Jag kapar kostnader inför 2019


Inspirerad av Marcus Hernhags inlägg om besparingar tänkte jag skriva om en grej jag själv gjort. Nu är det inte alls lika stor besparing som Marcus men ändå något som jag tror många av er kan relatera till.

Det är runt TV-apparaten jag fått till en liten besparing. Jag har noterat att vi tittar en hel del på SVT-play och efter att jag såg dokumentären om Akelius spanade jag runt en del i utbudet och det finns faktiskt en hel del vettiga saker att titta på. Byta bort någon meningslös komedi mot en dokumentär då och då är nog inte så dumt.

Utöver SVT-Play har vi tre andra streamingtjänster i form av HBO, Netflix och C-more. Inför 2019 har jag sagt upp två utav streamingtjänsterna och siktar alltså på att använda SVT-play plus en betaltjänst. Om det är bestående eller ej får vi väl se men även om det bara håller en enda månad så blir det ju ett par slantar besparade.

Under 2019 väntas Disney lansera sin tjänst Disney+ och jag är riktigt sugen på den när den väl kommer till Sverige. Disney handlar om kvalitetsmaterial och det uppskattar jag. Jag är dessutom ett stort fan utav mycket av deras prylar, tex: Star Wars, Marvel och Pixar.

På C-more som vi behåller visas Game of Thrones och jag tror att SVT-play kommer köra nästa säsong av Billions. Två serier som jag håller mycket högt och inte vill missa.

Anyhow, håller det här hela året och om jag inte skaffar någon ny tjänst som tex Disney+ så är det ändå en besparing om 2496 kronor. Sen att jag sölar bort massvis med pengar på andra saker det är en annan grej. Då har jag ju även besparingsprogram att lansera inför år 2020 osv..

17 kommentarer:

 1. Någonstans ska man ju börja kapa :) om man pallar med lite reklam så fungerar både TV4s och TV3s gratisstreamingtjänster helt okej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Simplicitas,
   Tack för din kommentar och tack för tipset. Jag hade nog inte riktigt koll på det innan att TV4 och TV3 har gratis streamingtjänster. Då kanske man kan hitta något att titta på ibland även där.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jösses, lägger folk fortfarande så mycket pengar varje år för att hänga framför dumburken? Verkligen. Jag får verkligen inte ihop detta med att många samtidigt tycks klaga på tidsbrist.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja men det är nog vanligt att man spenderar mycket tid framför Teven. Jag försöker tänka på att också lägga tid på att läsa böcker mm, det är lite mer givande. Tidsbrist däremot vet jag inte, det handlar nog mest om prioriteringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Snyggt! :) Sen går ju både Game of Thrones och Billions på HBO, så behöver inte ha CMore av den anledningen. Hittar aldrig något på CMore :( Idag kör vi dock CMore, HBO, och Netflix. Inget vanligt tv-utbud. Kommer släcka ner CMore och HBO framöver dock, vi tittar inte speciellt mycket på dom och enda anledningen till att vi ens tog in CMore var för Jägarna - som var helt sämst, så nu när vi sett klart den så tar vi bort det.

  Det blir ändå ett par hundralappar. Tack för påminnelsen, blir att fixa på en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CnC,
   Tack för din kommentar. Bra där, jag tror det är fler som är i den sitsen att man har mer än en tjänst och kanske inte använder så mycket men inte sagt upp utan det bara rullar på.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko!
  Betalar inte för någon tvtjänst. Ibland kör vi en gratisperiod på viaplay men annars känns det inte värt pengarna med tanke på hur lite tid det finns för att titta på tv.

  Jag är förvånad att det är så många som sitter på flera av dessa samtidigt.

  Dock har vi många kanaler som ingår i samfälligheten. Betalar 100kr per månad för dessa och vi klarar oss bra på det. Dessutom en kostnad som inte går att få bort 😕

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Pappa betalar?,
   Tack för din kommentar. Visst kan man undra varför någon skulle behöva flera olika sådana här tjänster. Hur mycket tid kan man ha att se på TV egentligen? Ja, det är ju inte ekonomiskt i vart fall att ha flera tjänster. Samtidigt är det ju så att vi blivit mer slösaktiga över några generationer tycker jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Flyttade till ny lägenhet i början av november och har inte kopplat in antennsladden i varken väggen eller tvn än. Netflix och tv4 play räcker mer än väl för oss. Streaming är verkligen grejen! Kanske tecknar hbo en månad sen när got släpps...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   TAck för din kommentar. Ja eller hur! Familjen petrusko tittar inte heller på sådan där stenålders-TV som kräver en sladd till väggen. Streaming är definitivt grejen.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Vi kör mest Netflix hemma då det går att tanka ner film inför längre bilresor osv. Men, du nämner besparingsfrämjande åtgärder. Vi låter vår hem- och villaförsäkring hoppa mellan If och Trygg Hansa, de är snarlika och passar våra behov. 1-2 år hos varje sen är det dags för byte då de generellt höjer med x%/ år. Sist sparade vi 18% på ett år. Vi har larm, jag reagerade på en höjning om 12% utan godtagbar motivering. Ett telefonsamtal ledde till en sänkning av månadskostnaden med 25%. Det går att göra otroligt mycket med avtalade priser om man orkar och vill......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   Tack för din kommentar och bra tips. Själv har jag bytt fram och åter mellan Fortum och Vattenfall några gånger och sparat stort på elen. Nu är det dock längesedan jag borde tagit tag i det där igen och bytt. Ja ja, något för mig att ta tag i närtid helt enkelt. Byta elbolag och spara massa pengar.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. För min del brukar jag hålla mig till en i taget, vanligtvis Netflix, när det är något jag vill se på en annan tjänst säger jag upp den jag har nu. Men är förstås lite enklare när man bor själv och bara kollar på en serie i taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Freddo,
   Tack för din kommentar. Ja men det låter ganska rimligt att ha en sådan tjänst åt gången. Alla de olika tjänsterna bjuder ju på en rad olika serier och filmer av alla dess slag att det finns något för alla om man tex skulle byta månadsvis mellan olika tjänster.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Netflix har så mycket mer än det man snabbt ser i tablån. Har lyckats hitta en hel del bra kriminalserier, t ex från Belgien, Frankrike, ger skön omväxling. Länken visar hur man hittar mer på Netflix: https://www.svd.se/har-ar-de-hemliga-koderna-som-laser-upp-nya-genrer-pa-netflix
  Mvh EDS

  SvaraRadera
 9. Hej

  På tal om att spara. Jag kan se från dina inlägg att du ganska ofta genomför nya aktieköp. Genom vilken bank köper du aktier och vad lägger du i courtage? Jag har själv Avanza och kan där betala olika nivåer av courtage med 1, 59 respektive 99 kr som minimumclurtage. Det minsta alternativet tycker jag ger för små köp medan de andra alternativen bränner ganska mycket i courtage om man köper ofta.

  SvaraRadera
 10. Hej

  På tal om att spara. Jag kan se från dina inlägg att du ganska ofta genomför nya aktieköp. Genom vilken bank köper du aktier och vad lägger du i courtage? Jag har själv Avanza och kan där betala olika nivåer av courtage med 1, 59 respektive 99 kr som minimumclurtage. Det minsta alternativet tycker jag ger för små köp medan de andra alternativen bränner ganska mycket i courtage om man köper ofta.

  SvaraRadera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...