tisdag, januari 15, 2019

Kontrollera dina fonder regelbundet


Som jag skrivit om tidigare är det viktigt att du tittar till dina fonder regelbundet. Anledning till det är att de kan förändras. Inriktning, avgifter osv. En fond som du en gång valde ut pga vissa kriterier kan ha ändrats och visar sig nu inte alls vara rätt val för dig. Fonden som var billigast kanske inte alls är billigast längre och fonden som följde just det index du var ute efter följer nu ett helt annat index.

Några tydliga saker att hålla utkik efter:

Fondavgiften kan förändras.

Inriktningen kan förändras. Exvis byta från ett index till ett annat.

De totala avgifterna kan förändras.

Här är ett exempel på den där sista halvluddiga "De totala avgifterna kan förändras". En fonds totala avgifter består lite förenklat av två saker. Det är fondavgiften som är på tex 0,2 procent och sedan tillkommer transaktionsavgifter som tar fondens totala avgift till tex 0,25 procent. Transaktionsavgifter är courtage osv som fonden betalar när den köper och säljer aktier i fonden. De här avgifterna är inte fasta eller förutbestämda utan blir vad de blir. Globalfonden Swedbank Robur Access Global hade tidigare en total kostnad på 0,25 procent men den har nu stigit till 0,32 procent. Läs mitt inlägg jag skrev förra året om fonden. Där skriver jag om fonden och dess förutsättningar men nu stämmer alltså inte längre de där 0,25 procent total avgift utan det är 0,32 procent som gäller.

6 kommentarer:

 1. Hej Petrusko.
  Avanza Global ser bra ut. Avanza skriver om den max avg ska inte överstiga 0.10%. Riktigt bra fond. Tack för info. Därför är det bra med Avanza Zero 0kr i avg. Där finns det inga överaskningar och jag föredrar den i min portfölj och tror på den långsiktigt.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 2. Tjeena Petrusko! Bör man då bya nu från den fonden till avanza global ist?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   Om man inte redan har bytt så bör man absolut kolla på att byta till Avanza Global. Den gör samma sak fast till mycket lägre avgift. Jag har bytt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tja, jag funderar på att byta från Access global till Avanza global. Jag kan inte se nån nackdel med att flytta hela summan på en gång. Vad tror du? Eller ska jag flytta i etapper? Finns det nån fallgrop? Kommer flytta från Swedbank till Avanza. Mvh Fredde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Fredde,
   Det enda risky i ett byte är transaktionsdagarna för affären. Du står då utanför och fonderna kan stiga/minska i värde utan att du tar del av det. Inget jag lägger någon vikt vid dock. Det där kan man inte förutspå och det kan slå åt endera hållet. Det är också en ev engångseffekt som slår just nu medan lägre fondavgift är det varje år på Avanza Global.

   Själv bytte jag alltihop i ett slag från Access Global till Avanza Global.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Lysande, tack för svar och bra blogg :-) Mvh Fredde

   Radera