tisdag, februari 19, 2019

Klövern preferens och inlösenkurs på 500 kronor


Jag får regelbundet mail och meddelanden om Klövern preferens och dess inlösenkurs på 500 kronor. Ibland handlar mailen om Corem Property preferens som har samma upplägg men anyhow. Mailen är ofta i stil med att "varför är Klövern preferens så billig i förhållande till sin inlösenkurs".
Så här är det:

Inlösenkursen i Klövern preferens säger ingenting om värderingen. Den är satt högt för att de en gång drömde om att kunna emittera nya aktier på en kurs över 350 kronor (som inlösenkursen ursprungligen var men sedan höjdes till 500 kr av just denna anledning). Det man kan utläsa av inlösenkursen är att man skall tolka preffen som evig. Klövern kommer aldrig göra en bred inlösen på 500 kronor utan kommer gå till vägs ände innan dess. De kommer köpa aktier över börsen till lägre nivåer och göra allt de kan innan endast ett litet antal aktier kvarstår att lösa in för 500 kr. Om de någon gång får för sig att lösa in dem alltså.

De kommer göra allt de kan för att inte betala 500 kronor för sin preferensaktie och det finns mycket att göra för att runda det. Så lägg ingen värdering i den där inlösenkursen. Du kommer inte få 500 kronor och aktien kommer inte stiga dit heller. Klövern preferens är inget fynd för att den handlas långt under inlösen. Ja nu hoppas jag att du är med på grejen.

Ofta när jag skriver om detta (och jag har skrivit flera gånger om exakt det här) kommer kommentarer som: Får de verkligen göra så? Får de köpa till lägre kurs över börs? Och allt vad det nu kan vara runt det här ämnet. Ja Klövern och alla andra bolag kan göra så, köpa sina egna aktier till rådande börskurs.

När vi ändå är inne på det här så bränner vi av det här med utköp. En väg att bli av med preferensaktier är utköp. En budgivare har inga som helst krav på sig att förhålla sig till ett bolags inlösenkurs på en preferensaktie. Budet baseras på rådande aktiekurs och vad inlösenkursen är för preffen är skitsamma, betydelselöst.
För Rutger Arnhult tex som är storägare i Klövern och en rad andra fastighetsbolag är en tänkbar manöver att flytta pengar från höger till vänster ficka genom att göra utköp i bolag han äger via annat bolag i sfären.

Allt det här är exempel på vad som skulle kunna hända. Jag säger inte att det kommer spela ut på exakt det här sättet eller att Arnhult med sina bolag är peggade att göra på detta vis i dagsläget. Det är dock utfall som är mer troliga än att du får 500 kronor i inlösen för dina preffar.

Det här inlägget har jag skrivit för att sprida infon och enkelt kunna hänvisa till när jag får frågor kring detta.

Läs mer:
Så värderas och så fungerar preferensaktier

Läs mer:
Inlösenkurs för svenska preferensaktier

10 kommentarer:

 1. Det finns många exempel på när pref ägarna har fått sig ett nyp av bolaget, t.ex. Balder som löste in sina prefar precis innan utdelning skulle betalas ut eller Hemfösa som delade ut Nyfösa men alla prefar blev kvar i Hemfösa med sämre säkerhet som följd, ty en hel del fastigheter försvann till Nyfösa. Obligationsägarna fick 0,2% extra, men pref ägarna fick bara högre risk med prefarna. Den preferens man tror sig ha är inte värd speciellt mycket i alla lägen.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja det gäller att läsa villkoren noga så man inte har felaktiga förväntningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur ser du Akelius Pref?
  Det handlas nu till 346...inlösen är väl 345 i maj 2019. Kommer de lösa in preffen eller vad händer?
  /TomDan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TomDan,
   Ja beträffande Akelius så blir jag inte förvånad om de löser in den i år för 345 kronor. De fokuserar på att få en starkare credit rating och med en sådan får man billigare finansiering. Nu har de redan en bra rating men än starkare ger än lägre finansiering så de kan säkert räkna hem en inlösen i år för 345 kronor framför att vänta till 2024 och lösa in för 330 kronor.

   Å andra sidan är det en trevlig livlina och möjlighet i att ha en preff och snabb tillgång till finansiering den vägen. Vid behov kan bolaget ta in pengar den vägen och man kan tom ta in pengar mycket snabbt via ett riktat erbjudande då man kan gå förbi hela grejen med prospekt och diverse ting som tar tid.

   Vi får se hur det blir. Jag hoppas på att den inte löses in före 2024 då jag gärna äger den över tid och tar emot utdelningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjena! Är oscar properties preffen en fälla? Känns ju lockande med över 20% utdelning :) Hur stor är risken för KK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Anonym,
   Det är flera med dig som funderar. Jag har fått mail mm med samma fundering. Det korta och enkla svaret är att när något ser för bra ut för att vara sant...

   Oscar Properties är illa ute. Det kärvar rejält i deras kassaflöde och de har stora åtaganden. Stora chunks med cash som skall pyntas i år. Värdet på deras tillgångar är långt lägre nu när marknaden är sämre och de befinner sig i krisläge. De kommer få dåligt betalt för det de lyckas sälja.

   Jag tippar på att de ställer in utdelningen på preffen i år.

   Det behöver inte vara så att bolaget står för undergången men det är då verkligen inte värt risken att köpa preffen. Någon trygghet i preffen finns inte. När bolaget går under blir det inte en spänn över till preffägarna. OP är skuldsatta över öronen.

   En preff är inte så trygg som många tror. Även om de inte går i konkurs kan det fortfarande bli kastastrof för preffägarna. De kanske ställer in utdelningen i år hankar sig fram en tid och sedan blir utköpta i en dö eller acceptera deal. Preffägarna får ingen utdelning och uselt betalt för sina aktier.

   Om något luktar riktigt illa är det en god ide att hålla sig undan.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. En sak jag funderat på angående deras pref B (detta tänkte jag på redan innan sista dagarnas dåliga nyheter) vore det inte en bra ide att köpa tillbaka den över börsen för dom, som det ser ut nu kommer väl 100% begära inlösen @500kr, återköp över börsen skulle dels ge att det blir billigare än att lösa in dom och om kursen stiger iom köpen till typ 470kr+ så kommer nog en del sitta kvar med dom istället för att begära inlösen, känns som det vore win win för företaget.

   Enda anledningen som jag ser att inte göra så är att det är riktigt kris och att de inte har för avsikt att tillåta inlösen, men om det är fallet kommer det få extremt negativa konsekvenser gällande deras trovärdighet/finanser.
   Det är dessutom inga jättesummor det handlar om, ca 67M tot (vilket blir mindre om de gör som jag sa)

   Radera
  3. Tjena,
   Ja du är inne på det själv. Oscar har inte cash att köpa sina preffar och de kommer sannolikt inte tillåta inlösen för de som begär det utav b preffen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko!

  Bra att du lyfter det här, och också hissar varningsflagg för OP (a.k.a. Otroligt Pank) här i kommentarsfältet.

  En fråga om Akelius, som också kom upp här i kommentarsfältet. Vad jag kan minnas har du i 3-4 års tid betraktat Akelius pref som evig, trots den avtagande inlösenkursen. Vad har förändrats nu som får dig att tro att inlösen är rimligt att vänta sig? Det har såklart aldrig varit säkert vare sig det ena eller det andra, men det är fler som pratar om inlösen nu. Är det banker o.dyl. som har börjat se annorlunda på preffar? Och är Sagax D ett symptom på samma fenomen?

  Mvh
  Babossa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Babossa,
   Jag har länge tagit för givet att Akelius inte löser in före 2024 då inlösen blir som billigast. Scenen har dock förändrats en aning i bolagets fokus på att nå starkare kredit rating. Preffar är sämre i den aspekten än visst obligationskapital och sådana där D aktier du nämner.

   Så att göra sig av med preffarna blir en starkare rating i ett nafs. Vilket leder till än lägre ränta på obligationer de ger ut.

   Mvh petrusko

   Radera