Svolder substansvärde


Svolder är ett investmentbolag som investerar i små och medelstora bolag. Man brukar värdera investmentbolag utefter deras substansvärde och Svolder som ligger i framkant när det kommer till aktieägarvänlighet, ja de rapporterar substansvärdet varje vecka.

Detta är Svolder ensamma om att rapportera substansvärdet såpass frekvent. Som investerare/ägare är det väldigt tydligt och enkelt att följa utvecklingen för bolaget och att värdera Svolder.

Idag skickade de ut ett pressmeddelande om det senaste substansvärdet som var 103 kronor i fredags. Detta är Svolders normala förfarande, på måndagar meddelar de vad substansvärdet var fredagen innan helgen. Ett sådant här meddelande om substansvärdet kan man se på svolders webbsida och om man är kund hos Avanza och äger Svolder den vägen så får man en liten nyhetsnotis om det.

Jag passade på att köpa fler Svolder i fredags kring 90 kronor. På substansvärdet 103 kronor innebär det att jag köpte med en rabatt om cirka 13 procent.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Hej Petrusko,

  Tack för en intressant blogg!

  Har du koll på om Svolder historiskt köpts till rabatt eller premie? och vad det genomsnittliga värdet legat på?
  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Värderingen går lite upp och ned över tid men de senaste 3 åren har snittet varit en rabatt kring 4%. Ser man på längre sikt så har rabatten varit större än det där. Nuvarande värdering en bit över 10% rabatt känns ganska rimlig och standard sett över en längre period.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. 10-13 års snittet ligger på 9.6-10% rabatt. Det är vid den nivån och under jag själv handlar Svolder för att ha marginal.

   Radera
 2. Tjena
  Hade Svolder en längre tid för ett antal år sedan. Vad jag kan dra mig till minnes var att jag reagerade över förvaltningskostnaden, kanske inte är som det var då nu. Men visst kosta det på att ha "top notch" i väskan :-)
  Mvh
  pensionären

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej pensionären,
   För många år sedan när Svolders substansvärde/börsvärde var betydligt lägre så utgjorde förvaltningskostnaderna en betydligt större del. Kring 2% vill jag minnas och det kan tyckas "dyrt". Turligt nog har de presterat bra avkastning och dessutom växt förvaltat kapital såpass att kostnaderna nu utgör en mycket mindre del.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej! Först och främst tack för en mycket bra blogg.

  Jag har själv börjat snegla mot Svolder för ökad diversifiering i portföljen. Har just klivit in på börsen och har idag Castellum, Axfood, Investor, Sampo, Sweco, Swedish Match och Intrum i portföljen, tillsammans med två fonder.

  Tror du att Svolder kan göra gott där? Sparar på mycket lång sikt och gillar utdelningshöjare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Rimliga investeringar du har där i övrigt. Jag har tro på Svolder även i framtiden. Det är ett bra investmentbolag med inriktning små och medelstora bolag och det kan ju vara ett bra komplement i många portföljer. Jag tror att Svolder kommer ha en stadigt stigande utdelning på många års sikt. Kanske inte helt utan jack i kurvan men i ett långt perspektiv ändå stadigt stigande.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Svolder är toppen istället för en småbolagsfond tycker jag. Fyller också på med fler aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja Svolder är verkligen toppen istället för en småbolagsfond. Historiskt har de presterat bättre och generellt sett är förvaltningskostnaderna lägre också.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. 1.4% årsavgift i Svolder. 0.44% kostar Amf Aktiefond småbolag. Då är det man ska kanske fundera lite långsiktigt?
   Mvh.jacke77

   Radera
 5. Svolder är enligt mig ett mycket trevligt och välskött bolag. Att de dessutom har en vd som är väldigt charmig och inger respekt är ett plus.

  Hade man inte läst på om bolaget hade jag investerat ändå tack vare Ulf Hedlundh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,
   Jag håller med dig om Hedlundh, han är otroligt värdefull.

   Mvh petrusko

   Radera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...