Skanska tar hem en fetingorder


Skanska har tagit hem en rejäl order i Norge med ett ordervärde på hela 3,2 miljarder kronor. Det är vägar, broar och tunnlar uppe i norr. Arbetet börjar mars 2019 och väntas vara klart innan maj 2022. Ordern inkluderas i orderingången för det fjärde kvartalet 2018.

Så här skriver Skanska:
"Nordøyvegen ska knyta samman Nordøyane med fastlandet via utfyllnader, broar och tunnlar under havet. Sammantaget byggs 13 kilometer väg under havet, fördelat på tre tunnlar, samt 8 kilometer väg med tre broar. Projektet har stora hållbarhetsambitioner och ska certifieras enligt den internationella hållbarhetsstandarden CEEQUAL.

Nordøyveien innebär att Lepsøya, Harmasøya, Skuleøya/Flemsøya, Fjørtofta, och Harøya framöver ska nås utan färja. Den 1 januari 2020 blir öarna delar av Ålesunds kommun. Den nya vägen ska lägga grunden för tillväxt på öarna. Statens Vegevesen genomför utbyggnaden på uppdrag av Møre och Romsdal fylkeskommuner."

Utöver den fina ordern har de även skickat ett pressmeddelande om en motorväg i San Diego, USA till ett värde om 810 miljoner kronor.

Enligt uttalande från Skanskas VD nu under hösten så är de striktare i sina kalkyler och antaganden mm nu för att säkerställa en rimlig lönsamhet. Man bör således förvänta sig en bättre lönsamhet generellt sett på nya orders i snitt jämfört med tidigare.

Jag äger Skanska som jag tänker är ett bolag som inte går ur tiden. Vi kommer behöva nya broar, sjukhus, kontor mm även i framtiden.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

 1. Ja vi får hoppas att man till nästa rapport har fått ordning på sin vinstmarginal. Det spelar ju ingen roll att de tar hem stora feta projekt om de inte lyckas tjäna några pengar på jobbet.

  Är lång i Skanska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen,
   Tack för din kommentar. Man kan utgå från att marginalen är bättre i snitt på nya ordrar de tar men det kommer ta flera kvartal innan marginalen är "fixad" i rapporten. Det är ju så många gamla ordrar som rullar till fel marginal.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Q4 blir nog ingen höjdare för Skanska tyvärr. Jag undrar om marknaden har med att det blir en halvering av årsresultatet för fastighetsutveckling jämfört 2017. Jag skulle titta närmare på BU Sverige vid nästa rapport. Sverige har varit Skanskas flaggskepp under många år, men nu tar även denna del in vatten. 2019 blir jobbigt...

  SvaraRadera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...