag med substansvärde 100 kronor så är det ganska enkelt att säga att det inte är rimligt att göra återköp på 200 kronor om värderingen nu skulle vara så galen.

   Jag tycker återköp är ett rimligt sätt att återföra värde till aktieägarna. Här i Sverige används det inte så ofta av så många bolag men i tex USA är det väldigt vanligt.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...