Sampo fet utdelning och höjer för 10:e året i rad. Bokslut 2018


Sampo kom idag med sin bokslutsrapport och efter att ha följt dem i många år är jag nu för första gången med i ägarbåten. Jag äger Sampo och dagens rapport är jag klart glad över. Sampo schwampo what now? kanske du tänker nu. Det är en finländsk finanskoncern med stort ägande i Nordea och en stor försäkringsrörelse. De äger bla försäkringsbolaget If och det är en riktig godbit som jag är stolt över att jag äger.

Vinsten per aktie landade på 3,04 Euro och man föreslår en utdelning om 2,85 Euro per aktie. Upp från 2,6 Euro året innan och resulterar i en utdelningstillväxt om 9,6 procent. Aktien har stigit hittills idag på rapportdagen och står just nu i 42,43 Euro vilket ger en direktavkastning om 6,7 procent.

Heck yeah! Fet utdelning och god utdelningstillväxt det är riktigt nice. Ja ja, nu kan de ju inte fortsätta att höja utdelningen med 10 procent i evinnerlighet utan att vinsten hänger med i samma takt men det ser ganska gött ut om man blickar framåt. I rapporten pratar bolaget om en god outlook för 2019. Nordea har precis rapporterat och meddelat att de höjer utdelningen så Sampo kommer ta emot mer pengar från Nordea under 2019 vs året innan.

Jag tror på banksektorn och Nordea är ett helt okej bolag. De har presterat svagt på sistone och är under press nu utav storägare, de måste komma igång och prestera bättre. Innebörden av det är att aktien har en större potential än de andra bankerna. Givet att Nordea presterar bättre så kommer också aktien handlas därefter och det är alltså en potential de övriga bankerna inte har på samma sätt. Om man så vill; De andra bankerna har inte varit lika dåliga som Nordea helt enkelt. Nordea är inget dåligt bolag och de tjänar pengar osv men genom att effektivisera och prestera på en högre nivå skulle de kunna generera betydligt större vinster. En tidsfråga tänker jag innan de når dit.

Försäkringsdelen är som sagt en stark faktor i att jag gillar Sampo. Det är en väldigt bra verksamhet med fina kassaflöden. När ränteläget stiger på sikt betyder det sannolikt ökad lönsamhet för försäkringsdelen eftersom en del av vinsten kommer från att de investerar de premier de får in från kunder. Jag gillar Sampo och dess konstruktion med ägande i bank och försäkring, olika bolag och verksamheter.

Utdelningen betalas i april och det dras utländsk källskatt på den eftersom det är ett finskt bolag. Av den anledningen är det smidigast att äga aktien i en kapitalförsäkring framför ett ISK. Läs mer om det i mitt inlägg på ämnet.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Det blir väl 15% utländskt källskatt på utdelningen? Du får "bara" 2,42 euro. Gör Du något för att få tillbaka källskatten?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krusse,
   Ja precis, jag skriver det längst ned i inlägget. Jag äger via KF och min mäklare fixar sannolikt hela källskatten i retur. Via ISK finns det en rad ifs and buts som leder till att man inte får något alls i retur eller inte hela slanten.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag har en KF hos Nordea, och där får jag tillbaka källskatten oftast samtidigt vid utdelningen, som längst har jag nog väntat 1-2 veckor medan jag fortfarande väntar på min skatt från Avanza.

   Mvh

   Radera
 2. Ser man till historiken så kan nog även Sampo göra bra förvärv om konjunkturen skulle bli sämre. Den förmågan har de bevisat förr och resurserna finns ju. Senaste ledningsrotationen är förmodligen en signal på att ett byte av vd i Nordea kan förestå framöver?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko. Om man ska köpa nordea är det då den finska aktien via KF som gäller, eller går det fortfarande bra att köpa den svenska aktien? Tänker på flytten osv.. Är den genomförd? Kommer den svenska aktien att försvinna eller hur fungerar det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo!
   Nordea kommer fortsätta vara dubbelnoterad i Sverige och Finland precis som tidigare. Enda skillnaden är att de nu har flyttat sin skattemässiga hemvist till Finland och allt vad det innebär. Det är bäst att äga den svenska noteringen för då slipper man betala valutaväxlingsavgift som man får göra om man köper och äger den som handlas i Euro. Utländsk källskatt om 15% dras oavsett vilken man äger.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Ja detta är mycket spännande! Avanza tar upp till tre år på sig att betala tillbaka utländsk källskatt, medan Nordea hittills tagit max sex veckor på sig att återbetala källskatt.

  Med vänlig hälsning H

  SvaraRadera

Ingen utdelning från Industrivärden

  Idag meddelade Industrivärden att de inte avser kalla till extra bolagsstämma för beslut om utdelning nu i höst och det förvånar mig inte....