Brookfield Property Partners höjer utdelningen


Som väntat höjde Brookfield Property Partners sin utdelning idag i samband med bokslutsrapporten. De har en policy/mål om att höja utdelningen varje år med 5-7 procent och vid presentationen i slutet av hösten 2018 lyfte de fram det här målet och att de står starka i sin tro att leverera på det de kommande 5 åren. Det var därför ingen stor tvekan kring om utdelningen skulle höjas nu men nu har vi det svart på vitt.

Utdelningen som betalas kvartalsvis höjs med 5 procent till totalt 1,32 amerikanska dollars per år. Och håll i er nu för det här blir alltid frågor och förvirring när jag skriver om det här bolaget; Utdelningen betalas i amerikanska dollars även om man äger aktien som är noterad i Kanada och handlas i kanadensiska dollars. Då behöver du alltså räkna kanadadollars på aktiekursen och usadollars på utdelningen och det här verkar vara rörigt för många men så kan det vara.

Aktien är upp idag på rapportdagen och handlas just nu i cirka 26 kanadensiska dollars vilket ger en direktavkastning om cirka 6,7 procent.

Utöver utdelningen bjöd rapporten på ännu mer pengar till aktieägarna i form av ett fett återköpsprogram om bortåt 5 miljarder kronor. Aktien dras med en stor substansrabatt och bolaget tycker det är mycket väl spenderade pengar att köpa åter aktier så länge aktien handlas i 19-21 USA-dollars och nu är kursen alltså kring 19,6 amerikanska dollars. Det är 500 miljoner dollar de har mandat att återköpa för och det är en rejäl slant.

För REITs pratar man inte vinst per aktier utan det relevanta nyckeltalet heter FFO och den steg under 2018 med 3 procent vilket ger stöd åt den höjda utdelningen.

Det är en bra verksamhet bolaget har i att äga, förädla och förvalta fastigheter i olika delar av världen. Direktavkastningen är hög och de har ett tydligt fokus att höja utdelningen varje år. Den där kombon med hög direktavkastning och utdelningstillväxt är oerhört attraktivt i mina ögon som utdelningsinvesterare. I tillägg handlas bolaget till stor substansrabatt. Det här är en grymt bra deal och jag äger bolaget och är öppen för att öka upp lite framöver.

Länk till Brookfield Property Partners hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

 1. Hej Petrusko !
  Vad tycker du - vore det en god idé att sälja mitt innehav i NCC och kanske även Skanska och använda den uppkomna likviden för att köpa en större post i Brookfield Property Partners ? Det skulle då motsvara cirka 5% av min portfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tony,
   Svårt att säga. NCC och Skanska kan nog vara rimliga på lång sikt. Är du intresserad av att investera i ett stort fastighetsbolag så tycker jag absolut att Brookfield Property Partners är värt en titt. Jag skrev ett inlägg om kapitalmarknadsdagen de hade i höstas. Där finns lite kortfattat info. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.com/2018/10/jag-har-sett-brookfields.html

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för ett nyanserat svar Petrusko. Ja - på längre sikt, kanske 5 år, så talar mycket för att uppsidan i NCC och Skanske överväger. Så kanske jag bör behålla mina innehav, trots allt. Men Brookfield Property Partners (jag har Infrastructure Partners sedan tidigare) verkar mycket lockande och intressant och läggs till listan "saker att köpa när lönen kommer", vid sidan av Nordea som jag vill öka i.

  SvaraRadera
 3. Vad är en bra kurs att gå in i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ledningen i bolaget tycker som sagt att aktien är så attans lågt värderad nu att de skippar en stor investering i en extern fastighetsfond och köper åter sina egna aktier för 5 miljarder kronor istället. De får bättre avkastning så. Jag tycker värderingen är klart attraktiv även efter uppgången igår.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tycker du inte xact högutdelande borde ta bort skanska och ncc ur portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Sådant görs inte hipp som happ efter känsla utan går efter ett strikt regelverk. Indexet omviktas ett par gånger per år och innehav uppdateras. De som inte uppfyller kriterierna åker ut, NCC tex med sin halverade utdelning ligger absolut dåligt till.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Lite förvirrad, BPR eller BPRAP på Nasdaq?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. BPY är det jag skriver om och specifikt den som handlas i Kanada är den notering du fortfarande kan köpa. Både Avanza och Nordnet har spärrat den amerikanska noteringen av BPY pga oklarheter i beskattning av den typen av bolag i USA.

   BPR är något annat.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Värt att tänka på är att BPY har gigantisk skuldsättningsgrad, närmare 11 net debt/ebitda. Finns flera faktorer som gör att det ändå inte är så illa (backning av BAM, non recourse debt) men det här är ett bolag som faller snabbt när konjunkturen vänder. När börserna föll i slutet av förra året gick mina O och WPC istället upp, medan BPY backade 20%. En bra inkomsthöjare i portföljen men skulle inte ha en alltför stor pott.

  SvaraRadera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...