Attans fin rapport av Castellum för kvartal 4 och helåret 2018


Idag har Castellum rapporterat för det fjärde kvartalet och helåret 2018. Jag brukar vara aktiv på sociala medier i samband med rapport och snabbt skriva på bloggen men idag hade jag en annan plan. Jag stängde ned allt annat, kokade en stor kopp kaffe och öppnade bara upp Castellums rapport. Det var ju smått sensationsartat varpå jag tog mig en titt på twitter för att fånga upp rapportreaktioner där och då när folk läste och det var idel glada miner och hejarop.

För helåret växte förvaltningsresultatet imponerande 17 procent till 10,81 kronor per aktie och man föreslår en utdelning om 6,1 kronor vilket är en höjning om 15 procent. Castellum brukar höja utdelningen lika mycket som de växer förvaltningsresultatet men avviker alltså lite från det i år. Jag har överseende med det ett sådant här råstarkt år i kombination med att de för något år sedan höjde lite mer än tillväxten i förvaltningsresultatet (det året de gjorde nyemission och jätteförvärv).

Substansvärdet som EPRA NAV var per 31/12 176 kronor och på nuvarande aktiekurs om 172 kronor handlas Castellum till en liten rabatt om 2 procent. Direktavkastningen är på den nya utdelningen cirka 3,5 procent. Ytterligare ett värderingsmått är aktiekursen genom förvaltningsresultatet och där är värderingen 15,9 gånger förvaltningsresultatet.

Henrik Saxborn flaggar för en eventuellt mindre glödhet marknad framöver men det är ingen fara på isen utan att vi skall förvänta oss fortsatt växande förvaltningsresultat. Hyrorna väntas fortsätta stiga men inte i en riktigt lika hög takt som 2018.

Att tänka på vad gäller aktien och värdering på kort sikt är att stigande räntor och svalare fastighetsmarknad kan pressa ned värderingen på Castellum och dess fastigheter. I ett rent substansperspektiv blir det ett varningens finger på kort sikt. Skulle ett sådant scenario spela ut är jag inte det minsta orolig eller ledsen ty jag lägger stor vikt vid ett annat nyckeltal.

Som långsiktig ägare av fastighetsbolaget Castellum lägger jag stor vikt i förvaltningsresultatet. Alltså de riktiga pengarna bolaget skapar genom att äga och förvalta fastigheter. Förvaltningsresultatet har sedan börsnotering stigit stadigt och det förväntar jag mig att det gör även i framtiden. Det fortsätter att ticka på oavsett om räntan rör sig lite hitan dit och oavsett om aktiekursen backar i spåren av sänkt värdering. Castellums hyresavtal är uppbyggda på det vis att hyran höjs varje år no matter what och om allmänna ränteläget stiger så höjs hyran i en högre takt. Japp det här är en förenklad förklaring av hur hyresavtalen funkar men i praktiken är det så här det spelar ut.

Ni kan ju gissa om jag är glad i dag.. Castellum är mitt största innehav och jag är stolt över det. Att jag äger det här bolaget. Visst kommer det komma år där tillväxten är avsevärt lägre än årets makalösa bedrift men över tiden tror jag Castellum i snitt kan prestera en fortsatt ganska god tillväxt. Historiskt har förvaltningsresultatet växt kring 7 procent i snitt.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Jag har länge funderat på att gå in i Castellum men aldrig gjort det. Vad tycker du om Castellum på de här nivåerna kring 170kr? Jag vill verkligen äga Castellum men tycker alltid det är dyrt att gå in..

  Vänliga hälsningar
  Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Oscar,
   Ja det är ju lite av ett dilemma det där och låt mig säga så här. Castellum är inget uppenbart fynd på kort sikt, ett sämre börsklimat och vips kan aktien gå ned en del i det korta perspektivet. På några års sikt har man eventuellt högre ränteläge och därmed lägre värdering av Castellum. På lång sikt kan man dock förvänta sig att de fortsätter att prestera allt högre förvaltningsresultat och utdelning. Jag tycker värderingen är acceptabel nu och medan jag inte skulle drämma till med ett stort engångsköp här så tycker jag att det är helt okej för regelbundna köp.

   Med regelbundna köp kan man bygga upp ett ägande i ett bra bolag över tid. På några års sikt har man fått ett hyggligt snittpris på de köp man gjort.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för "rapporten" - trevlig läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello Slutajobba,
   Kul, tack för kommentaren =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej, verkar som om min kommentar inte kom med som jag gjorde förut.
  Har du sett på räntekänsligheten för castellum? Hur slår tex 1-4% högre ränta på operativt resultat?

  / Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Johan,
   Jag får be dig att läsa mitt inlägg igen då jag skriver om just det där.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Kul med en sådan höjning av utdelningen. Skrev själv ett längre inlägg och eftersom jag står vid sidlinjen när det gäller Castellum hoppas jag på en kortsiktig nedgång så man kommer in på lägre nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja den höjningen satt fint. Nu har jag redan en stor stek i Castellum men skulle de backa en del slår jag nog till på fler. Vid 150 spänn börjar jag nog köpa om den går ner dit.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag har historiskt sett köpt Castellum kring 4% direktavkastning. Så hamnar den kring 152 kommer jag absolut att öka.

   Radera
 5. Tack för ett bra inlägg, gillar när det är på en nivå som går att förstå trots att man är ganska ny på investeringar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emmi,
   Tack för din kommentar. Kul att du säger det, jag försöker tänka på det när jag skriver.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Aktieanalys av Castellum gjord av Placera, se nedan
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/01/23/rakna-inte-med-reprisar-for-castellum.html

  Även om man aldrig skall svälja andras analyser med hull & hår så kan det vara intressant att läsa på hur andra ser på bolaget.

  Trevlig Läsning

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Tack för din kommentar. Jag såg den där artikeln och tycker den var intressant och rimlig.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Väldigt kul med en så bra höjning! :) Det ger en bra skjuts i utdelningarna i år! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihetsmaskinen,
   Haha, ja den satt ju fint =)

   Mvh petrusko

   Radera

FTSE100 på plus för året

  Det brittiska indexet FTSE100 med de 100 största bolagen på Londonbörsen är på plus hittills i år. Samtidigt har Stockholmsbörsens storbol...