Industrivärden höjer utdelningen - Bokslut 2018


Idag presenterade Industrivärden sin bokslutsrapport och som investmentbolag med innehav i ett litet antal storbolag så finns det ju inget direkt intressant rent operativt i en sådan här rapport. Det som är av intresse är ju utvecklingen av värdet på innehaven i Industrivärdens portfölj; Substansvärdet.

Substansvärdet redovisas löpande under året och var per 31/12 196 kronor medan det stigit till 215 kronor per 7/2. Just nu handlas Industrivärden C till 184,65 kronor vilket innebär en substansrabatt om cirka 14 procent.

Utdelningen höjs till 5,75 kronor från 5,5 kronor föregående år. En utdelningstillväxt om 4,5 procent.

Jag äger Industrivärden och tycker det är ett rimligt innehav i en långsiktig portfölj. I en investering får man exponering i en rad olika svenska storbolag av god kvalitet. Ihop med några andra investmentbolag tror jag Industrivärden är en utmärkt komponent i portföljen.

Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Vad är avgiften för ett investmentbolag? Bolaget har ju styrelse, analytiker, VD, etc som får lön från företaget och som kostar pengar. Kan man se i rapporten eller räkna ut vad denna overhead blir per aktie?

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det kan man enkelt räkna ut och flera av dem är tydliga och gör det åt dig. De stora ligger i flera fall kring 0,1-0,2 procent. Latour ligger lägst vill jag minnas med en avgift en god bit under 0,1 procent.

   Öresund, Svolder och några till ligger en bit högre.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko.
  Efter att jag har grundat tänkt på räknat kan jag hålla med dig att Seb Sverige index är utmärkt fond som täcker allt 302 st aktier stora.medelstora.småbolag för en billig årsavgift 0.27%. En portfölj med.

  50% Avanza Global
  50% Seb Sverige index

  Total avg 0.17% är utmärkt för att slippa tänka på börsen som sköter sig själv långsiktigt. Eller? Långsiktigt borde det ge fin avkastning. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom du inte har fått något svar, så får du min åsikt: det räcker med dessa två fonder för indexinvestering, om du vill köra den strategin. De är billigast och bäst (bredast index). Poängen med ett Sverige-index är att du bor i Sverige och Sverige har avkastat bättre än Globalt index sen 80-talet. Du kan krydda portföljen med ex. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad eller SPP Emerging Markets SRI om du vill.

   Radera
 3. Förvaltningskostnaden brukar anges vid bokslut. För Industrivärden låg avgiften på 0,13% enligt senaste rapport. Klart överkomligt med tanke på att man kan se Industrivärden som lätt version av en svensk indexfond med möjlighet till överavkastning samt ett passivt kassaflöde. Med vänlig hälsning Christian

  SvaraRadera

Realty Income höjer utdelningen

  Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income brukar höja sin utdelning flera gånger per år. Detta har de gjort sedan börsnoteringen 199...